Societate

articolul anterior articolul urmator

Concluziile primului studiu post-vaccinare din România: Persoanele care au avut COVID-19 să facă o singură doză de vaccin

5
28 Feb 2021 15:04:45
Autor: Redacţia Adevărul
MedLife: Răspunsul imun după prima doză de vaccin, scăzut la persoanele care nu au fost infectate FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
MedLife: Răspunsul imun după prima doză de vaccin, scăzut la persoanele care nu au fost infectate FOTO Inquam Photos / Cornel Putan

Un studiu realizat de MedLife cu privire la imunizarea post-vaccin arată că persoanele care nu au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 dezvoltă post-rapel un titru de anticorpi anti-Spike mai mic faţă de persoanele care au trecut prin infecţie şi s-au vaccinat cu prima doză.

Specialiştii recomandă autorităţilor să reevalueze posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor care au trecut prin boală concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile. Sfatul vine ca urmare a unui studiu realizat de cercetătorii MedLife pe un eşantion de 741 de persoane. Practic, rezultatele cercetării arată că persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvoltă un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare după prima doză de vaccinare. 

Eşantionul a fost format din 82% femei cu vârste cuprinse între 21 şi 82 de ani şi 18% bărbaţi cu vârste între 20 şi 79 de ani. Probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin şi, respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului. 

„În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) şi IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare), probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât şi după administrarea rapelului. Din eşantionul analizat s-au evidenţiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de infecţie COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecţiei prin test RT-PCR efectuat anterior. Specialiştii anunţă că doar două persoane din eşantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării. În ceea ce priveşte infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 persoane dintre cele care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului”, se precizează în comunicatul MedLife. 

Răspunsul imun după prima doză de vaccin, scăzut la persoanele care nu au fost infectate
 
Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. 
 
Totodată, specialiştii au identificat şi o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval. În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie >=80AU/ml, deşi nu au trecut anterior prin boală, creşte considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuşi, există o persoană care nu a dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel. „
 
Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune şi vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de aşteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens şi prelungit. În schimb, a doua doză vine să „întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife. 
 
Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecţie COVID-19, specialiştii atrag atenţia că titrul de anticorpi neutralizanţi este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin.
 
Acest lucru întăreşte ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa şi din SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală. De altfel, pe eşantionul studiat de specialiştii MedLife, toate persoanele care au trecut anterior prin infecţie aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanţi în intervalul 18-20 de zile de la prima doză. 
 
Compania a precizat că va continua studiul în următoarele 3-6 luni, pentru a observa evoluţia titrului de anticorpi dobândiţi post-vaccinare şi identificarea din timp a momentului în care titrul de anticorpi neutralizanţi începe să scadă. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vasile Marcus
28.02.2021, 16:13:03

Exista tratamente eficiente împotriva covid. https://www.youtube.com/watch?v=93jI7Gl3yic&feature=emb_logo

-7 (9 voturi)
Tomescu Tom
28.02.2021, 16:40:23

Deci ... dacă cineva a suferit de covid ... nu va avea anticorpi decât dacă își face vaccin de firmă ? Adică certificatul de vaccinare ...este precum un card/ certificat de consumator ???? . Singurii anticorpi valabili ...sunt doar cei cu etichetă ???

-4 (6 voturi)
Realist
28.02.2021, 20:38:13

Bine mai Tom, doar atat ai inteles ? E drept ca textul e destul de haotic - incerc sa reiau ideile principale mai organizat: - pentru persoanele care au trecut deja prin boala, este necesara O SINGURA DOZA, pentru ca aveau deja un nivel ridicat de anticorpi - pentru cei care nu au trecut prin boala, e nevoie de DOUA DOZE, doar cu una ramanand expusi (adica exact ce afirma si prospectele producatorilor) - comparativ, persoanele trecute prin boala si vaccinati cu o doza au un nivel al anticorpilor mai mare decat a celor vaccinati cu doua doze dar care nu au trecut prin boala; - in fine, tot asa cum anuntau prospectele medicale, exista o proportie mica a cazurilor in care nu dezvolta anticorpi dupa vaccinare.

+8 (10 voturi)
Tomescu Tom
28.02.2021, 21:24:17

@realist Ok .. Am înțeles ..Merci ! Oricum, eu nefiind esențial ..nici special .. ci doar ușor dispensabil .. mai durează niște ani până îmi vine rândul la vaccinat..

-9 (9 voturi)
Realist
28.02.2021, 21:31:30

Tom, e oficial: din 15 martie oricine se poate inscrie pe o lista de asteptare, la centrul de vaccinare dorit, unde vei putea cati sunt inaintea ta si o estimare a zilei cand iti vine randul. Cei interesati trebuie sa retina data asta: 15 martie !

+8 (8 voturi)
Modifică Setările