Societate

articolul anterior articolul urmator

Clarificări privind vaccinarea populaţiei cu doza 3. Cum se administrează rapelul

14
11 Oct 2021 16:27:39
Autor: Cristina Morozan
Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul Foto: shutterstock
Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul Foto: shutterstock

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis luni instrucţiunea privind administrarea dozei suplimentare (doza 3) şi a dozei de rapel (booster) pentru vaccinurile împotriva COVID19. Schema de vaccinare completă pentru vaccinurile pe bază de ARNm, Comirnaty şi Spikevax, constă în administrarea a 2 doze, conform autorizării emise de Agenţia Europeană a Medicamentului.

CNCAV precizează că EMA a autorizat administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, la interval de cel puţin 28 de zile după doza 2 şi administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2.

Condiţii de administrare a dozei 3:

În cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile şi până la 4 luni de la doza 2. Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.
 
Pentru vaccinul Comirnaty (produs de Pfizer-BioNTech) schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.
 
Pentru vaccinul Spikevax( produs de Moderna) schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.
 

Programarea la vaccinare:

Conform sursei citate, persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma naţională de programare a vaccinării. Iar persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucţiuni, îşi vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie.

Totodată, potrivit CNCAV, recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reţinută de medicul vaccinator, în copie, la fişa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare.

Categorii de persoane considerate sever imunocompromise:

- Pacienţi oncologici (tumori maligne solide şi hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică şi alţi agenţi biologici care sunt clasificaţi ca imunosupresori sau imunomodulatori); 

- Pacienţi oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);

- Pacienţi post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor; ➢ Pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;

- Pacienţi cu imunodeficienţe severe cauzate de imunodeficienţe primare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) şi dobândite, respectiv:

  • Pacienţi cu infecţie HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA (CD4<200 mmc), cu sau fără tratament antiretroviral;
  • Imunodeficienţa secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor:
  • Radioterapie;   
  • Chimioterapie: agenţii chimioterapici pentru cancer sunt clasificaţii ca imunosupresori severi; 
  • Terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanţi TNF, etc;
  • Tratament cu cortizon şi cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (> 20 mg prednison sau echivalentul pe zi când se administrează mai mult de 2 săptămâni);
  • Alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice convenţionale, remisive sintetice ţintite);

 

Recomandările prezentei instrucţiuni se bazează pe autorizarea Agenţiei Europene a Medicamentului. Categoriile de afecţiuni corespunzătoare condiţiei de imunosupresie severă au fost elaborate în baza recomandărilor comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi recomandărilor internaţionale.

„Reiterăm cetăţenilor necesitatea şi importanţa vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual şi al sănătăţii publice, prin reducerea cazurilor severe şi a deceselor. Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european. CNCAV asigură populaţia de transparenţă completă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, precizează sursa citată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

butelie ilie
11.10.2021, 16:50:23

Se administreaza cu atentie. Doritorii pot face si al 4-le rapel. Avem injectii suficiente ! 120 milioane. A cumparat Citu.

-9 (17 voturi)
ANTI-TROLL Demascatorul de postaci
11.10.2021, 17:14:13

------- Atenție TROLL ------- butelie ilie Există suspiciuni că activitatea acestui profil de postac profesionist propagă ideile propagandei de tip Sputnik : Fake News, teoria conspirației, discurs anti-european, dezinformare anti-vaccin, promovarea dezbinării si a neîncrederii în instituții etc. Pe linkul de mai jos veți găsi o analiză care demască activitățile unui profil similar pe forumurile Adevărul, dovadă a războiului informațional Rusia-UE si a strategiei implementate pe scara largă în social media : https://telegra.ph/Postacul-antivaccinist-Camelia-Sorescu-10-09 LISTA NON EXHAUSTIVA DE POSIBILI POSTACI PLATITI care acționează pe Adevărul – OCTOMBRIE 2021: - Camelia Sorescu 35 – profil șters la data de 11/10/2021 - Camelia Sorescu 36 - Camelia Sorescu 37 - Culea Kasparov – profil șters pe 11/10/2021 - Thanatos son of Nyx - profil șters pe 11/10/2021 - d4v1de 1sa - Edmond Wolf - Alexe Radu - Iobag Nerfos - Bob - Marius Dumitru - stk777 stk777 - Victor Nagy - No Mercy - Stan Toma - = aceeaşi mizerie - Fisnet Ion - butelie ilie - Ogor Nu e nevoie sa mă credeți pe cuvânt, mă pot înșela, verificați singuri postările respectivilor și faceți-vă propria idee. Își fac multiple profiluri pe care le șterg când sunt demascați, în perioada asta se incrustează mai ales la articolele legate de COVID și sunt extrem de prolifici. Vă sfătuiesc să ignorați postările lor și să nu răspundeți provocărilor caci au pregătit contraatacul. Nu uitați ca sunt profesioniști ai manipulării pe Internet.

+10 (20 voturi)
ovidiu 19
11.10.2021, 17:27:22

Suntem departe. Doza 3, o vor face automat, Armata,angajatii la marile Firme private, si mai nou, studentii. Unde E obligatoriu. Poate si scolile. Restul? Vedem recorduri de betegi si morti..

-14 (16 voturi)
Stroe Gabi
11.10.2021, 17:37:59

voi chiar trebuie sa scapati de astia. Lalaland fabulatii romania nu a administrat prima doza si voi faceti planuri pentru a 3-a. asta e esenta cretinismului.

+1 (1 vot)
. CORONER
11.10.2021, 17:39:22

Ce doza 3 bah medievalilor? Eu am trecut deja pe Covid electric iar sotia are un Booster seria 7 cu care merge la shoping si la coafor,,,Cred ca glumiti...

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările