Cine râde azi de vaccinare va plânge la toamnă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii riscă să fie prinşi descoperiţi de al 4-lea val al pandemiei
Românii riscă să fie prinşi descoperiţi de al 4-lea val al pandemiei

”Septembrie, luna tuturor pericolelor? Acum se joacă totul” – e titlul unui articol din ziarul ”La Libre Belgique”. Grupul de lucru pentru vaccinare din Belgia avertizează că cei care decid să se vaccineze acum vor atinge nivelul maxim de protecţie spre final de august. Aşadar, vor fi imunizaţi în momentul în care valul 4 al pandemiei va lovi din plin.

Recomandarea specialiştilor belgieni are în vedere faptul că imunizarea ajunge la nivel crescut abia la două săptămâni după a doua doză de vaccin. Amânarea vaccinării poate avea un dublu efect extrem de păgubos: pe de o parte, vulnerabilitatea în faţa noului val pandemic, pe de alta, va duce la aglomerarea centrelor de vaccinare, în momentul previzibil în care panica va lua locul relaxării actuale, mai ales în România şi alte ţări codaşe la vaccinare. 

Luna septembrie, cu revenirea din vacanţe şi redeschiderea şcolilor în spaţii închise, va fi prielnică infectării în masă, atrage atenţia, în articolul menţionat, Jean-Michel Dogne, directorul Departamentului Farmacie de la Universitatea din Namur şi expert al Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Cu 77,7% din populaţie vaccinată cu minim o doză, Belgia se află pe locul 1 în UE, fiind urmată îndeaproape de Olanda, Finlanda şi Danemarca. România ocupă penultimul loc, cu 30% din cetăţeni care au primit cel puţin o doză de vaccin. Mai rău stă doar Bulgaria (16,8%).

Românii riscă să fie prinşi descoperiţi de al 4-lea val al pandemiei. Bulucirea la vaccinare în ultimul moment nu va mai putea rezolva mare lucru. 

Numai 28,6% dintre români sunt complet imunizaţi, în comparaţie cu Germania, unde 42,3% din populaţia adultă este complet vaccinată, sau Belgia – 43,6%, Polonia – 45,2% şi Ungaria – 61,2%, conform datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Guvernul francez a avertizat azi că al 4-lea val e posibil de la finalul acestei luni, iar prim-ministrul Jean Castex începe consultările privind vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Spania se confruntă cu o explozie de cazuri (peste 32.000 declarate în ultimele trei zile). De azi, Catalonia, afectată de creşterea spitalizărilor cu 33% în ultimele zece zile, reintroduce restricţii, punând capăt vieţii de noapte în spaţii închise, în plin sezon turistic. Portugalia şi Israel au reimpus deja unele măsuri restrictive, o dată cu propagarea noii tulpini a virusului.

Situaţia cea mai gravă se înregistrează în Rusia, unde au murit 654 de oameni în ultimele 24 de ore. Biserica Ortodoxă Rusă a lansat un apel disperat la vaccinare, acuzându-i pe cei care refuză imunizarea că sunt “păcătoşi care trebuie să se căiască pentru tot restul vieţii lor”. La Moscova şi în mai multe regiuni ruse, vaccinarea a devenit obligatorie pentru o serie de categorii de angajaţi din sectorul public. Cei care refuză vaccinul vor avea contractele de muncă suspendate până la vaccinare, în regiunea Sahalin.

Şi o ultimă cifră-avertisment: cele 367.000 de noi cazuri înregistrate ieri în întreaga lume sunt de două ori mai multe decât cele consemnate exact acum un an, la 5 iulie 2020, potrivit statisticilor universităţii americane Johns Hopkins.

E numai o chestiune de timp – scurt! – până când tendinţa cauzată de varianta Delta va afecta şi România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite