Concurenţă mare la Combaterea Discriminării. Cine va apăra drepturile românilor din centrul ţării?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
DISCRIMINARE

Au loc noi numiri la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ca în toate instituţiile statului român şi aici desemnarea are un puternic caracter politic şi nu unul care să vizeze desemnarea de membri care să se fi evidenţiat prin lupta lor pentru drepturile cetăţenilor. Minorităţile şi-au găsit întotdeauna funcţii cheie în instituţie, dar cu toate acestea: cine va apăra drepturile românilor din centrul României?

Voi aborda subiectul destul de direct.

În judeţele din centrul ţării, Covasna, Harghita şi Mureş, UDMR, cu sprijinul făţis al statului ungar, duce o puternică politică  instituţionalizată de maghiarizare. Acest lucru face ca drepturile etnicilor români din aceste judeţe să fie puternic afectate.

Dar nu doar românii sunt ţinta discriminării ci şi etnicii maghiari care  nu dispun de dreptul de a cunoaşte limba română şi de a putea munci şi învăţa în orice colţ al ţării. Controlul politic exercitat pe criterii etnice duce la discriminarea la nivel naţional a etnicilor maghiari, privaţi de drepturi datorită unor interese de grup. De aici vine izolarea şi sărăcia, în condiţiile în care lumea se globalizează.

În Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării îşi găsesc în general locul minorităţile, inclusiv cele naţionale, precum şi persoane cu o activitate susţinută pentru lupta împotriva discriminării. Sau aşa ar trebui să fie, deoarece nu competenţa şi profesionalismul sunt criteriile pe baza cărora se desemnează membrii consiliului.

Cu toate acestea CNCD trebuie să reflecte echilibru iar acesta nu se poate face decât numai dacă problemele sunt abordate din ambele direcţii, nu unidirecţional.

De drepturile maghiarilor din România s-a auzit. Dar de drepturile românilor din centrul ţării de a vorbi, învăţa şi comunica instituţional în limba română aţi auzit? S-a vorbit despre faptul că românii din Covasna şi Harghita sunt izolaţi şi abandonaţi aparent de statul român, iar accesul lor la funcţii publice importante este restricţionat pentru simplul motiv că sunt români?

Discriminarea pe criterii etnice, discriminarea pe criterii sexuale, discriminare pe criterii de vârsta reprezintă principalele teme abordate.

Dan Tănasa este unul din jurnaliştii români ce şi-a depus candidatura pentru a ocupa un loc de membru în cadrul CNCD. El s-a evidenţiat în timp prin articolele publicate şi care vizau presiunile exercitate instituţional, social şi politic asupra românilor din centrul ţării. Dan Tănasa este cu siguranţă persoana cea mai abilitată de a vorbi despre acest lucru, despre modul în care românii din cele trei judeţe ale ţării sunt discriminaţi.

Jurnalistul a deschis numeroase procese împotriva autorităţilor locale care lezau drepturile românilor din centrul ţării şi multe dintre ele au fost câştigate de către acesta. Cu toate acestea discriminarea există în continuare, fiind un fenomen continuu şi generalizat ce nu poate fi neglijat de statul român.

Şi Dan Tănasa nu poate fi acuzat niciodată de extremist, şovinism sau incapacitatea de a înţelege probleme mai generale privind drepturile cetăţenilor români în diversitatea lor(gen, vârstă, orientare sexuală).

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării trebuie prin componenţă să fie unul divers şi să cuprindă abordări diferite. Linia dintre drepturi şi privilegii pare uneori foarte subţire şi trebuie să ne asigurăm că nu impunem o dictatură a minorităţilor asupra majorităţii prin instituţii care ar trebui să asigure echilibru şi că instituţiile statului nu vor fi utilizate în jocul politic, aşa cum s-a mai întâmplat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite