Cifrele Catedralei Mântuirii Neamului: dotări, curiozităţi, bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mântuirii Neamului - 20 noiembrie 2018 FOTO Mediafax
Catedrala Mântuirii Neamului - 20 noiembrie 2018 FOTO Mediafax

Deşi încă nu este finalizată, Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită duminică de către înalţii clerici ai Bisericii Ortodoxe Române, dar şi de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I. 30.000 de oameni sunt aşteptaţi la eveniment

GALERIE FOTO -  Catedrala Mântuirii Neamului, cu câteva zile înainte de inaugurare

Mai sunt doar câteva zile până la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului. Nu mai puţin de 30.000 de oameni sunt aşteptaţi duminică la acest moment, unul dintre cele mai importante ale construcţiei care în ultimii ani a devenit un aspirator de bani, dar şi un motiv de polemici între creştini şi nu numai. Astăzi, catedrala este gata în proporţie de 96% la „roşu”.

„Pe data de 25 noiembrie, noua Catedrală va fi locul cel mai important din România, aflată doar cu câteva zile înainte de sărbătorirea celor 100 de ani de statalitate modernă şi independentă: ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea noastră naţională. Ziua va începe cu slujba de târnosire (sfinţirea Altarului şi catapetesmei) a Catedralei Naţionale (intervalul 9-10.30), care va fi urmată de slujba Sfintei Liturghii (începând cu ora 10.30). Alături de Părintele Patriarh Daniel şi de toţi ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va sluji Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, invitat special cu ocazia acestui mare eveniment. În intervalul 26-30 noiembrie se vor desfăşura zilele «sfinţirii catedralei» care vor include un program liturgic şi cultural”, a transmis Patriarhia Română.

De ce va lipsi patriarhul Khirill

Prin urmare va lipsi un invitat important: Patriarhul Kirill al Moscovei. „Acum nu a mai fost invitat niciun alt patriarh în afara celui de Constantinopol. Va mai fi peste câţiva ani un moment al sfinţirii picturii catedralei, vor mai exista momente importante“, a comentat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, cu privire la absenţa Patriarhului Kiril. Între cele două feţe bisericeşti (Kirill al Moscovei şi Bartolomeu I) relaţiile s-au răcit după ce s-a produs schisma religioasă între Biserica Ortodoxă Rusă şi Patriarhia de la Constantinopol. Biserica Ortodoxă Rusă a hotărât întreruperea legăturilor sale cu Patriarhia de la Constantinopol, căreia îi reproşează că doreşte să recunoască o Biserică ortodoxă ucraineană independentă de Moscova.

Deocamdată, Biserica Ortodoxă Română a ales să meargă pe linia neutralităţii, însă analiştii spun că va trebui să se poziţioneze de-o parte sau de alta, atâta vreme cât de această problemă depinde soarta a mii de români din Ucraina.

Sfinţirea catedralei este o declaraţie politică din partea clericilor prin care se doreşte reafirmarea influenţei Bisericii Ortodoxe în societatea românească. Miza este cu atât mai importantă, după eşecul referendumului. (Cristian Pârvulescu politolog)

Mai înaltă decât Casa Poporului şi mai lungă decât un teren de fotbal

Catedrala Naţională a Mântuirii Neamului şantier Sursa Facebook Parohia Brateş Tarcău

Catedrala Mântuirii Neamului are 120 de metri înălţime, fiind mai înaltă cu 34 de metri decât Casa Poporului, şi 126 metri lungime - mai lungă decât un teren de fotbal. Pentru construcţia fundaţiei clădirii au fost turnaţi 25.000 de metri cubi de beton. Aceasta va avea 8 lifturi, 4 adăposturi antiatomice, 42 de cripte, două săli multifuncţionale cu altare. Capacitatea spaţiului este de 5.000 de persoane. „La proiectul nostru n-am putut să facem o catapeteasmă din lemn, a trebuit una din beton, având în vedere aceste dimensiuni. Din calculele noastre a rezultat că pentru catapeteasmă avem nevoie de 12 kilograme de mozaic cu foiţă de aur pentru un metru pătrat de icoană”, a explicat inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal.

Pereţii interiori ai catedralei vor fi de asemenea acoperiţi cu mozaic adus din Italia. Inclusiv peretele veşmântarului care se află aici în interiorul altarului, practic locul pe care vor fi aşezate hainele preoţeşti, va avea 9 ferestre cu vitralii în termopan. De asemenea, cu o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 7 metri, peretele va fi îmbrăcat în totalitate în icoane din mozaic, au completat reprezentanţii BOR.

Clopotele cu chipul Patriarhului Daniel

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului fabricate în Austria cu efigia Patriarhului Daniel Sursa basilica.ro

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului fabricate în Austria cu efigia Patriarhului Daniel Sursa basilica.ro

Catedrala Mântuirii Neamului are în total şase clopote al căror cost se ridică la aproximativ jumătate de milion de euro. Acestea au fost plătite exclusiv din banii Patriarhiei, nu din fonduri publice, mai arată sursa citată. Clopotele au fost realizate în fabrica Grassmayr din Austria, au o garanţie de 15 ani şi o durată de viaţă apreciată la peste 400 de ani, spun reprezentanţii Patriarhiei. Ele au ajuns în ţară anul trecut şi cântăresc împreună 33 de tone.

„Clopotul cel mare, dedicat Eroilor Neamului, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante. În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate“, a mai comunicat instituţia. Pe fiecare dintre cele şase clopote sunt inscripţionate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum şi inscripţia: «Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018»“.  

Patriarhia angajează muncitori ca să finalizeze construcţia

Sute de muncitori lucrează de zor pentru finalizarea clădirii. Mai mult, Patriarhia încă face angajări de muncitori. „În etapa actuală, este necesară completarea echipelor de lucrători  cu următoarele specializări: zidari, dulgheri şi fierari betonişti, precum şi cu muncitori necalificaţi”, se arată în anunţul publicat recent de Patriahie. Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române mai precizează că toţi cei care vor sprijini în timp util aceste lucrări vor fi plătiţi la preţul pieţei de muncă şi vor primio binecuvântare specială cu ocazia oficierii slujbei de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale programată la 25 noiembrie 2018.

Câţi bani s-au cheltuit pentru Catedrala Mântuirii

 Potrivit datelor transmise chiar de BOR, pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului s-au cheltuit 110 milioane de euro până la începutul lunii curente, cu tot cu TVA. Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donaţii, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale în baza prevederilor unor acte normative. Totodată, Patriarhia a comunicat că Guvernul a dat suma de 104 milioane de lei numai luna trecută.

 La rândul ei, Primăria Capitalei a dat numai anul acesta 35 de milioane de lei pentru finalizarea construcţiei la roşu a Catedralei. În ceea ce priveşte costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, „întrucât nu există încă proiectele finalizate”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite