Cititorul electronic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Acum câţiva ani, pentru o navigare comodă pe internet am cumpărat o tabletă. Manevrând-o, am obsevat că poate fi folosită şi ca suport pentru cărţile în format electronic, dar mult timp am rămas reticent. Am continuat să prefer foşnetul paginilor, mirosul lor de celuloză şi clasicele semne de carte : nu te poţi debarasa lejer de tarele trecutului.

De curînd mi-am luat inima în dinţi şi am hotărât să parcurg până la capăt prima mea carte de pe tabletă. Şi cum am rămas foarte încântat că am reuşit să o termin repede, fiind întrutotul hotărât să-mi continui pelerinajul electronic, aş vrea să împărtăşesc câteva lucruri în legătură cu acest subiect, mai ales acelora care, ca şi mine până recent,  sunt cuprinşi de prejudecăţi .

Primul lucru care mi-a plăcut este că am fost scutit de un drum  până la librărie. Cartea se poate cumpăra extrem de simplu, făcându-ţi cont pe un site şi plătind cu cardul. Preţul este ceva mai mic decât cel practicat de librării iar în interval de unu - două minute eşti deja în posesia conţinutului ei şi poţi porni lectura . Am uitat să precizez, înainte de a  o descărca cititorul are acces, în mod gratuit, la câteva zeci de pagini, pentru a-şi face o idee generală.

E adevărat, numărul scrierilor în format electronic este încă mic în raport cu acela existent în format clasic dar în mod cert, vrând-nevrând, în scurt timp proporţia se va inversa, inclusiv pentru lucrările în limba română.

Unii s-ar putea să considere un risc achiziţionarea de pe internet, în condiţiile în care  fraudele electronice au luat amploare în toată lumea. Este însă o falsă problemă, frica fiind  nejustificată dacă sunt luate măsurile de precauţie necesare. Cei care cumpără nu trebuie să  uzeze de cardul de salariu sau de cel de economii ci să-şi procure altul, pe care să-l folosească  numai pentru operaţiunile online. Acesta ar trebui alimentat în mod constant cu sume mici aşa încât, la o adică, în caz de fraudă, hoţii electronici să nu prea aibă ce sustrage.

Un alt avantaj devine foarte vizibil în timpul călătoriilor. Dacă suntem pasionaţi de lectură, la plecarea în concediu obişnuim să ne vârâm în geamantane mai multe cărţi, din diverse domenii. Nu pentru a le parcurge pe toate,  ne gândim doar să avem la noi o gamă variată, pentru a citi ceva în funcţie de cheful sau starea momentului. De  multe ori nici nu le deschidem  - ne amăgim mereu că doar din cauza  lipsei  de timp -  iar la întoarcere intervin părerile de rău că le-am cărat după noi. Mai ales că  volumele pot cântări câteodată destul de mult. Sau constatăm că ne-am fi dorit  altceva, exact ceea ce am lasat  acasă . Cartea  electronică rezolvă problema: poţi pleca după tine cu întreaga bibliotecă, de doar câteva sute de grame. Dezavantajul ar fi aici că poţi pierde sau ţi se pot  fura nu un volum sau câteva ci   toată biblioteca . Nu şi dacă anterior ţi-ai făcut o copie de siguranţă.

Pe de altă parte, cititul efectiv devine mult mai comod. Prin comparaţie, tableta se ţine în braţe mai lejer şi nici nu există riscul  ca, din neatenţie, cartea electronică să ţi se închidă intempestiv. Singura condiţie e să ai bateriile încărcate.  Semnele de carte se pun printr-o simplă atingere cu degetele a ecranului , aşa că  nu mai e nevoie să cauţi prin casă clasicul semn şi-apoi, enervându-te că nu-l mai găseşti , să îndoi în cele din urmă foaia la care te-ai oprit.

Apoi, poţi citi foarte bine pe întuneric fără a avea nevoie de o sursă externă de iluminat şi fără a deranja persoanele din jur care nu doresc decât să doarmă. Poţi regla după pofta inimii luminozitatea ecranului sau poţi folosi direct modul „citire nocturnă”. Avantaje evidente pentru călătoriile cu trenul de noapte sau cu avionul.

Programul folosit la deschiderea cărţii îţi permite să evidenţiezi diferite pasaje care ţi-au plăcut, fie prin colorarea lor în diverse nuanţe, la alegerea cititorului, fie prin clasica subliniere, ambele realizate prin atingerea a ecranului. La fel de banal, aceste sublinieri pot fi şterse.  Dacă ai o conexiune la internet,  fragmentul poate fi trimis imediat pe mail sau poate fi împărtăşit prietenilor de pe facebook. 

De asemenea, tot printr-o simplă atingere, cititorului i se deschide un mic folder în care îşi poate nota impresii personale referitoare la paragrafele parcurse – cred că asta  simplifică lucrurile pentru cei care sunt conştienţi că încă mai au de învăţat.

Tableta poate rezolva şi problemele celor care se folosesc de ochelari. Literele cărţii pot fi mărite sau micşorate atât cât să convină ochilor cititorului. Atingerea e, bineînţeles, esenţială.

Nu ştiu ce părere au doctorii – dacă folosirea intensă a cititului electronic provoacă probleme ale vederii mai mari decât cele ale cititului clasic. Sper însă ca şi în problema asta să se manifeste mai multe opinii, pentru că între timp m-am îndrăgostit de tabletă şi până n-o să existe unanimitate sunt decis să nu renunţ .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite