Societate

articolul anterior articolul urmator

Cine va avea grijă de copiii din familiile afectate de COVID-19

1
14 Jul 2020 13:42:28
Autor: Valentin Bolocan
Copiii celor spitalizaţi din cauza COVID-19 pot intra în îngrijirea statului
Copiii celor spitalizaţi din cauza COVID-19 pot intra în îngrijirea statului

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a venit cu o serie de precizări în contextul informaţiilor inexacte vehiculate în spaţiul public cu privire la măsurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19, ai căror copii pot fi monitorizaţi, supravegheaţi sau îngrijiţi de către instituţiile statului în situaţii excepţionale.

„Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cuprinde o prevedere în sprijinul familiilor, care din cauza stării de sănătate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se află în situaţia excepţională de a nu mai putea oferi îngrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioadă temporară.

Conform acestei prevederi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) pot oferi ocrotire temporară copiilor şi adulţilor dependenţi. 
 
Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire şi supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistenţă socială.
 
Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical şi DSP, cu acordul părintelui, în situaţia în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoştinţe”.
 

Nu este obligatorie

ANDPDCA precizează că ocrotirea temporară nu pot fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă (prieten, cunoştinţă, vecin etc) pentru supravegherea şi îngrijirea copilului sau adultului dependent.
 
Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti sau a drepturilor ocrotitorilor legali. Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor oferi, în aceste situaţii excepţionale, servicii de îngrijire şi supraveghere în spaţii corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) şi personal specializat, în funcţie de vârsta şi de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere şi îngrijire
 
Instituţia mai precizează că această măsură de ocrotire temporară a funcţionat şi pe parcursul stării de urgenţă, prin colaborarea cu DGASPC-urile din ţară, la recomandarea ANDPDCA. DGASPC-urile au pus la dispoziţie 611 locuri pentru astfel de situaţii excepţionale şi au fost înregistrate 4 astfel de cazuri: două în judeţul Teleorman şi câte unul în Suceava şi Buzău. În acest moment, toţi copii se află în familie, după ce acestea au depăşit cu bine perioada spitalizării.
 
„Această măsură de ocrotire instituită prin lege pentru a putea avea siguranţa acoperirii acestor nevoi excepţionale atât la copii, cât şi la adulţii aflaţi în situaţie de dependenţă faţă de familie este gândită tocmai pentru a veni în sprijinul familiilor, care se pot afla în aceste circumstanţe grele. Decizia părintelui/reprezentantului legal este suverană şi nimeni nu poate institui această măsură fără acordul acestuia. Ocrotirea temporară nu este altceva decât expresia preocupării noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar dacă aceste situaţii s-au dovedit a fi extrem de rare”, declară Mădălina TURZA, preşedinte ANDPDCA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

defu gabi
14.07.2020, 17:42:09

Vor avea grija minoritatile sexuale. De cand isi doresc ele o asemenea oportunitate...

+1 (1 vot)