Cum vrea Comisia Europeană să sporească şansele europenilor de a-şi găsi un job bine plătit în UE. Specialişti: „Va facilita călătoria în interes de muncă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu anul 2019, la nivel european va funcţiona Autoritatea Europeană a Muncii, care va asigura accesul la protecţie socială pentru toţi salariaţii dar şi pentru lucrătorii independenţi. Cel puţin aşa îşi propun oficialii Comisiei Europene.

Aceştia arată că noua structură va avea trei obiective majore: furnizarea de informaţii despre oportunităţile de lucru, sprijinirea cooperării între statele membre şi medierea în cazul unor litigii transfrontaliere. 

Concret, scopul Autorităţii Europene a Muncii (AEM) este acela de a asigura mobilitatea echitabilă a forţei de muncă.

„Ea va ajuta cetăţenii şi companiile care doresc să se stabilească într-un alt stat membru să găsească informaţiile potrivite şi va întări cooperarea dintre statele membre pentru aplicarea unor norme echitabile şi eficiente. Prin propunerea noastră privind accesul la protecţie socială, colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat deoparte. Scopul nostru este să le garantăm cetăţenilor accesul la prestaţii adecvate, indiferent de cum va evolua situaţia de pe piaţa muncii”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă. 

Specialist în recrutare: „Va facilita transhumanţa”

„Europa se află acum într-o fază de creştere constantă, însoţită şi de o creştere a ocupării forţei de muncă. Trebuie să lucrăm însă la dezvoltarea componentei de incluziune a acestei creşteri, în beneficiul tuturor. Pachetul prezentat astăzi include o serie de măsuri în acest sens, prin care urmărim să ne asigurăm că normele care le permit cetăţenilor să trăiască şi să lucreze oriunde în Uniunea Europeană sunt bine cunoscute şi aplicate, că implementarea Pilonului european al drepturilor sociale este urmărită cum se cuvine, că drepturile sociale beneficiază de un impuls mai amplu şi că este asigurat accesul cetăţenilor la protecţie socială. O Europă socială mai puternică înseamnă o Europă mai sustenabilă”, a declarat şi Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele pentru moneda euro şi dialog social.

„Este de bun augur o astfel de instituţie pentru că ar putea duce la scăderea numărului de şomeri în diverse ţări. În plus, faptul că pe o singură platformă se regăsesc toate informaţiile e un lucru bun. Asta va facilita călătoria în interes de muncă şi transhumanţa. Pe lângă a-şi face reclamă pe piaţa locală, vor fi companii din Europa Centrală şi de Vest care vor recruta candidaţi. E nevoie de specialişti foarte bine pregătiţi şi în contextul crizei de forţă de muncă, nu mai contează din ce ţară vin”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră. 

Cum pot fi puse bazele agenţiei 

AEM va trebui să devină operaţională după constituirea legislativă. Între altele, agenţia va asigura accesul la protecţie socială pentru persoanele care câştigă bani din activităţi independente şi îşi propune eliminarea disparităţilor formale în materie de protecţie socială, oferirea unei protecţii sociale efective şi adecvate, facilitarea transferului drepturilor de asigurări sociale de la un loc de muncă la altul şi oferirea de informaţii transparente despre drepturile şi obligaţiile în materie de asigurări sociale. 

„Pentru a completa atât iniţiativele existente deja, cât şi pe cele care se conturează la nivelul UE, Comisia şi-a prezentat şi viziunea referitoare la monitorizarea punerii în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, prin examinarea priorităţilor acestuia în cadrul ciclului anual al Semestrului european”, se mai arată în comunicatul de presă. 

Sursa citată arată că propunerea de regulament pentru infiinţarea AEM urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul UE. „Comisia va prezenta pachetul de iniţiative miniştrilor pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale în cadrul reuniunii Consiliului din 15 martie, de la Bruxelles. Totodată, la Consiliul European din 22 şi 23 martie 2018, şefii de state şi de guverne vor repune în discuţie implementarea Pilonului european al drepturilor sociale”, notează comunicatul. 

Rata de ocupare la nivel european

În 2016, rata de ocupare a forţei de muncă din UE-28 pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani a fost de 71,1 %, fiind cea mai mare medie anuală înregistrată vreodată pentru UE. Singurul stat membru cu o rată mai mare de 80 % este Suedia (81,2 %). Din grupul de ţări cu rate situate la nivelul de 70 % fac parte Regatul Unit, Franţa şi Germania. Grupul cuprinde o zonă care se întinde de la Irlanda, în partea de vest, până în Ungaria, în partea de est, incluzând şi cele trei state baltice, Finlanda şi Portugalia.

În ceea ce priveşte ţările în care rata de ocupare a forţei de muncă este situată la nivelul de 60%, printre acestea se numără Spania, Italia şi Croaţia dar şi Polonia, Slovacia, România şi Bulgaria. O rata de ocupare mai mică de 60% se găseşte în Macedonia, Grecia şi Turcia, arată cele mai recente statistici furnizate de Eurostat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite