Comando pentru vaccinări în masă, în comunităţile izolate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu peste 14.700 de cazuri de rujeolă confirmate la nivelul întregii ţări, din care 105 depistate doar în ultima săptămână, România ocupă în continuare primul loc la nivel european din perspectiva îmbolnăvirilor cu temuta boală, care a produs şi 59 de decese.

Şi, pentru că legea vaccinării a rămas în continuare în sertarele parlamentarilor de la Camera Deputaţilor, Ministerul Sănătăţii a început să vaccineze, punctual, copiii din zonele cu comunităţi de romi, unde rata vaccinării nu depăşeşte 4%. Înarmaţi cu seringi, medicii, mulţi dintre ei voluntari, descind în comunităţile izolate cu sprijinul autorităţilor locale, care asigură transportul. Prima localitate în care s-a făcut vaccinare în masă, Coţofăneni, din judeţul Bacău, poate fi dată drept exemplu pozitiv: aproape 200 de copii au fost imunizaţi cu 220 de doze de vaccin, din care 176 de ROR (rujeolă-rubeolă-oreion), 28 de hexavalent, 6 de vaccin pneumococic şi 10 de tetravalent. 

„Este un lucru extraordinar iar iniţiativa este lădudabilă. O astfel de campanie de vaccinare, punctuală, pe zonele cu probleme, trebuia făcută de mult”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

Harta zonelor la risc

Reprezentantul pacienţilor afirmă că trebuie elaborată o hartă cu zonele de risc, unde rata vaccinării este foarte scăzută şi unde ar trebui să se intervină cu campanii de vaccinare în masă. 

„Când porneşti acest program, el nu trebuie să fie utilizat discreţionar, doar pentru comunităţile de romi ci trebuie continuat şi în celelalte comunităţi, izolate, unde există acces greoi la informaţie şi la servicii medicale. Până la urmă, convingerea prin informare, fără să existe constrângere şi fără să se utilizeze mijloace neetice, este cea mai bună soluţie”, susţine Barbu. 

Centre temporare de vaccinare

Vaccinarea în masă de la Coţofăneşti a fost doar primul pas al campaniei, a explicat şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, adăugând că vor fi puse bazele unor centre temporare de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare.

„Trei echipe de medici şi asistenţi medicali au consultat copiii aduşi de părinţi la cabinetul medical şi i-au vaccinat pe cei fără contraindicaţii. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut şi recuperarea este dificil de realizat şi intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populaţiei şi suplimentarea cu medici de familie şi asistenţi medicali în zonă. Acolo unde este necesar, vom crea temporar centre de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Părinţilor li s-au oferit răspunsuri la întrebări iar cei care au dorit să îşi imunizeze copiii au mers la cabinetul medical care a funcţionat, timp de trei zile, în incinta căminului cultural. „Felicitări celor implicaţi! Contextul este îngrozitor: peste 14 701 de cazuri de rujeolă confirmate în România. 59 de copii morţi. Legea vaccinării este blocată în mod criminal în parlament de peste un an chiar de către colegii doamnei ministru”, a reacţionat fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Rata acoperirii vaccinale la serurile din programul naţional

În cifre, vaccinarea a scăzut constant de la an la an, la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Ultimele statistici furnizate de Ministerul Sănătăţii evidenţiază că acoperirea vaccinală la nivel naţional şi pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB (hepatita B), 68,1% pentru DTP (diftero - tetano - pertussis), HiB (împotriva hepatitei B) şi VPI, şi respectiv 76,8% pentru ROR (rubeolă-rujeolă-oreion).

„Citesc din tot felul de surse neavizate că serul nu este bun. Au mai fost şi întârzieri în furnizarea vaccinului către direcţiile de sănătate publică. Practic, prin noua lege, ne dorim să rezolvăm aceste probleme dar şi să găsim soluţii pentru aprovizionarea continuă cu vaccin”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Român de Microbiologie. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite