Societate

articolul anterior articolul urmator

Concurenţă mare la Combaterea Discriminării. Cine va apăra drepturile românilor din centrul ţării?

9
27 Jun 2020 19:12:17
Lulea Marius Dorin

Au loc noi numiri la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ca în toate instituţiile statului român şi aici desemnarea are un puternic caracter politic şi nu unul care să vizeze desemnarea de membri care să se fi evidenţiat prin lupta lor pentru drepturile cetăţenilor. Minorităţile şi-au găsit întotdeauna funcţii cheie în instituţie, dar cu toate acestea: cine va apăra drepturile românilor din centrul României?

Voi aborda subiectul destul de direct.

În judeţele din centrul ţării, Covasna, Harghita şi Mureş, UDMR, cu sprijinul făţis al statului ungar, duce o puternică politică  instituţionalizată de maghiarizare. Acest lucru face ca drepturile etnicilor români din aceste judeţe să fie puternic afectate.

Dar nu doar românii sunt ţinta discriminării ci şi etnicii maghiari care  nu dispun de dreptul de a cunoaşte limba română şi de a putea munci şi învăţa în orice colţ al ţării. Controlul politic exercitat pe criterii etnice duce la discriminarea la nivel naţional a etnicilor maghiari, privaţi de drepturi datorită unor interese de grup. De aici vine izolarea şi sărăcia, în condiţiile în care lumea se globalizează.

În Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării îşi găsesc în general locul minorităţile, inclusiv cele naţionale, precum şi persoane cu o activitate susţinută pentru lupta împotriva discriminării. Sau aşa ar trebui să fie, deoarece nu competenţa şi profesionalismul sunt criteriile pe baza cărora se desemnează membrii consiliului.

Cu toate acestea CNCD trebuie să reflecte echilibru iar acesta nu se poate face decât numai dacă problemele sunt abordate din ambele direcţii, nu unidirecţional.

De drepturile maghiarilor din România s-a auzit. Dar de drepturile românilor din centrul ţării de a vorbi, învăţa şi comunica instituţional în limba română aţi auzit? S-a vorbit despre faptul că românii din Covasna şi Harghita sunt izolaţi şi abandonaţi aparent de statul român, iar accesul lor la funcţii publice importante este restricţionat pentru simplul motiv că sunt români?

Discriminarea pe criterii etnice, discriminarea pe criterii sexuale, discriminare pe criterii de vârsta reprezintă principalele teme abordate.

Dan Tănasa este unul din jurnaliştii români ce şi-a depus candidatura pentru a ocupa un loc de membru în cadrul CNCD. El s-a evidenţiat în timp prin articolele publicate şi care vizau presiunile exercitate instituţional, social şi politic asupra românilor din centrul ţării. Dan Tănasa este cu siguranţă persoana cea mai abilitată de a vorbi despre acest lucru, despre modul în care românii din cele trei judeţe ale ţării sunt discriminaţi.

Jurnalistul a deschis numeroase procese împotriva autorităţilor locale care lezau drepturile românilor din centrul ţării şi multe dintre ele au fost câştigate de către acesta. Cu toate acestea discriminarea există în continuare, fiind un fenomen continuu şi generalizat ce nu poate fi neglijat de statul român.

Şi Dan Tănasa nu poate fi acuzat niciodată de extremist, şovinism sau incapacitatea de a înţelege probleme mai generale privind drepturile cetăţenilor români în diversitatea lor(gen, vârstă, orientare sexuală).

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării trebuie prin componenţă să fie unul divers şi să cuprindă abordări diferite. Linia dintre drepturi şi privilegii pare uneori foarte subţire şi trebuie să ne asigurăm că nu impunem o dictatură a minorităţilor asupra majorităţii prin instituţii care ar trebui să asigure echilibru şi că instituţiile statului nu vor fi utilizate în jocul politic, aşa cum s-a mai întâmplat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Zâna Măseluţă®
27.06.2020, 20:19:53

. Am trecut, aşa, în zbor, Să dau bineţe tuturor... :) ;)

Vanatorul/d.c.
27.06.2020, 21:22:22

User Zâna Măseluţă®: ”Am trecut, aşa, în zbor/Să dau bineţe... tuturor!” (apoi nelipsita-i epigrama la fel de tampa si ofilita ca si ea). User Codruta=Tepes catre user Zâna Măseluţă®: ”Cu alte cuvinte, ai trecut sa-ti iei portia de placute suedeze. Putem sa ti le livram si engros, sa stii, ca sa reduci numarul zborurilor.”

+3 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.06.2020, 21:34:39

Atentie, d-le Lulea Marius Dorin..! Categoriile de discriminati vor fii mult mai multe decat cele de natura..etnica..! Bunăoară, dupa cum merg treburile cu ” ”politically correct culture”, fi heterosexual, parinte natural, alb , crestin (fie si numai prin botez si respectarea traditiilor si a patrimoniului material, cultural, moral si comportamental al crestinismului), a respecta istoria tarii tale plus memoria eroilor si martirilor ei, vor deveni devin pacate de neiertat in ochii gobalistilor-neomarxisti liberalo-progresisti si minoritatilor de tot felul..! Cu alte cuvinte, cred ca e timpul ca ..majoritatatile sa ade pe-acum sa-si ceara..drepturile de la...minoritati..!

+3 (3 voturi)
Mandy
27.06.2020, 22:42:12

Adevarul e ca pana acum nici CNCD, nici vreun ONG sau blogger n-a pus problema romanilor din Harghita si Covasna, ma intreb in cate alte tari europene s-a ajuns ca cetatenii sa fie discriminati in propria tara.. Tot ce stiu politicienii nostri e sa execute cat mai multe ordine ale UDMR, partid care putea si trebuia desfiintat demult.. Vanatorul d.c. i-a scris pe buna dreptate d-lui Mihai Dumitru: 'Asa, ca fapt divers, va sfatuiesc sa cititi cu atentie legea 14 din 9 ianuarie 2003, si sa va ”aplecati cu studiul” mai ales asupra Capitolului VII, art.45, 46, 47. Atentie si la articolul 3 (2) al acestei legi (”Pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.”)'

+3 (3 voturi)
Adrian Foangǎ
27.06.2020, 20:20:35

Le uram celor din judetele mentionate in articol, multe placute suedeze. Fara discriminare, tuturor.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările