Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice solicită Ministerului Sănătăţii ca personalul medical să fie vaccinat în proporţie de 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
COPAC solicită vaccinarea obligatorie a personalului medical, pentru ca pacienţii cronici să fie protejaţi.
COPAC solicită vaccinarea obligatorie a personalului medical, pentru ca pacienţii cronici să fie protejaţi.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru ca persoanele care lucrează în sistem şi vin în contact cu pacienţii să fie în totalitate vaccinate anti COVID-19.

COPAC este membră European Patient Forum şi susţine o iniţiativă prin care se solicită tuturor statelor din Uniunea Europeană să protejeze pacienţii prin imunizarea tuturor persoanelor care lucrează în sistemul medical.

„Vaccinarea profesioniştilor din sănătate ridică în primul rând o problemă legată de siguranţa pacienţilor. Numeroşi pacienţi cronici sunt la risc de a dezvolta complicaţii ale unor boli infecţioase transmisibile, inclusiv COVID-19. Anumiţi pacienţi, de exemplu persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimune sau transplant, sunt vulnerabili la infecţii în general. Mai mult, anumiţi pacienţi nu pot fi vaccinaţi din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepţia persoanelor care au contraindicaţii de vaccinare", se arată într-un comunicat al COPAC.

Potrivit sursei citate, pandemia de COVID-19 a sporit vulnerabilitatea pacienţilor cronici, muţi dintre ei având întârzieri în diagnosticare sau probleme în continuarea tratamentului.

„Potrivit studiilor COPAC, 22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic din teamă sau din lipsa accesului. Pe măsură ce restricţiile au fost ridicate, pacienţii cronici continuă să fie îngrijoraţi în legătură cu siguranţa lor. Ei sunt cea mai vulnerabilă categorie în această perioadă şi nu trebuie să uităm că vine valul 4 al pandemiei. Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament şi monitorizare. De multe ori, pacienţii aşteaptă în căldură sau în frig în faţa spitalului ore în şir. De fiecare dată, pacienţii au fost obligaţi să se testeze, uneori pe banii lor, pentru a respecta siguranţa personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătaţi acelaşi respect pacienţilor şi să nu îi puneţi în pericol", se mai arată în comunicat. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite