Societate

articolul anterior articolul urmator

Patru milioane de carduri de sănătate au fost activate până în prezent

0
21 Apr 2015 12:34:13
Autor: Claudia Spridon
Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 mai FOTO Adevărul
Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 mai FOTO Adevărul

Patru milioane de carduri de sănătate au fost activate până în prezent, susţine Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). De la 1 mai, vor fi validate strict serviciile confirmate de card.

„Pentru cetăţenii care încă nu au primit cardul vom elibera o adeverinţă. Dacă nu a fost trimis de Casă şi este acolo, îl pot ridica de acolo cu o cerere sau de la medicul de familie. Sunt aproximativ 4 milioane de carduri activate din aproximativ 14 milioane tipărite”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, pacienţii nu trebuie să lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale. „Să ţinem cont că importante sunt cardurile activate pentru un serviciu medical, şi nu doar să-mi activez cardul pentru că vreau să fie activat. Nu există termen pentru activare. Pot să-l activez şi peste doi ani, dacă nu ai nevoie de niciun serviciu medical. Nu expiră cardul, nu se întâmplă absolut nimic”, a precizat Ciurchea, potrivit Agerpres.

Toate spitalele vor fi dotate cu cititoare de carduri până la 1 mai

Oficialul a mai spus că toate spitalele vor fi dotate cu cititoare de carduri până la 1 mai, astfel încât să aibă posibilitatea de a-şi deconta serviciile medicale oferite.

„Spitalele trebuie să fie pregătite cu cititoare, pentru că de validarea serviciului cu cititorul depinde rambursarea. Nu pot să-mi imaginez că un spital care face nu ştiu câte servicii nu doreşte să-i fie şi rambursate. Şi atunci, sigur şi-au luat cititoare sau îşi vor cumpăra”, a mai spus Ciurchea, adăugând că documentul electronic va fi folosit la internare şi la externare.

Speriaţi de gândul că nu vor mai putea beneficia de servicii medicale de la 1 mai, românii care nu au primit cardurile de sănătate prin poştă s-au dus buluc la sediile caselor de asigurări de sănătate pentru a pune mâna pe bucata de plastic. Deşi au avut la dispoziţie luni bune pentru a face acest drum, cei mai mulţi şi-au încercat norocul în ultima săptămână, când cozile formate la ghişeu încă de la primele ore ale dimineţii i-au luat prin surprindere pe angajaţi, care abia dacă au făcut faţă solicitărilor.

190.000 de carduri nedistribuite în Capitală

Pensionari, bolnavi cronic şi tineri, toţi s-au năpustit în sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, asta pentru că în Capitală au rămas nu mai puţin de 190.000 de carduri nedistribuite. Autorităţile spun, însă, că se aşteptau la o asemenea reacţie din partea oamenilor, deşi afirmă că au încercat să găsească alternative pentru ca bucata de plastic să ajungă la români în timp util.

„E tipic românesc, e ca la Fisc, când toată lumea se duce să-şi plătească datoriile pe ultima sută de metri. S-au speriat că se apropie 1 mai şi că ar putea fi privaţi de servicii medicale. Disperaţi sunt cei care au nevoie de reţetă şi bolnavii cronic. Noi am gândit, încă din 2012, şi alternative, pe lângă distribuţia prin poştă. Cardurile urmau să fie distribuite şi de medicii de familie şi autorităţi locale, dar nu a funcţionat în totalitate“, a explicat, pentru „Adevărul“, doctorul Marius Filip, expert al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Acesta i-a asigurat, totuşi, pe românii care nu vor reuşi să intre în posesia cardului de sănătate în următoarele două săptămâni, că adeverinţa medicală eliberată de casele de sănătate ţine locul documentului electronic. Aceasta are o valabilitate de trei luni, arată Filip. Medicul este convins şi că fraude în sistemul de sănătate vor continua şi în perioada imediat următoare introducerii cardului de sănătate.

„Probleme vor fi în special în mediul rural, asta şi pentru că pacienţii îşi vor uita PIN-ul“, a continuat expertul CNAS. Deja situaţii de genul acesta au fost întâlnite de medicii de familie, care se plâng că deblocarea unui card este o adevărată epopee. Doctorul Gabriel Munteanu spune că întreaga procedură poate dura chiar şi jumătate de oră. În tot acest interval, alţi pacienţi formează cozi în faţa cabinetului. „Le-am recomandat pacienţilor mei, în special celor mai în vârstă, să pună un PIN uşor de reţinut, chiar şi anul naşterii, e o întreagă nebunie cu cardurile, nu ştiu ce va fi din 1 mai“, a declarat medicul de familie.

„Multe carduri au fost rătăcite de Poştă“

Potrivit acestuia, legea este ambiguă în privinţa celor care îşi uită cardul acasă în momentul în care se duc la consultaţie. „Nu ştim dacă avem sau nu voie să acordăm serviciul medical, nu ne este clar. Ce e cert e că de luna viitoare, cei care nu au intrat în posesia cardului pot veni la medic cu acea adeverinţă“, a precizat Gabriel Munteanu, adăugând că are pe listă pacienţi care au fost nevoiţi să facă drumuri între casa de sănătate şi poştă pentru a vedea unde este, de fapt, cardul de sănătate.

„Multe au fost rătăcite de poştă, deşi apar ca fiind distribuite. În curând va începe circul legat de modul în care le-a distribuit Poşta Română. Au fost poştaşi care au lăsat cardurile la administratorul blocului, în condiţiile în care fiecare asigurat trebuia să semneze pentru a primi documentul. Ne-am aşteptat să fie îmbulzeală la casele de sănătate. Mai rău e că sunt români obligaţi să parcurgă zeci, sute de kilometri pentru a obţine bucata de plastic“, a explicat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

În opinia acestuia, la început vor fi numeroase probleme în sistem, iar doctorii şi pacienţii vor avea nevoie de un timp pentru a se acomoda cu cardul de sănătate. „Cred, totuşi, că vor deveni mai responsabili. Trebuie să intrăm în rând cu lumea“, a conchis Barbu, adăugând că nu doar în Capitală s-au călcat în picioare sute de asiguraţi, ci şi în alte oraşe mari precum Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările