CiorbeaLisBăsescu VideanuOprescuFirea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deja tradiţional, după ce a nins mai zdravăn, Capitala este semiblocată de nămeţi de zăpadă. Tot tradiţional, disconfortul şi furia aferentă a bucureştenilor se revarsă asupra edililor, cu accent pe Primarul General. În 2017, Gabriela Vrânceanu Firea.

Ca „băştinaş”, îmi permit să remarc că situaţia s-a deteriorat gradual în ultimii douăzeci şi ceva de ani, ca să ne referim numai la perioada în care bucureştenii şi-au ales la vot primarul. Adevărul este că, an după an, Bucureştiul s-a aglomerat din ce în ce mai mult. Numărul maşinilor a crescut exponenţial, în timp ce locurile de parcare s-au dezvoltat cu viteza cu care s-au construit autostrăzi, de exemplu. Între blocuri au răsărit alte blocuri. Pe terenurile fostelor fabrici din Capitală s-au dezvoltat mall-uri sau încă alte blocuri sau clădiri de birouri.

Era inevitabil ca Bucureştiul să se asfixieze şi asta se şi întâmplă. Capitala e sufocată şi-n restul anului, când pe străzi n-a căzut fir de zăpadă, darămite acum. La modul cel mai sincer, nu cred că vreunul dintre primarii Bucureştiului ar fi avut cum să deszăpezească eficient, printre maşini şi pe alei înghesuite.

Şi nu spun asta în apărarea edililor Bucureştiului, ci împotriva lor. Pentru că, în opinia mea, bătălia cu nămeţii de care vorbim zilele astea nu am pierdut-o în timpul celor două săptămâni pe an cât ninge în Capitală. Am pierdut-o în celelalte 50 de săptămâni ale anului, în care, sub tutela aceloraşi primari neputincioşi în faţa omătului, s-au eliberat autorizaţii de construcţii cu nemiluita, fără nici o logică sau viziune asupra viitorului.

Sigur, altfel se „ung” rotiţele unei tranzacţii cu teren în buricul târgului, la câteva mii de euro metrul pătrat, decât cele ale unei vânzări la periferiile Bucureştiului, la 20-30 de euro metrul. Însă această strategie de tipul „după noi, potopul” are consecinţe, iar printre ele se numără şi înotul prin nămeţi. E mai vizibilă zilele astea, dar nu e singura. Când la o reţea electrică dimensionată să alimenteze 3 blocuri mai adaugi încă 3, să nu vă miraţi că rămânem mai des fără curent. Atunci când apa nu mai are presiune sau nu se încălzeşte ca acum 25 de ani, gândeşte-te şi la dublarea clienţilor racordaţi la aceeaşi reţea. Etc.

De ce niciunul dintre primari n-a făcut nimic în sensul unei dezvoltări raţionale a Bucureştiului? Nu ştiu, dar nu-i greu să-ţi închipui. Pentru că, nu-i aşa, în contrast cu Hong-Kong-ul înconjurat de ape, Bucureştiul este înconjurat de terenuri virane! Ca să iei, însă, o asemenea decizie trebuie să ai niţel curaj şi să-ţi asumi şi o oarecare diminuare a „profiturilor” aparatului de şefuleţi din dotare.

Să nu înţelegeţi că, prin acest text, vreau s-o scuz pe doamna Firea. Vreau doar s-o aşez printre predecesorii ei: CiorbeaLisBăsescuVideanuOprescu. Cu toţii, sunt responsabilii morali pentru situaţia de azi a Capitalei, dar şi pentru ce va să vină. Pentru că, firesc, va fi din ce în ce mai rău.

UPDATE: Un cititor îmi atrage atenţia că l-am uitat pe Crin Halaicu. Şi are dreptate! Sigur că şi Halaicu face parte din echipa de primari care n-au vrut să obţină decât notorietate şi bani de pe urma acestei funcţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite