Societate

articolul anterior articolul urmator

Cine are nevoie de educaţie sexuală?

18
21 Dec 2016 21:03:43
Mircea Vasilescu

Legea intitulată (cam patetic) „pentru inocenţa copilăriei”, iniţiată de deputatul PSD Ninel Peia, a fost adoptată tacit de Senat. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu ea mai departe, în Camera Deputaţilor. Dar mi se pare util să reiau aici un punct de vedere pe care l-am scris în urmă cu câteva luni.

Legea iniţiată de dl deputat Ninel Peia zice, la articolul I, aşa: „Se interzice predarea către elevii din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial a unor informaţii sau cursuri cu privire la educaţia sexuală fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui”. Iar la articolul II, mai zice că nerespectarea articolului I se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Cu alte cuvinte, dacă legea ar intra în vigoare, ar trebuie scoase din manualele de anatomie lecţiile despre aparatul reproducător, căci dacă le predau, profesorii riscă închisoarea. Oricum, legea nu are obiect: în prezent, educaţia sexuală este materie opţională şi se face numai cu acordul părinţilor.

Am putea trece zâmbind pe lângă această nouă iniţiativă legislativă, apărută – ca multe altele – din convingerea intimă (ei, da, intimă!) a parlamentarilor români că, având puterea, pot să „dea o lege” oricând şi despre orice. Dar spiritele s-au încins şi s-au constituit tabere pro şi contra. Alianţa Părinţilor a adunat la un loc peste 100 de ONG-uri care susţin că educaţia sexuală nu trebuie predată în şcoală. De partea cealaltă, încă din toamna anului trecut, zeci de ONG-uri au susţinut introducerea educaţiei sexuale în şcoli, ca materie obligatorie (şi nu opţională, ca acum). În principiu, pentru o democraţie e foarte bine că apar tabere pro şi contra, care îşi susţin deschis punctele de vedere. Dar nivelul discuţiei e cam jos şi adesea trece pe lângă esenţa problemei.

Tabăra „pro” defilează cu nişte argumente rezonabile, dar – mă tem – cam prea „progresiste” pentru biata lume românească tradiţionalistă, conservatoare şi pudibondă. E complicat să preiei nişte argumente care funcţionează foarte bine în Marea Britanie ori în Danemarca şi să le implantezi brusc şi rapid în pământul ţărişoarei noastre. N-ar strica, din partea taberei „pro”, puţină atenţie la nuanţe şi ceva aplecare empatică asupra realităţii româneşti (în care, în materie de educaţie sexuală, Evul Mediu încă se mai plimbă liber prin minţile unora).

În tabăra „contra” predomină câteva clişee de gândire: ideea că sexualitatea e ceva ruşinos, că educaţia sexuală nu se potriveşte cu valorile noastre creştine şi – mai ales – că la cursurile de educaţie sexuală copiii ar căpăta, înainte de vreme, exclusiv noţiuni despre aspectele fiziologice ale sexualităţii. Ar fi, adică, un fel de ore de pornografie (cuvânt prezent, de altfel, destul de des în luările de poziţie ale celor din tabăra „contra”). Cu astfel de clişee – şi, în general, cu orice clişee şi înţepeniri ale minţii – nu prea poţi dezbate. Nu-i poţi explica nimic rezonabil cuiva care îţi pune în cârcă, scurt şi fără preaviz, toată greutatea tradiţiei şi a valorilor creştine. N-ar strica, din partea taberei „contra”, puţină îngăduinţă – creştinească şi ea! – faţă de nişte oameni care au alte păreri. Şi mai multă atenţie la datele concrete ale societăţii româneşti de azi, care arată aşa cum arată, nu ca în Scripturi.

Mă întreb dacă nu cumva, mai întâi, e nevoie de educarea părinţilor şi a adulţilor în general. Nu numai în materie sexuală.

Mă tem însă că lupta între tabere – care presimt că se va intensifica – o să ne facă să ratăm cu totul substanţa problemei: cine şi cum ar putea să predea educaţia sexuală în şcoli? Părinţii au ei înşişi nevoie de educaţie pe teme sexuale: în timpul comunismului subiectul era tabu, în tranziţie a fost vraişte. Mai ales aspectele sociale, cognitive, emoţionale ale sexualităţii sunt greu de abordat. Şi să fim cinstiţi: câţi părinţi din România ştiu exact despre ce e vorba şi, mai ales, sunt capabili să discute adecvat cu copiii despre toate acestea? Anul trecut, nişte părinţi din Suceava au adresat Inspectoratului Şcolar un memoriu împotriva introducerii educaţiei sexuale în şcoală şi, printre altele, „argumentau” aşa: „preşedinte, prim-ministru, membri ai guvernului, toţi sunt trădători de neam şi patrie, slugile Uniunii Satanice Europene, ale imperiului terorist american, slugile şi oamenii ONG-urilor soroşiste ateiste, sodomite-ateiste”. Cum poţi să discuţi serios vreun subiect cu inşi care au în cap asemenea prostii?

Aşa încât mă întreb dacă nu cumva, mai întâi, e nevoie de educarea părinţilor şi a adulţilor în general. Nu numai în materie sexuală. Mi-ar plăcea un fel de program naţional din care oamenii să înveţe că sunt, înainte de toate, indivizi care trebuie să se respecte pe sine şi să-i respecte pe ceilalţi. După această primă lecţie, celelalte ar merge mai uşor.

PS: Iar dacă aveţi impresia, dragi părinţi, că sexualitatea e o chestie la care toată lumea se pricepe, pentru că (într-un fel sau altul) o practică, merită să citiţi o carte, aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Radu Mircea
21.12.2016, 22:49:55

# Adevarat , mai intii parintii ar trebui educati , dar pina cind vom accepta in parlament oameni care au voie sa initieze si sa voteze legi care frizeaza patologia ??? Domnu' Peia nu este la primul exemplu de inteligenta extraterestra , amintesc in treacat si idea ca vaccinurile imbolnavesc copiii , sau ca incendiul de la Colectiv era folosit de forte straine sa rupa Romania in trei bucati . Lucruri care au scirbit pina si pe puscariabilii din PSD care s-au lepadat de el ca de Satana . Nici la alegerile astea nu s-au prezentat examene medicale , necesare angajarii si pe post de paznic , darmite parlamentar . Sa vedeti surprize .

+2 (6 voturi)
Romanul
22.12.2016, 12:46:33

Dacă ar fi sa incep cu o gluma, profesoarele ău nevoie de educație sexuală. Și asta pentru că multe nu știu și nu practica ceea ce elevii inocenți fac in mod frecvent.In lumea de azi unde copiii au telefoane inteligente și dacă nu, au colegi cu așa ceva în dotare, sexul este doar la un clic distanta de orice copil indiferent de vârstă. O lege de genul asta este neavenită, abia o astfel de lege înfierbântă imaginația copiilor, să lăsăm familia să aibă sarcina sa facă educație și nu numai sexuala propriilor copii. Copiii needucați de familie nu vor fi educați sexual prin aplicarea legii, sa fie clar.Nu va scădea numărul de "mămici" minore. Nu va opri căsătoriile conform tradițiilor proprii. Nu va creste natalitatea cum nu va elimina nici bolile specifice. Ai da prezervativ gratis unui copil este o stupizenie, il determini să-l folosească în condițiile în care poate nici nu se gândește la asta. Cat se predă la anatomie despre subiect este suficient. Sa nu uităm că mai sunt și psihologi in sistem când apar cazuri problema, mai sunt și ore de dirigenție că sa nu pomenesc de religie care afuriseste păcatul originar( alta stupizenie)

-2 (6 voturi)
MadWolf
22.12.2016, 09:19:22

Atata timp cat sub masca asa-zisei "educatii sexuale" niste ONG-uri de dezaxati pregatesc modalitati de a defila cu propaganda pro-LGBT sub ochii unor minori, legea este binevenita! Manualul de biologie contine suficiente informatii, iar actele sexuale cu minori constituie fapte de natura penala. Asa ca minorii n-ar trebui sa afle cum sa se protejeze ci ar trebui sa stie ca trebuie sa se abtina si ce se intampla daca nu se abtin. Pentru toata tarasenia asta ar putea fi suficienta o singura ora de dirigentie. Iar cei care vor neaparat sa vorbeasca discutii sexuale cate o ora pe saptamana de-a lungul unui intreg an scolar ar face bine sa isi caute un loc de munca serios.

+3 (11 voturi)
L--- Lara
22.12.2016, 11:28:50

"Aşa încât mă întreb dacă nu cumva, mai întâi, e nevoie de educarea părinţilor şi a adulţilor în general." citat din articol @Madwolf Putina educatie nu v-ar strica nici dv, dupa cum bine scrie domnul Vasilescu. Dupa aceea puteti da sfaturi subtile de genul "sa vorbeasca discutii sexuale". Pana atunci cititi cu atentie articolul de mai sus si, daca nu faceti parte dintre cei 42% de analfabeti functional cu care se mandreste Romania mileniului 3, poate veti intelege mesajul si ideile de bun simt continute in articol. Si lasati aberatiile cu bau-bau-ul "propaganda pro-LGBT" sau macar exprimati-va ideile intr-o maniere inteligibila, utilizati un dictionar inainte de a va exprima in public.

+3 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
22.12.2016, 12:05:35

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările