Societate

articolul anterior articolul urmator

CNCAV: Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare

0
29 Nov 2021 15:45:04
Autor: Cristina Morozan
Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecţie cu SARS CoV-2 nu este contraindicată FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecţie cu SARS CoV-2 nu este contraindicată FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare, informează, luni, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV).

„Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca şi care optează pentru schimbarea vaccinului. În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială”,  arată CNCAV într-o postare pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Sursa citată reaminteşte că vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecţie cu SARS CoV-2 nu este contraindicată. 

Persoanele care se infectează după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 vor putea continua schema iniţială de vaccinare cu acelaşi produs, după vindecare, şi li se va administra doar doza a-2-a. 
 
Iar în conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 şi doza a-2-a este: -până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna; -până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech; -până la 12 săptămâni pentru  vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).
 
Totodată, potrivit CNCAV, în situaţia depăşirii intervalelor menţionate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.  
 
„Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care deţin autorizaţie de punere pe piaţă pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează”, mai reansmite sursa citată.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările