Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 39 de grade Celsius la umbră. Ce zone vor fi afectate şi unde o să apară în continuare furtuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Au fost emise primele avertizări de cod portocaliu de caniculă, care anunţă temperaturi de până la 39 de grade Celsius la umbră. Pe de altă parte, furtunile şi inundaţiile care au afectat mare parte din ţară vor continua şi în zilele următoare.

„Trebuie să ne obişnuim cu vremea extremelor, fie că vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată fie de val de căldură şi disconfort termic accentuat, iar acest lucru se va întâmpla şi va fi caracteristic pentru finalul lunii. Primele două decade au adus precipitaţii importante, mai ales în Dobrogea, Muntenia şi Moldova, unde am înregistrat de la începutul lunii şi până pe 22 iunie peste 100l/mp, în Dobrogea 111,4l/mp de 2,5 ori mai mult decât media pentru această zonă, în restul ţării precipitaţiile s-au situat sub norme”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Digi24.

„Iată că acum traversăm primul val de căldură, azi începe, vorbim de un de val de căldură cu disconfort termic accentuat. Dacă în primul mesaj vorbim de zona de vest a ţării, unde maximele se vor situa între 34-37 de grade - deja la ora 15 Timişoarra înregistra 35 de grade Celsius, vorbim de temperaturi resimţite mult mai mari, indicele de temperatură-umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi. Mâine, valul de căldură se va extinde în aproape toată ţara, vorbim de cod portocaliu pentru Caraş Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare. Vorbim pentru aceste judeţe de temperaturi între 37-39 grade, iar joi şi vineri diconfortul termic va fi de interes şi pentru Oltenia, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei”, a spus meteorogul.

Ea a adăugat că vor mai fi perioade cu instabilitate atmosferică, în condiţiile unui grad de umezeală mare în atmosferă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite