Cine şi de ce a comandat „Moştenitorii Sistemului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 „Adevărul“ încheie astăzi un miniserial care a arătat, onest, adevărata faţă a „tinerelor speranţe“ din Parlamentul României. Vă invităm, acum, în culisele demersului jurnalistic.

La început au fost, ca întotdeauna, o constatare şi câteva întrebări: vin acum alegerile parlamentare, lumea aşteaptă schimbări, se primeneşte clasa politică românească? Ce facem cu ţara? Dar e plină Camera Deputaţilor de tineri (la Senat e altceva, Senatul e pentru seniori)! Să-i luăm la mână, să vedem ce le poate pielea, care le sunt bilanţurile, au terminat şi ei un mandat, unii chiar două.  Cum procedăm? Luăm şi de la PSD, şi de la PNL, şi de la PDL, trebuie să avem grijă să mai fie şi o femeie, căci nu se poate altfel.

Am vrut, pur şi simplu, să vedem ce e cu tinereţea în politică şi am ajuns la concluzia că, de fapt, puterea la români este ereditară, când nu se transmite prin misterios favor sau cumetrie. Am găsit un fiu de baron local, un fin de fost preşedinte de partid, un băiat de bani gata, o doamnă cu susţinere multă şi un deputat din tată în fiu. Ei sunt: Adrian Mocanu (PSD, Buzău), Florentin Gust (PSD, Dolj), Andrei Sava (PSD, Prahova), Diana Tuşa (PNL, Brăila) şi Mihai Apostolache (PDL, Prahova). Am fost acuzaţi că n-am dat mai mulţi de la PDL, dar ce să ne facem dacă tinerii noştri au fugit, în ultima vreme, către PSD?

Apoi, ne-au refuzat pe rând, cu delicateţe sau mai brutal, Cristina Ileana Dumitrache (deputat PSD de Constanţa, 29 de ani), Cristina Ancuţa Pocora (deputat PNL de Ialomiţa, 31 de ani), Alina Ştefania Gorghiu (deputat PNL de Bucureşti, 34 de ani) şi Oana Niculescu-Mizil (deputat PSD de Ferentari, 37 de ani), cam toate damele june şi reprezentative din Parlamentul ţării noastre.

Reporterii „Adevărul" au fost primiţi, totuşi, de Diana Tuşa. Dar nu a fost mulţumită doamna Diana de cum a ieşit, crede că a fost „comandă". Însă publicul-cititor a găsit pozitiv demersul, a comentat, a dat „apreciere" şi „distribuire" pe reţelele de socializare, articolele au fost atinse de magia virtuală a viralului. În termeni de internet, miniserialul a fost un succes. Postacii de partid s-au înflăcărat: „De la ăilalţi de ce nu daţi?". Aveţi răbdare, că dăm, e serial, se numeşte „Moştenitorii Sistemului", dar postacii n-au avut nici răbdare, nici discernământ. 

Doctorandul fără carte

Aşadar, buzoianul Adrian Mocanu, fiu de baron local. Parlamentar de la 25 de ani. Ce a făcut domnul Mocanu Junior? A fost pe la hramuri de biserici. Filosofia sa politică este simplu de rezumat: să dai mâna cu omul, să fii prezent, să fii invitat. A fost prezent, a fost invitat inclusiv la cinstirea celei mai mari salate din lume, realizate în comuna Săpoca. Este doctorand, iar pasiunea sa este lectura. În anul 2012 n-a citit nicio carte.

Florentin Gust, oltean la bază, a fost năşit de Mircea Geoană. Este tânăr, dar e traseist. A plecat de la PSD la PC, a fost apoi independent, apoi la PDL, şi din nou la PSD. Spune că tot traseismul „a fost un proces de maturizare".

Andrei Sava a fost PDL-ist, dar acum e PSD-ist, s-a reorientat, s-a redefinit ideologic, deşi ideologia, spune Sava, nu înseamnă nimic în politica românească.

Idolul său politic este acum însuşi premierul Victor Ponta, acuzat, cu probe, că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Ce i-a trebuit politică lui Sava, copil de bani gata, moştenitorul unei familii potente financiar din Prahova? Declară că a vrut să aducă zâmbetul pe chipul oamenilor, să fim toţi un zâmbet, cum a văzut el că e străinul când a fost în Occident.

Diana Tuşa, de la PNL. În Parlament de la 20 ani, la doi ani după ce a devenit liberală. A fost remarcată de Bogdan Olteanu, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Presa de cancan a speculat chiar o relaţie intimă între cei doi.

Doamna Tuşa neagă tot, este căsătorită, mamă de familie, spune că doar misoginii nu cred că a urcat în politică pe cont propriu. A fost aleasă deputat PNL de Brăila cu puţin peste 3.000 de voturi. Sfaturile ei pentru o tânără fată care vrea şi ea în politică: să-şi întărească meseria, să stăpânească bine o profesie. Diana Tuşa este avocat.

Mihai Apostolache este fiul lui Victor Apostolache, fost şef al PDSR (PSD) Prahova până în 2004, când s-a sinucis. Apostolache cel tânăr, aflat la al doilea mandat, este cel care a iniţiat legea prin care vânzătorii sunt obligaţi să dea rest bani, nu gume de mestecat sau altceva. A trecut între timp la PDL. Fiecare dintre oamenii aceştia va candida pentru un nou mandat.

Alte interviuri din serialul "Moştenitorii Sistemului":

„Parlamentarul trebuie să fie  mândria ţării“, crede Adrian Mocanu
image

Andrei Sava, parlamentar de bani gata: „Nu urmăresc niciun interes, vreau să alung tristeţea românilor"

De când s-a înscris în PSD, Andrei Sava are un nou model politic: Victor Ponta

Uimitoarea ascensiune a Dianei Tuşa, deputat cu trei mii de voturi

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite