Climatolog, despre incendiul din Militari: Blocurile şi lipsa ploii modifică felul în care norul poluant e dispersat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO agerpres
FOTO agerpres

Norul poluant degajat de incendiul care s-a produs sâmbătă la un depozit de deşeuri dintr-o zonă rezidenţială a Bucureştiului riscă să rămână mai mult timp timp în atmosferă, pe de o parte din cauza condiţiilor meteorologice, iar pe de altă parte pentru că blocurile pot să contribuie la păstrarea la înălţime joasă a poluanţilor, a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă în Capitală, chiar de Ziua Mediului, la un depozit de deşeuri din cartierul Militari. Au ars deşeuri periculoase, precum tonere de imprimantă, şi a existat risc de explozie din cauza buteliilor sub presiune din interior. Din cauza fumului şi ca măsură de precauţie, locuitorii din zonă au fost evacuaţi. Au fost degajări puternice de fum, iar primele teste făcute în urma incendiului au indicat depăşiri în ceea ce priveşte cantitatea de monoxid de carbon. Nici meteorologii nu au veşti prea bune: nu sunt prognozate ploi, vântul este slab, aşa că norul poluant riscă să mai rămână în zonă.

"Pe lângă condiţiile de vânt, există şi alţi factori care pot interveni în stabilitatea sau instabilitatea coloanei de aer astfel încât să se disperseze sau nu. De pildă, în timpul zilei, dacă este cer senin, există posibilitatea de a avea o dispersare relativ mai uşoară, pentru că soarele încălzeşte suprafaţa pământului şi apoi aerul de lângă suprafaţa pământului are tendinţa să se urce la înălţimi mai mari şi antrenează poluanţii”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

"Problema mare este că un astfel de incendiu sau sursa de emisii este între blocuri”, atrage atenţia climatologul.

"Blocurile modifică şi ele felul în care norul de poluant e dispersat, mai precis, blocurile pot să contribuie la păstrarea la înălţime joasă sau chiar să conducă la o traiectorie spre înălţimi mai joase, aproape de sol, a poluanţilor, or lucrul acesta este deosebit de grav, pentru că acolo trăiesc oameni. Deci problema mare este cum amplasezi aceste posibile surse de poluare”, a punctat Roxana Bojariu.

Ea spune că înainte de a da o autorizaţie trebuie făcute mai întâi studii care să arate dacă mediul de amplasare permite o dispersie bună. "Sunt factori climatici, factori de vreme, care pot să influenţeze, dar şi oraşul, aşa cum este el dezvoltat, poate să influenţeze, din păcate, o dispersie proastă a poluanţilor”, a insistat climatologul.

Roxana Bojariu a fost întrebată şi cât timp estimează că va dura până la dispersarea norului poluant din cartierul Miliari. "Gândiţi-vă că şi ploaia antrenează poluanţii la sol şi poluează solul, dar în ceea ce priveşte durata episodului de poluare, vestea bună este că incendiul a fost stins şi vorbim de un incident izolat, deci sursa nu emite continuu şi atunci, sperăm ca lucrurile să nu degenereze foarte mult. Mi-e greu să apreciez cât timp efectiv va dura îndepărtarea norului de poluant, dar în orice caz, faptul că incendiul a fost stins contează foarte mult, nu mai avem sursă de emisii şi, pe de altă parte, condiţiile ce urmează, norii în timpul nopţii nu sunt un lucru rău, pentru că nu se mai formează acea inversiune. Inversiunile de obicei tind să ţină poluanţii aproape de suprafaţă”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite