Circa 46% din refuzurile de angajare se referă la candidaţii de peste 45 de ani STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 465 din refuzurile de angajare se referă la populaţia cu vârsta de peste 45 de ani.
Aproximativ 465 din refuzurile de angajare se referă la populaţia cu vârsta de peste 45 de ani.

Aproximativ 46% dintre refuzurile de angajare pe criteriul de vârstă se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani. Potrivit unui studiu realizat în iulie 2020, vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă mai mult pentru femei (63%) decât pentru bărbaţi (37%).

Potrivit unui comunicat studiul „Piaţa forţei de muncă în 2020" a fost efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+, în iulie 2020, conform Agerpres.

„La doi ani de la lansarea proiectului, Angajez 45+ expune rezultatele în efortul de combatere a discriminării în piaţa muncii. Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România: dacă, în 2019, 59% persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani", se menţionează în comunicat.

Mai mult decât atât, vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă mai mult pentru femei (63%) decât pentru bărbaţi (37%). Angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau în calcul această categorie de vârstă, în pofida calificărilor sau experienţei deţinute de aceştia.

Potrivit raportului angajez 45+, persoanele cu o vârstă înaintată pot oferi: capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoştinţe, capacitate de creştere şi învăţare, mentorat şi, poate neaşteptat, competenţe digitale. 

„Şi totuşi, conform studiului 'Digital Evolution: Connected Consumer Monitor', efectuat în ianuarie 2021 de către Exact Business Solutions, activitatea în Social Media la grupa de vârstă 46-65 ani este comparabilă cu cea a categoriilor 18-30 ani, respectiv 31-45 ani. Un indicator demn de luat în seamă este utilizarea diferitelor device-uri pentru accesarea internetului la grupa de vârstă 46-65 ani, creşteri mari fiind semnalate pe zona de smartphone (88% în 2021 vs. 70% faţă de 2017) şi pe zona de Smart TV (20% în 2021 vs. 7% în 2017)", susţine Violeta Niculae, Strategist Cercetare & Comunicare Angajez45+.

Rportul Angajez 45+ analizează şi efectele continuării trendurilor, din care se remarcă diversitatea şi incluziunea, care trebuie să devină obligatorie pe agenda recrutorilor.

„Realitatea şi percepţia asupra beneficiilor incluziunii sunt însă două lucruri care nu se suprapun complet, iar prezenţa discriminărilor la angajare pe motive de vârstă ne-a determinat să aprofundăm cunoaşterea şi descoperirea angajatorilor care dovedesc că au intrat în secolul XXI", susţine Rodica Obancea, cofondator Angajez 45+.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite