Cod galben de averse torenţiale în 18 judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O avertizare cod galben de averse torenţiale, răcire a vremii, intensificări temporare ale vântului a fost emisă de ANM, de astăzi de la ora 13:00 până sâmbătă la ora 21:00, în 18 judeţe. De asemenea, pentru astăzi, a fost emisă până la ora 15:00 o avertizare nowcasting de cod portocaliu privind intensificări de scurtă durată ale vântului în judeţele Bacău şi Vrancea.

Potrivit informării, în zonele de munte, precum şi în Moldova, Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei, Transilvania, Maramureş, Crişana şi Banat vor fi intervale de timp în care va ploua, iar aversele vor avea şi caracter torenţial. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20...25 l/mp.

„Vremea va fi rece pentru această perioadă în toată ţara, dar mai ales în regiunile intracarpatice, unde valorile maxime ale temperaturii aerului se vor situa, în general, între 14 şi 18 grade. În zona montană înaltă, trecător, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temporar vor fi intensificări ale vântului în majoritatea regiunilor, cu viteze la rafală de 45...55 km/h, iar pe crestele înalte de peste 65 km/h”, arată ANM.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, în judeţele Tulcea, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Botoşani, Iaşi, Suceava, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Covasna şi în zona deluroasă şi montană a judeţelor Bacău, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Prahova şi Satu Mare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii extinse 25 l/mp şi izolat 50 l/mp.

Sfaturile Poliţiei Rutiere

Afectate de Codul portocaliu vor fi localităţile vrâncene Câmpuri, Negrileşti, Răcoasa, Soveja, Tulnici, Vizantea-Livezi şi judeţul Bacău: Slănic-Moldova, Bogdăneşti, Buciumi, Căiuţi, Caşin, Mănăstirea Caşin, Oituz, Pârgăreşti, Ştefan cel Mare din Vrancea. Aici se vor semnala averse ce vor cumula local 35...40 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurta durata ale vântului.

„În condiţii de vizibiliate redusă, utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri. Atunci când circulaţi în condiţii de vânt puternic, aveţi în vedere că rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare ale autovehiculului”, arată Poliţia Română.

„Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Totodată, evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Înainte de a porni la drum, interesaţi-vă cu privire la condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi. De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale. În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate”, conchid autorităţile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite