Congresul american a aprobat ascultarea telefoanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor a votat o lege care suspendă restricţiile privind interceptarea convorbirilor telefonice de către agenţiile guvernamentale americane angajate în combaterea terorismului.

Camera Reprezentanţilor a votat o lege care suspendă restricţiile privind interceptarea convorbirilor telefonice de către agenţiile guvernamentale americane angajate în combaterea terorismului. Adoptarea acestui act normativ, cu 227 de voturi pentru şi 183 împotrivă, reprezintă o victorie pentru Casa Albă în disputa cu democraţii, pe teme de securitate.

Vineri seara, în pofida reticenţelor liderilor democraţi, Senatul, camera superioară a Congresului american, a adoptat, la rândul său, această lege. Administraţia Bush a făcut uz, în limitele legalităţii, de toată influenţa sa pentru a obţine un rezultat dorit. Această lege constituie o versiune modernizată a unei reglementări similare datând din 1978, care permite ascultarea convorbirilor telefonice atunci când este ameninţată securitatea naţională.

Spre deosebire de legea de acum 29 de ani, cea actuală nu condiţionează interceptarea comunicaţiilor private de către agenţii guvernamentali de existenţa unui mandat judecătoresc. Reglementarea actuală este valabilă, totuşi, doar pentru o perioadă de şase luni.

În decembrie 2005, mass-media americane au dezvăluit existenţa unui program guvernamental, autorizat chiar de liderul de la Casa Albă, de interceptare fără mandat a convorbirilor telefonice. Această măsură, considerată de actuala administraţie drept una dintre măsurile vitale pentru combaterea terorismului după atentatele de la 11 septembrie 2001, este una dintre cele mai contestate de către americani. Congresul a cerut explicaţii Casei Albe pentru aplicarea acestei metode de a obţine informaţii, considerată ilegală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite