"Codul Muncii 2011 pe înţelesul tuturor" se distribuie marţi împreună cu ziarul "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună cu ziarul „Adevărul“ puteţi cumpăra astăzi „Codul Muncii 2011, pe înţelesul tuturor“, la preţul de 7,99 lei. Volumul are 208 de pagini, este publicat de Editura Adevărul şi explică într-un limbaj accesibil noutăţile aduse de noua lege. 

Publicaţia conţine un argument semnat de Grigore Cartianu, redactorul- şef al ziarului „Adevărul", urmat de o prefaţă care explică unde se plasa până acum România faţă de restul Europei în relaţiile dintre salariaţi şi angajatori.  Cartea cuprinde şi textul noului Cod, care va intra în vigoare la 1 mai, iar cele mai importante prevederi ale noii legi sunt explicate şi adnotate de specialişti de la societatea civilă de avocaţi „Pop, Savin & Asociaţii".

Noul Cod va permite firmelor să-şi redimensioneze rapid activitatea pentru a supravieţui perioadelor de criză precum cea de acum. În astfel de situaţii, statele şi companiile au de ales între diminuarea ratei de ocupare şi reducerea temporară a orelor de muncă. La noi, din cauza legislaţiei rigide, nu a fost posibilă decât prima variantă. Codul care întră în vigoare peste câteva zile permite diminuarea temporară a săptămânii de lucru până când compania depăşeşte perioada dificilă. În cazul reducerii activităţii din motive economice, tehnologice care depăşesc 30 de zile, firma poate reduce săptămâna de muncă de la cinci la patru zile.

Preavizul

Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului, spune noul Cod. Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Concediul fracţionat

În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să o facă astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Până acum, perioada minimă a concediului fracţionat era de 15 zile. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite