Concediul medical pentru carantină: Cum se acordă şi la ce bani are dreptul angajatul obligat să stea acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă intră în carantină,, angajaţii au dreptul la o indemnizaţie aferentă acestui concediu, dar ceva mai mică decât banii pe care i-ar fi primit dacă s-ar fi dus la muncă
Dacă intră în carantină,, angajaţii au dreptul la o indemnizaţie aferentă acestui concediu, dar ceva mai mică decât banii pe care i-ar fi primit dacă s-ar fi dus la muncă

Dacă autorităţile impun carantina şi trimiterea angajaţilor acasă, aceştia pleacă în regimul unui concediu special, reglementat de legislaţia noastră. Au dreptul la o indemnizaţie aferentă acestui concediu, dar ceva mai mică decât banii pe care i-ar fi primit dacă s-ar fi dus la muncă.

Carantina nu este o chestiune stabilită de o entitate privată: o problemă serioasă de sănătate (boală contagioasă) face ca direcţiile de sănătate publică să ia decizia de a interzice continuarea activităţilor pe o anumită perioadă de timp. Prin urmare, nu angajatorul decide dacă e cazul ca salariaţii săi să intre într-un concediu medical pentru carantină.

Reglementarea concediilor medicale pentru carantină se regăseşte în OUG nr. 158/2005 şi în normele sale de aplicare, cuprinse în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 15/1311/2018, arată avocatnet.ro

"Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică", scrie în ordonanţă.

Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.

În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecţiuni, potrivit unui comunicat eliberat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Salariaţii trimişi acasă din cauza carantinei primesc pe această perioadă o indemnizaţie de concediu medical în valoare de 75% dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, potrivit ordonanţei. Aşadar, nu au dreptul la aceleaşi sume de bani pe care le-ar fi primit dacă mergeau la muncă.

În cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricţia potrivit căreia  „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape”, întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă şi nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite