Societate

articolul anterior articolul urmator

Comunitatea LGBT din România cere recunoaşterea legală a relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex

100
23 Jun 2016 08:45:04
Vlad Viski

Asociaţia MozaiQ, organizaţie comunitară LGBT (lesbiene, gay, persoane bisexuale şi transgender), cere în numele membrilor săi şi al altor persoane LGBT recunoaşterea legală cât mai urgentă de către stat şi de către societatea românească a relaţiilor de cuplu dintre persoane de acelaşi sex, sub forma căsătoriilor gay şi a parteneriatelor civile.

Considerăm că există un drept moral al oricărei persoane de a avea o relaţie recunoscută de stat şi de comunitate cu o altă persoană, indiferent de sexul acesteia, iar acest drept moral stă şi la baza unui drept legal, care trebuie recunoscut cât mai curând posibil. În modernitate căsătoria civilă are ca raţiune centrală de a fi oficializarea relaţiei romantice dintre doi parteneri, cu beneficii reale psihologice, sociale şi economice pentru aceştia şi pentru societate, iar instituţia parteneriatului civil a evoluat recent ca o alternativă care să permită recunoaşterea drepturilor cuplurilor necăsătorite formate din persoane de acelaşi sex sau de sex diferit. Nerecunoaşterea cuplurilor formate între persoane de acelaşi sex are efecte directe asupra demnităţii şi bunăstării acestora. Printre drepturile de care nu se bucură astăzi cuplurile gay în România menţionăm: mandatarea soţului în chestiuni juridice, dreptul la partajul moştenirii, dreptul asupra locuinţei familiei, bunurile comune, dreptul de a-şi vizita partenerul şi de a lua decizii în numele acestuia în cazul unor urgenţe medicale sau dreptul la creditare comună. Considerăm că prin lipsa acestor drepturi, cuplurile formate din persoane de acelaşi sex sunt discriminate şi nu sunt tratate egal în faţa legii.

Recunoaşterea relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex nu are consecinţe negative pentru societate, dar are beneficii reale pentru aceste persoane şi pentru comunitate, după cum se poate constata în cazul societăţilor occidentale care au început să recunoască din punct de vedere legal aceste relaţii în urmă cu câteva decenii. Mai mult, o serie de studii ştiinţifice recunoscute de comunitatea academică la nivel internaţional au demonstrat că copiii crescuţi de două persoane de acelaşi sex aflate într-o relaţie sunt bine adaptaţi social. Libertatea şi prosperitatea de care se bucură societăţile occidentale nu pot fi divorţate de toleranţa şi respectul pentru diversitate existente în aceste societăţi, inclusiv în cazul persoanelor LGBT. Societatea românească trebuie să urmeze modelul societăţilor deschise şi tolerante, pentru prosperitatea tuturor membrilor ei, şi nu un model care îmbină conservatorismul cu tendinţe ultra naţionaliste şi stagnare economică şi socială.

Astăzi, 13 state din Europa au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi alte 13 oferă acestor persoane posibilitatea de a încheia parteneriate civile. România este, în anul 2016, la coada Europei în materie de protecţia persoanelor LGBT. Conform ILGA-Europe, România ocupă locul 34 în Europa în privinţa respectării drepturilor persoanelor LGBT, cu un scor de 23 din 100. Speranţa adoptării unei legislaţii pentru parteneriatul civil nu s-a concretizat până în prezent, iar Parlamentul a refuzat în repetate rânduri aprobarea unui astfel de act. Considerăm că România trebuie să se alinieze celor mai înalte standarde ce ţin de protecţia minorităţilor şi egalitatea în faţa legii.

În concluzie, considerăm că statul român are obligaţia să recunoască formal cât mai curând cuplurile gay. Valorile de bază europene sunt în primul rând democratice, şi includ egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, protecţia minorităţilor şi asigurarea unui cadru legislativ non-discriminatoriu. Pe lângă acordarea de drepturi egale cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, legalizarea căsătoriilor civile şi a parteneriatelor civile gay ar transmite un mesaj clar societăţii că persoanele LGBT sunt recunoscute ca cetăţeni egali, cu efecte directe asupra condiţiei acestui grup, afectat de probleme cum ar fi sărăcia, lipsa accesului la servicii medicale sau dificultăţi pe piaţa muncii. Această recunoaştere ar oficializa acordarea de drepturi egale cetăţenilor şi ar reprezenta un semnal hotărât către societate că discriminarea împotriva persoanelor LGBT nu este acceptabilă în România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Radu Mircea
23.06.2016, 08:55:49

# Sper ca demersul dvs. sa aiba succes si sa ne aliniem si noi cu statele normale in care biserica nu-si baga coada in relatiile dintre oameni si nu incearca sa intoarca societatea in urma cu doua milenii .

-12 (40 voturi)
Gothica TGirl
23.06.2016, 09:13:42

Bravo, Vlad, esti un blogger determinat sa schimbi mentalitatea publicului. Am mai scris in comentarii ca in Rusia au existat cupluri de acelasi gen, desi de sex opus, femeie transsexuala pre-op maritata legal cu femeie cisgender(genetica) si stirile au fost senzationale la momentul respectiv. In Rusia lui Putin. Multi ar spune ca e un fel de a "trisa", insa aceste persoane trans au aratat ca dragostea invinge chiar si intr-un stat ultranationalist si conservator.

-8 (18 voturi)
Barbu Adriana
23.06.2016, 09:17:10

Asa au inceput si alti....Si acum vor sa adopte copii ! Cred ca,din cauza caldurii,LUMEA A LUAT-O RAZNA !!! Factorii de decizie,din motive politicianiste si interese personale,trateaza situatia (ca pe multe altele) cu indulgenta.Din indulgenta in indulgenta omenirea va ajunge in pragul dezastrului... Daca se continua pe aceeasi linie nu mai este nevoie de un mare meteorit care sa loveasca Pamantul... „Diferenţa dintre prostie şi geniu este că geniul are limitele sale”, "Daca prostia ar durea,spitalele ar fi pline !!!" Noapte buna !

+5 (13 voturi)
Radu Mircea
23.06.2016, 09:37:52

# Barbu Adriana Descrie putin '' dezastrul '' care ne pindeste in cazul cind niste oameni care se iubesc vor avea dreptul sa se casatoreasca si sa adopte copii . Dar te rog cu argumente .

-3 (11 voturi)
Mircea B.
23.06.2016, 09:35:55

Pai daca o luam asa, imi pot explica teoreticienii LGBT de ce nu am putea legaliza incestul?

+4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (100)