Cinci români au fost salvaţi de ungurul Levente, omorât în bătaie de opt interlopi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentul de pază, de 37 de ani, din Oradea ucis în bătaie de opt bărbaţi puşi pe scandal a salvat cinci vieţi, după ce medicii au primit acordul familiei pentru a recolta organele tânărului. Ambii rinichi şi pancreasul lui Ozsvath Oszkar Levente au ajuns la Cluj, în timp ce corneea şi ficatul au fost duse la Bucureşti.

Zborul spre Oradea pentru prelevarea organelor s-a făcut cu o aeronavă SMURD cu dotări de înalt nivel, pusă la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Interne, în urma unei solicitări de ultimă oră venite de la Agenţia Naţională de Transplant. Pilotul care s-a aflat la manşa avionului care a adus organele în Bucureşti, căpitanul comandor Emil Olteanu, are peste 20 de ani de experienţă şi sute de ore de zbor pe avioane militare. 

„În aeronavă avem responsabilităţi diferite, însă, în momentul în care sunt începute procedurile de zbor, tot ce mă interesează este să duc la destinaţie pasagerii, fie că ei transportă organe, fie că sunt persoane care au fost implicate în accidente rutiere grave sau au suferit arsuri care le pun în pericol viaţa. Este, ce e drept, puţin ciudat să ştii că într-o cutiuţă sunt organe”, a mărturisit căpitanul comandor Olteanu. 

Familia, convinsă după trei zile de discuţii 

Faptul că echipa de prelevare care pleca de la Bucureşti era una numeroasă l-a determinat pe medicul coordonator al Agenţiei Naţionale de Transplant, doctorul Victor Zota, să apeleze la resursele MAI şi să nu ia în vedere zborurile de linie ale companiilor aeriene şi nici aeronavele de mici dimensiuni ale Şcolii de Aviaţie, cu care Agenţia are un contract încheiat de ani buni. 

Echipa a ajuns la Oradea pentru a preleva organele după aproape trei zile în care medicii de acolo au încercat să convingă familia tânărului să-i doneze organele. Cea care a reuşit să obţină acordul mamei şi al celor două surori a fost chiar medicul Carmen Pantiş, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea, unde Ozsvath Oszkar Levente era internat în comă. 

„Şocul a fost unul foarte mare în momentul în care a fost declarat în moarte cerebrală, cu atât mai mult cu cât avea doar 37 de ani şi era un om perfect sănătos. Am început discuţiile cu familia duminică seara, luni am continuat, iar marţi şi-au dat acordul”, a povestit doctorul Carmen Pantiş, explicând că religia tânărului, care era budist, le-a împiedicat pe mama şi pe surorile sale să îşi dea acordul pentru donarea inimii. Gestul familiei a fost înţeles perfect mai ales că unul dintre membrii echipei de prelevare este, la rândul său, budist.

Inima i-a rămas în piept

Inima tânărului bătut cu bestialitate ar fi putut ajunge la unul dintre cei 30 de bolnavi care aşteaptă un transplant de inimă. „Nu a fost să fie”, spune chirurgul cardiovascular Radu Deac, directorul executiv al ANT, care n-a mai întâlnit un astfel de caz până acum.  

„Convingerile religioase trebuie respectate. A crescut numărul celor care donează şi inimă, dar sunt inimi trecute de 50 de ani, ori acestea nu pot fi transplantate unor tineri, cum sunt majoritatea de pe lista de aşteptare”, a explicat profesorul Deac. 

Salvaţi de la dializă

Dacă inima i-a rămas în piept agentului de pază, rinichii au salvat de la dializă un bărbat din Bucureşti şi o femeie din Cluj. Concret, rinichii lui Ozsvath Oszkar Levente au fost duşi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, pentru a le fi transplantanţi unei clujence în vârstă de 32 de ani şi unui bucureştean de 50 de ani. Operaţiile au început, ieri, în jurul orei 15.00 şi au durat circa patru ore. 

„M-am înscris acum trei săptămâni pe lista de transplant, dar făceam dializă de trei ani, de trei ori pe săptămână. Nu puteam să mai merg la muncă, oboseam foarte tare, mai aveam grijă şi de fiica mea în vârstă de şapte ani. M-am şi bucurat, am şi plâns, când am auzit că voi face transplant, mai ales că am o grupă rară de sânge”, a susţinut pacienta, cu puţin timp înainte să intre în sala de operaţie. 

Pacient: „Am crezut că e o glumă de 1 aprilie“

Bărbatul din Bucureşti le-a spus medicilor că, atunci când a aflat că trebuie să meargă urgent la Cluj pentru operaţia de transplant, a crezut că este o glumă de 1 aprilie. „Am fost sunat marţi seara să vin a doua zi dimineaţă la Cluj. Am încercat o reverificare, fiind vorba de 1 aprilie. Sunt pe listă de trei săptămâni, dar boala, insuficienţă renală, o am de cinci ani. Am mai făcut trei operaţii, însă doctorii 

mi-au spus că doar transplantul va fi soluţia. Dializa, pe care o fac de un an, a mers prost”, a spus pacientul.

Ficatul, transplantat unui tânăr de 24 de ani 

Începând de ieri, un bolnav de numai 24 de ani din Bucureşti, programator de meserie, a renăscut. În ciuda vârstei tinere, suferea de o afecţiune hepatică gravă, singura lui şansă de a supravieţui fiind transplantul. 

„A aflat de suferinţă în 2008 şi din 2011 îl îngrijeam. A intrat pe lista de transplant tot atunci şi timp de trei ani de zile a aşteptat un ficat nou. Este un tânăr foarte conştiincios, care îşi dorea foarte mult un nou ficat. Plus de asta, noi l-am mai chemat odată, dar familia nu şi-a mai dat acordul pentru recoltare”, a explicat doctorul Speranţa Iacob, medic la Institutul Fundeni din Capitală. Corneea a ajuns la Spitalul Militar Central din Bucureşti.

Trei donatori într-o singură noapte

Potrivit medicului Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant, marţi au avut loc trei prelevări de organe, una în Oradea, una în Bucureşti şi una în Cluj. La Bucureşti, ieri au avut loc, simultan, trei transplanturi de ficat, realizate de echipe coordonate de profesorul Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni.

Concret, două intervenţii au avut loc chiar în unitatea medicală amintită, în timp ce al treilea transplant a avut loc la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală, coordonatori fiind tot medici din echipa profesorului Irinel Popescu. 

„Pacientul care a fost transplantat la Spitalul Sfânta Maria are 42 de ani, suferea de ciroză hepatică şi era pe listă de doi ani de zile. De două săptămâni, starea lui de sănătate se agravase şi era internat la noi pe secţie”, a explicat medicul Speranţa Iacob, doctor în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Donatorul, „un băiat care nu mişca frunza din loc“

Ozsvath Oszkar Levente (37 de ani), agent de pază la o firmă care asigura securitatea unui local din Tăuteu (Bihor), un tânăr pe care toţi cunoscuţii îl cataloghează drept un „băiat cuminte, cu suflet mare”, a fost trimis, vinerea trecută, în misiune de serviciu, ca să intervină pentru aplanarea unui conflict. Atunci s-a produs şi tragedia, la barul cu pricina. 

Cum scandalagiii au devenit tot mai agresivi la apariţia agenţilor de ordine, Levente şi colegul său care-l însoţea au încercat să se apere cu un spray paralizant din dotare. Pentru scurt timp au şi reuşit să calmeze spiritele. „După plecarea scandalagiilor, cei doi agenţi au mai stat zece minute în local, pentru a fi siguri că e totul în regulă. În circa şapte minute, dintr-o maşină au coborât opt persoane înarmate cu bâte. Agenţii au încercat să fugă, dar Levente a fost prins”, ne-a povestit Sorin Sabău, patronul firmei de pază, care adaugă că fostul său angajat era „un băiat foarte harnic şi modest”. 

Mama: „De ce aş face bine?“

Interlopii l-au lovit cu bestialitate, iar tânărul a căzut într-o baltă de sânge, a intrat în comă şi a fost transportat, apoi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. În acest timp, brutele au reuşit să fugă. A urmat o luptă contra cronometru între viaţă şi moarte. „Tânărului i s-a făcut chiar şi infuzie de sânge, dar, din nefericire, starea lui a evoluat spre moarte cerebrală, diagnostic care s-a pus luni”, a precizat doctorul Carmen Pantiş, coorodnatorul programului de transplant din Bihor. 

Au urmat ore în şir de discuţii cu mama victimei, pentru care bărbatul era singurul ei sprijin la bătrâneţe şi cel care aducea banii în casă. Femeia, în vârstă de 64 de ani, nu putea să accepte că băiatul ei fusese ucis de nişte bestii.  

„De ce aş face bine, când cei din jur mi-au băgat fiul în mormânt?”, le-a spus mama medicilor. Doctorul Pantiş susţine că mama nu a vrut să accepte diagnosticul. „A fost şocată. Legătura dintre ea şi fiul ei era una foarte strânsă”. Cu multă răbdare, doctorii au reuşit, într-un final, să obţină acceptul femeii pentru transplantul de organe. 

„Era bun cu toată lumea“

„Un om liniştit, care nu mişcă frunza din loc”. Aşa l-a descris pe Levente, Cosmin Durnea, un bun prieten al victimei. „Oricine se putea baza pe el. Făcea totul ca să te ajute. Sunt foarte îndurerat de această veste, dar şi mâhnit că, săptămânal, avem scandaluri cu aceşti interlopi, din comunitatea de romi. Dacă nu se iau măsuri drastice,vor intra peste noi în casă”, ne-a mărturisit Durnea. 

Şi Zoltan Pocsaly, primarul din localitatea Marghita, unde Levente şi mama lui aveau casa, are numai vorbe bune despre fostul agent de pază. „Era un băiat liniştit, harnic şi bun cu toată lumea. Nu l-am văzut nervos sau agitat. Nu era căsătorit şi provenea dintr-o familie modestă”. După tragedia de vineri seară, patru dintre cei opt agresori au fost arestaţi preventiv, iar unul este cercetat în stare de libertate. Ceilalţi trei bătăuşi sunt de negăsit, procurorii emiţând pe numele lor mandate de arestare preventivă, urmând ca judecătorii să se pronunţe în 

acest caz. ;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite