Societate

articolul anterior articolul urmator

Cine a inventat apa

100
16 May 2016 09:25:06
Andrei Pleşu

Am văzut, de curînd, un episod „Vax Populi“, construit în jurul întrebării „cine a inventat apa?“. Întrebarea era adresată, din cîte am înţeles, unor săteni din Prahova care, în genere, păreau să ştie despre ce e vorba. Nici unul n-a răspuns că întrebarea e fără sens sau măcar că nu ştie ce să spună. Toţi aveau o versiune la îndemînă.

Candid stupefiantă a fost reacţia unui personaj mai în vîrstă: „N-aş putea să vă spun. Eu nu sînt din partea locului. Întrebaţi pe cineva de pe-aici...“ Un răspuns radical, definitiv, a venit însă de la un domn destul de copt, dar încă în putere: „Cine a inventat apa? Păi cine s-o inventeze? Românii! Că românii e cei mai dăştepţi! D`aia îi muşcă toţi de c.... Că e ăi mai dăştepţi!“ Încă o dovadă că sîntem un popor ager şi, mai ales, că sîntem conştienţi de asta! Să ne înţelegem: e mai mult decît probabil că, la întrebări asemănătoare, răspunsurile primite ar fi, în orice parte a lumii, la fel de aiuritoare. Nu cred că în Statele Unite sau în marile ţări europene, n-am avea surprize grandioase auzind ce pot debita semenii noştri. Problema nu e asta. O problemă ar fi, mai curînd, siguranţa de sine, „mîndria“ apartenenţei la un club de elită, complexul de superioritate al respondenţilor.

La altceva mă gîndesc însă acum, pe marginea acestei emisiuni triste, pline de umor... Dacă sîntem aşa de deştepţi (şi sînt gata să accept că nu sîntem de lepădat), cum de ajungem, mereu, pe mîna unor politicieni atît de mediocri? Cînd nu sînt proşti, sînt doar şmecheri. Sau sînt lacomi pînă la inconştienţă. Sau sînt lichele. Sau sînt fundamental nepricepuţi. Sau sînt necultivaţi. Sau dispun doar de competenţa (relativă) a înşelătoriei. Nu zic: sînt şi excepţii, oameni cumsecade, bine-intenţionaţi, decenţi. Dar nu ei se văd. Se văd, vorba lui Ion Ghica, „zbierătorii şi dibacii“, miştocarii, băieţii de gaşcă şi „de comitet”. Mai departe: dacă sîntem aşa de deştepţi, de ce alegem mereu asemenea ipochimene? Sîntem naivi, uşor de manipulat, needucaţi civic? Sîntem gata să mergem cu neglijenţa politică pînă la sinucidere? De unde această primejdioasă „consecvenţă“ a rateului, a opţiunii bezmetice? De ce ne înşelăm – şi ne lăsăm înşelaţi – mai tot timpul?

Să nu mi se spună că n-avem de unde alege, că de vină sînt intelectualii „care nu se bagă“ (sau care se bagă greşit...), că e vina Uniunii Europene, a americanilor şi a „străinilor” în general. Astea sînt moduri de a evacua problema, de a ne spăla pe mîini, înlocuind luciditatea cu o „istorică” victimizare. Unii intelectuali „s-au băgat”, dar n-au fost asimilaţi de „sistem”, sau au fost, pur şi simplu, marginalizaţi. Membre ale UE şi partenere cu SUA sînt şi alte ţări, care arată, totuşi, ceva mai bine.

Dar să contemplăm, dincolo de scena politică, lumea presei. Nu vi se întîmplă, frecvent, să vă uitaţi la diverse emisiuni de televiziune şi să vă întrebaţi, după cîteva minute, cine sînt „protagoniştii” guralivi care „analizează” situaţiunea, dau note, dau „idei”, dau ghionturi în dreapta şi-n stînga? Eu unul mă aud spunînd mereu: „P-ăsta de unde l-au scos? Ăsta cine e, de fapt? Prin ce isprăvi profesionale, prin ce calităţi intelectuale şi carismatice se recomandă?” Trăim sub invazia unor anonimi fuduli, care n-au făcut şi nu fac nimic în viaţă, în afară de prestaţia lor zeloasă prin diverse studiouri TV. Confecţionaţi ca „vedete” de alte false vedete, impostori fuduli, ambalaţi în certitudini şi ifose, ei „ne fac agenda”, şi ajung să fie „cunoscuţi” şi „recunoscuţi” numai pentru că se manifestă năvalnic, seară de seară, pe toate canalele. Nici ei nu mai ştiu, de fapt, cine sînt. Domni şi domnişori „autoritari”, doamne şi domnişoare ţanţoşe, experţi mirandolieni în de toate, infailibili, neînduplecaţi, puţin nervoşi, sau puţin plictisiţi, „sans peur et sans reproche”. Un lucru e sigur: „E dăştepţi! D-aia îi muşcă toţi (inclusiv eu) de c...”.

Probabil că nu noi, românii, am inventat apa. Dar încep să mă întreb dacă nu cumva sîntem pe cale de a inventa apa de ploaie...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
16.05.2016, 09:50:39

Mai precis, apa e inventata de catre parlamentarii PSD, special pentru cei din bazinul electoral al partidului..! Urmatorul pas facut de catre PSD intru cresterea calitatii vietii membrilor si simpatizantilor social-democratului boschet penal cu 3 trandafiri, a venit din partea distinsei doamne deputat PSD Aurelia Cristea, sub forma programul ”Prima baie pentru electoratul nostru”, ceea ce inseamna ca vom trai momente cu adevarat istorice.. Dupa programul ”Prima baie”, PSD-ul are in vedere implementarea unui nou program istoric.. E vorba despre programul ”Primul copil din flori”, care are menirea de a rezolva problema demografica.

+18 (40 voturi)
Stefanescu Marian
16.05.2016, 10:01:07

Mai precis de Adrian Severin care a descoperit că apa are formula poluantă H2O...

+29 (29 voturi)
Serban Duca
16.05.2016, 09:56:16

O imagine, din păcate doar parțială,corectă a romănilor în majoritate needucați dar convnși că ei le știu pe toate. O "oglindâ" corectă pusâ în fața românilor ar arâta că din păcate nu suntem atît de muncitori, cinstiți, deștepți, primitori sau civilizați cum ne place să credem. Dacâ o,astfel de oglindâ ar fi fost arâtatâ romănilor în primii ani ai deceniului 90 poate alta ar dintotdeauna situația noastră în acest mileniu. Dar romînii au fost copleșiți de lăudâtori gen V.C. Tudor și mulți alții de teapa lui.

+8 (12 voturi)
Serban Duca
16.05.2016, 10:03:22

Scuze ...deceniului 90 poate alta ar fi fost situația....

+5 (5 voturi)
Stefanescu Marian
16.05.2016, 09:58:15

Simpatic.Numai că cei mai ”dăștepți dintre cei mai dăștepți” sunt,bineînțeles,intelighențiile românești,atoateștiutoare și atotcunoscătoare.Care simt enorm și văd monstruos. ”O,țară tristă plină de umor!”

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările