Societate

articolul urmator

Cine râde azi de vaccinare va plânge la toamnă!

17
6 Jul 2021 19:28:51
Horia Blidaru
Românii riscă să fie prinşi descoperiţi de al 4-lea val al pandemiei
Românii riscă să fie prinşi descoperiţi de al 4-lea val al pandemiei

”Septembrie, luna tuturor pericolelor? Acum se joacă totul” – e titlul unui articol din ziarul ”La Libre Belgique”. Grupul de lucru pentru vaccinare din Belgia avertizează că cei care decid să se vaccineze acum vor atinge nivelul maxim de protecţie spre final de august. Aşadar, vor fi imunizaţi în momentul în care valul 4 al pandemiei va lovi din plin.

Recomandarea specialiştilor belgieni are în vedere faptul că imunizarea ajunge la nivel crescut abia la două săptămâni după a doua doză de vaccin. Amânarea vaccinării poate avea un dublu efect extrem de păgubos: pe de o parte, vulnerabilitatea în faţa noului val pandemic, pe de alta, va duce la aglomerarea centrelor de vaccinare, în momentul previzibil în care panica va lua locul relaxării actuale, mai ales în România şi alte ţări codaşe la vaccinare. 

Luna septembrie, cu revenirea din vacanţe şi redeschiderea şcolilor în spaţii închise, va fi prielnică infectării în masă, atrage atenţia, în articolul menţionat, Jean-Michel Dogne, directorul Departamentului Farmacie de la Universitatea din Namur şi expert al Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Cu 77,7% din populaţie vaccinată cu minim o doză, Belgia se află pe locul 1 în UE, fiind urmată îndeaproape de Olanda, Finlanda şi Danemarca. România ocupă penultimul loc, cu 30% din cetăţeni care au primit cel puţin o doză de vaccin. Mai rău stă doar Bulgaria (16,8%).

Românii riscă să fie prinşi descoperiţi de al 4-lea val al pandemiei. Bulucirea la vaccinare în ultimul moment nu va mai putea rezolva mare lucru. 

Numai 28,6% dintre români sunt complet imunizaţi, în comparaţie cu Germania, unde 42,3% din populaţia adultă este complet vaccinată, sau Belgia – 43,6%, Polonia – 45,2% şi Ungaria – 61,2%, conform datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Guvernul francez a avertizat azi că al 4-lea val e posibil de la finalul acestei luni, iar prim-ministrul Jean Castex începe consultările privind vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Spania se confruntă cu o explozie de cazuri (peste 32.000 declarate în ultimele trei zile). De azi, Catalonia, afectată de creşterea spitalizărilor cu 33% în ultimele zece zile, reintroduce restricţii, punând capăt vieţii de noapte în spaţii închise, în plin sezon turistic. Portugalia şi Israel au reimpus deja unele măsuri restrictive, o dată cu propagarea noii tulpini a virusului.

Situaţia cea mai gravă se înregistrează în Rusia, unde au murit 654 de oameni în ultimele 24 de ore. Biserica Ortodoxă Rusă a lansat un apel disperat la vaccinare, acuzându-i pe cei care refuză imunizarea că sunt “păcătoşi care trebuie să se căiască pentru tot restul vieţii lor”. La Moscova şi în mai multe regiuni ruse, vaccinarea a devenit obligatorie pentru o serie de categorii de angajaţi din sectorul public. Cei care refuză vaccinul vor avea contractele de muncă suspendate până la vaccinare, în regiunea Sahalin.

Şi o ultimă cifră-avertisment: cele 367.000 de noi cazuri înregistrate ieri în întreaga lume sunt de două ori mai multe decât cele consemnate exact acum un an, la 5 iulie 2020, potrivit statisticilor universităţii americane Johns Hopkins.

E numai o chestiune de timp – scurt! – până când tendinţa cauzată de varianta Delta va afecta şi România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Dorin Popa
6.07.2021, 19:38:15

"Cine râde azi de vaccinare va plânge la toamnă!" Sunteti dispus sa nu mai publicati niciodata un articol daca nu va fi asa?

-5 (19 voturi)
pathfinder
6.07.2021, 19:55:16

Pai nu e semnat. E ca o anonima din Caragiale.

-5 (11 voturi)
Chauda Sef
6.07.2021, 19:44:22

Waxerismul nu are frontiere.

-8 (18 voturi)
pathfinder
6.07.2021, 19:51:48

"Biserica Ortodoxă Rusă a lansat un apel disperat la vaccinare" Mai, astia sunt mai destepti ca ai nostri...

-5 (13 voturi)
Constantine Constantine
6.07.2021, 20:27:49

Aruncati articole pe post de sperietoare dar ignorati faptul ca vaccinurile existente nu asigura protectie nici pentru vaccinati.Articole publicate de acest ziar indica faptul ca in Anglia 40% dintre cei vaccinati cu ambele doze s-au infectat cu varianta Delta.Israelul anunta ca cei vaccinati vor avea nevoie de inca 1-2 rapeluri deoarece serurile administrate anterior nu ajuta in fata mutatiei Delta .Deci declaratiile date de oameni importanti care spun ca cu cit procentul de vaccinati este ma mare cu atit sansele sa se invinga pandemia, e doar frectie la picior de lemn in fata noului vector Delta.Articolele se bat cap in cap de parca ar fi o lupta intre baietii buni contra celor rai.Iar realitatea demonstreaza ca o masca buna si distantarea sociala lucreaza perfect impotriva covid 19 indiferent de variante si mutatii.O dovada in plus pentru acest argument o demonstreaza faptul ca nimeni nu s-a mai imbolnavit si nici nu a murit de virusul gripal sezonier.

-4 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările