Societate

articolul anterior articolul urmator

Cine ar trebui să plătească pentru testarea periodică a personalului medical nevaccinat? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiţă

13
31 Jul 2021 00:50:24
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO travelcovidtestcenter.com
FOTO travelcovidtestcenter.com

La şapte luni de la lansarea campaniei de imunizare în România, un procent important al personalului medical este încă nevaccinat, din motive „inexplicabile”, spune medicul Valeriu Gheorghiţă. Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat, vineri seara, la Digi24 că nu înţelege de ce unii medici nu au făcut acest pas, de a se imuniza împotriva coronavirusului,

 
 Pentru această categorie a personalului medical va fi nevoie de o testare periodică, anunţată deja de ministerul Sănătăţii. Întrebat cine ar trebui să suporte toate aceste costuri, Gheorghiţă a ezitat să ofere un răspuns clar, însă a precizat că statul român nu poate oferi sprijin „la nesfârşit”.
 
Medicul Valeriu Gheorghiţă a afirmat, vineri seara, că până în acest moment doar aproximativ 80% dintre personalul medical din ţară s-a imunizat anti-Covid.
 
„Este dificil de înţeles de ce personalul medical, sanitar, auxiliar, mai ales când a văzut pacienţi infectaţi şi i-a îngrijit, de ce nu s-a vaccinat până în acest moment, mai ales că avem toate condiţiile pentru a o face, inclusiv la locul de muncă, în spitalul în care lucrăm. Eu cred că sunt în continuare persoane care au amânat această decizie şi îmi doresc ca numărul celor care se vor vaccina în perioada următoare să crească.
 
Întrebat de jurnalistul Digi24 dacă este corect ca medicii să nu fie vaccinaţi sau testaţi, din moment ce pacienţilor internaţi li se fac teste anti-Covid, Gheorghiţă a răspuns: „Nu, nu e corect. Vorbim despre siguranţa pacienţilor în spital şi de siguranţa mediului spitalicesc. Într-o unitate medicală primează pacientul”.

Cine va plăti testele personalului medical nevaccinat?

Preşedintele campaniei de vaccinare spune că se va ajunge ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic, însă rămâne întrebarea cine va suporta toţi aceşti bani daţi pe teste: cei testaţi sau statul?
 
„Sunt o serie de discuţii. Părerea mea este că în situaţia actuală, personalul medical, conform metodologiei, mai ales dacă lucra în anumite sectoare de risc, prin sprijinul unităţii medicale era testat şi până acum şi nu plătea, înainte de vaccin.
 
Cred că se pot găsi soluţii de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârşit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătăţii, este inexplicabil de ce nu înţelegem beneficiile şi importanţa vaccinului şi rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziţii, evident că statul nu poate face un efort la nesfârşit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a explicat Gheorghiţă.
 
Pe de altă parte, spune el, sunt şi medici care consideră că ar trebui să aibă anumite beneficii prin prisma meseriei pe care o au.
 
„Înţeleg perfect ambele puncte de vedere, însă, atâta timp cât vorbim de un sprijin important, de oferire a unor vaccinuri gratuite, este important ca mesaj şi încredere în ştiinţă şi în progresul medical să înţelegem că vaccinarea reprezintă principala soluţie, nu să stăm să ne testăm mereu”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Dragan Mircea
31.07.2021, 01:34:45

Nici testare fara acord nu puteti face.

-99 (103 voturi)
Davide Isa revine
31.07.2021, 07:47:19

Nu mai mintiti ca ar fi o campanie de "imunizare". Este o campanie de dezinformare in masa. Fact-check: Serul asta experimental nu "imunizeaza" (=eradicarea bolii), dovada ca "vaccinatii" covid se-mbolnavesc pe capete, raman cu sechele pe viata si chiar mor din cauza lui.

-27 (29 voturi)
Edmond Wolf
31.07.2021, 10:34:08

Dacă refuz testarea, ce-mi va face? Mă bagă la izoletă? Îmi ia 10% din salariu? Nimeni nu mă poate obliga să mă testez.

-31 (33 voturi)
Edmond Wolf
31.07.2021, 12:10:19

„Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătăţii, este inexplicabil de ce nu înţelegem beneficiile şi importanţa vaccinului şi rolul pe care vaccinarea îl are.” Este cât se poate de explicabil. ESTE UN VACCIN EXPERIMENTAL, AFLAT ÎN FAZA A 3-A DE TESTARE, APROBAT PROVIZORIU DE URGENȚĂ. Nu suntem și nu dorim să fim cobaii bigpharma. Nu vedeți ce aberații susțineți??? Obligați oamenii să-și dea acordul în vederea vaccinării pentru că fără acest acord le faceți viața imposibilă. Dacă vaccinul este bun, de ce aveți nevoie de acordul lor scris? Tocmai pentru că vaccinul este experimental și poate ucide. Moare vaccinatul, el este de vină că, deși știa de posibilele efecte secundare, a fost de acord să-l înțepăm. Ce înjurături aș împărți dacă nu mi s-ar șterge comentariul...

-30 (32 voturi)
Tip
31.07.2021, 07:27:35

Vaccinul nu ofera protecţie 100%. Unii, chiar vaccinaţi se pot infecta şi transmite virusul la alte persoane. E foarte bină că personalul nevaccinat este testat, dar care este garanţia că cei vaccinaţi nu pot infecta pacienţii? Cei vaccinaţi în ianuarie, februarie, martie mai au anticorpi?

-22 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările