Cod galben de ploi şi ninsori pentru aproape toată ţara: regiuni în care va ninge. Ion Sandu, ANM: „Poate fi emis Cod portocaliu de precipitaţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt aşteptate ploi şi ninsori în aproape toată ţara
Sunt aşteptate ploi şi ninsori în aproape toată ţara

Meteorologii au emis în această dimineaţă un nou cod Galben de ploi şi ninsori, indicând acele regiuni în care va ninge. 36 de judeţe sunt vizate de atenţionarea care este valabilă din această seară de la ora 18.00 până sâmbătă la ora 12.00. Concret, specialiştii atrag atenţia că ne vom confrunta cu ploi însemnate cantitativ, ninsori care se vor aşeza într-un strat consistent de zăpadă şi polei.

UPDATE Potrivit preşedintelui Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), specialiştii ar putea emite un Cod portocaliu de precipitaţii în zilele următoare, în special în zona Moldovei.

„În Sudul ţării şi mai ales judeţele Vâlcea, Mehedinţi, vor fi cantităţi care vor fi de 80 de litri pe metru pătrat. Ar putea fi dat Cod portocaliu de precipitaţii, pot fi puse probleme mari în trafic din cauza poleiului”, a atenţionat Sandu la comandamentul de iarnă, reunit la Guvern.

UPDATE Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru râul Teleorman, pe sectorul din judeţele Argeş şi Teleorman fiind posibil să se producă, vineri, inundaţii locale, din cauza viiturilor.

Potrivit avertizării transmise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, râul Teleorman, pe sectorul aferent staţiei hidrometrice Tătărăştii de Sus, este sub avertizare cod portocaliu vineri, până la ora 16.00. Creşterile de debite, care pot duce la depăşirea cotelor de inundaţie, sunt urmarea propagării viiturilor formate anterior în bazinul superior al râului Teleorman.

UPDATE „Am înregistrat fenomene meteo deosebite, au fost luate măsuri pe raza a 14 judeţe, am avut peste 500 de angajaţi care au intervenit foarte operativ la toate aceste situaţii. Am avut 46 de localităţi afectate. Au fost peste 333 de anexe, au fost inundate şi 10 subsoluri. Totodată, am restricţionat traficul pe 10 drumuri naţionale şi pe patru drumuri judeţene, nu au fost persoane decedate. Suntem pregătiţi pentru a acţiona. Avem 40.000 de angajaţi, pompieri, pregătiţi pentru a interveni la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne la comandamentul de iarnă.

Acesta a precizat că au fost identificate localităţile care sunt izolate. „Vom lua măsuri corespunzătoare. Vom acorda o atenţie deosebită măsurilor de prevenire.


Deja au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale tocmai pentru că nu erau dotate corespunzător. Trebuie să identificăm bolnavii cronici şi toate persoanele care au nevoie de îngrijire medicală pentru a-i putea transporta din timp către unităţile spitaliceşti”, a mai spus Tobă.
 

Regiuni în care va ninge

În intervalul menţionat în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi în sudul Moldovei vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. 

În regiunile sudice şi sud-estice, dar şi pe crestele montane, vântul va avea intensificări temporare, cu rafale ce vor depăşi local 55...65 km/h.

„Precipitaţii mixte se vor semnala în Banat, precum şi în zona Carpaţilor Orientali, în vestul şi nordul Moldovei şi local în Transilvania, unde se va forma polei. În Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă consistent”, arată specialiştii.

       

Meteorologii atrag atenţia că în după-amiaza zilei de 28 noiembrie şi în noaptea de 28/29 noiembrie precipitaţiile se vor semnala pe arii mai extinse în regiunile intracarpatice şi vor fi sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

Judeţele care se află sub atenţionare de vreme rea: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Bistriţa Năsăud, Galaţi, Covasna, Braşov, Sibiu, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Buzău, Harghita, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş - Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Vîlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Ilfov, dar şi Bucureşti

image

A fost Cod galben până vineri dimineaţă 

Meteorologii au emis şi ieri un Cod galben de vreme rea pentru 15 judeţe. Acesta a fost valabil până azi la ora 9.00.

Conform atenţionării emisă pentru intervalul 26 noiembrie, ora 16.00 - 27 noiembrie, ora 09.00, în 10 judeţe din ţară (Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava şi Vrancea) erau aşteptate precipitaţii, mai ales sub formă de ninsoare.

De altfel, noaptea trecută zeci de maşini au rămas împotmolite pe drumurile din Braşov şi Argeş, iar şoferii au aşteptat ore în şir ca drumarii să le vină în ajutor cu sare şi nisip.

Pompierii recomandă şoferilor să nu pornească la drum

Pentru a preîntâmpina eventualele situaţii de urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reaminteşte următoarele măsuri preventive:

• Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
• Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcţionează eficient;
• Urmăriţi cu atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;
• Porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin;
• Păstraţi-vă în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
• Echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite