Românii care vin din ţări din sudul Africii intră în carantină. Rafila: INSP va verifica dacă e prezentă noua tulpină în România. Vaccinarea, soluţia oportună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila şi Raed Arafat
Alexandru Rafila şi Raed Arafat

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a afirmat că printre măsurile luate de CNSU, în contextul apariţiei noii tulpini sud-africane de SARS-CoV-2, este carantinarea cetăţenilor români care vin din zonele respective timp de 14 zile, iar cei care după 10 zile au test negativ, pot ieşi din carantină.

De asemenea, INSP va verifica dacă această variantă de coronavirus este prezentă şi în România. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat că în România sunt şapte laboratoare care fac secvenţieri şi au fost alertatea spitalelelor COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând.

„În România sunt 7 laboratoare care fac secvenţieri. Capacitatea lor e diferită. Sunt unele care pot face 800 - 1.000 de probe pe zi, altele pot face mai puţin, 200 - 300 pe zi. Am încercat să alertăm toate spitalele COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând. Ne dorim să ştim dacă e mai severă tulpină. Şi la toate cazurile pe care le internează să întrebe dacă a avut călătorie într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit într-o ţară africană. Dacă avem probe din unităţile sanitare, capacitatea este suficientă”, a afirmat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol.

„Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. Afost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ. Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că cel original se referă la documentul adoptat la parlamentul eruppean, certificatul covid . vom încerca să găsim o soluţie legislativă care să stabilească un cadru faorte clar pentru toată lumea şi introducea lui să poată să fie făcută când e o creştere susşţinută Iar renunţarea la acest certificat coimpolet să fie făcut când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a explicat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă susţinută sâmbătă la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că INSP va verifica ăentru a vedea dacă această nouă tulpină de coronavirus este prezentă şi în România.

„Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România. Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laborataore care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România”, a conchis Rafila.

VIDEO

Ştirea iniţială:

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit sâmbătă pentru a decide o eventuală carantină a persoanelor, vaccinate sau nu, care vin din ţările sud-africane unde s-a descoperit noua tulpină Omicron sau aflate la risc de contaminare.

Este vorba despre persoane care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă are în vedere următoarele aspecte, potrivit Digi 24.

Actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie.

Modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepţii în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetăţeni români, cetăţeni din ţările Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locaţia declarată, dacă există posibilitatea delimitării faţă de ceilalţi membrii ai familiei sau faţă de cei cu care locuiesc;

b) în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

Interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizi, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite