Consilierul lui Vlad Voiculescu: „Închiderea mai devreme a magazinelor nu este de ajutor, înseamnă şanse mai mari de aglomeraţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu şi consilierul său, Ştefan Voinea
Vlad Voiculescu şi consilierul său, Ştefan Voinea

Ştefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este de părere că închiderea mai devreme a magazinelor ar putea avea efect invers: risc mai mare de infectare.

Consilierul Ştefan Voinea susţine că închiderea mai devreme a magazinelor nu se găseşte printre măsurile eficiente împotriva răspândirii coronavirusului şi că, din contră, ar putea avea efect invers. 

În schimb, cele mai eficiente măsuri ar fi interzicerea întâlnirilor în grupuri mici şi închiderea şcolilor, potrivit studiilor amintite de Ştefan Voinea.

"Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervenţiile non-farmaceutice (NPIs) care funcţionează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcţionare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcţionare mai restrâns înseamnă şanse mai mari de a genera aglomeraţie, deci risc mai mare de infectare.

Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) şi închiderea instituţiilor educaţionale (closure of educational institutions)", a scris Ştefan Voinea pe Facebook.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se declara în urmă cu câteva zile adeptul închiderii magazinelor, pentru a putea păstra şcolile deschise.

"Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa a fiecăruia dintre noi", afirma Vlad Voiculescu înainte de anunţarea noilor restricţii.

Guvernul a aprobat noile restricţii propuse de CNSU pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu coronavirus. Printre acestea se numără restricţii de circulaţie mai severe, în funcţie de rata de infectare la mia de locuitori, dar şi închiderea mai devreme a magazinelor în localităţile cu rate mari de infectare.

Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbăta şi duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.      

Prin excepţie de la prevederile de mai sus, în intervalul orar 21,00 - 05,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.        

Tot prin excepţie de la prevederile de mai sus unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.     

     

Menţionam că aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori. Totodată, s- a hotărât să se suspende activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise, în domeniul sălilor de sport/fitness. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5/1.000 de locuitori.    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite