Consiliile de administraţie ale spitalelor vor aviza achiziţiile directe care depăşeşc 50.000 de lei şi pot propune realizarea unui audit extern DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ordonanţa de urgenţă care impune noile reguli a fost publicată în Monitorul Oficial Foto Inquam Photos
Ordonanţa de urgenţă care impune noile reguli a fost publicată în Monitorul Oficial Foto Inquam Photos

Consiliile de administraţie ale spitalelor vor putea să ceară audit extern pentru unitatea medicală şi vor aproba orice achiziţie directă mai mare de 50.000 de lei, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 12/2021pentru transparentizarea licitaţiilor din spitale, publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

”Guvernul României a aprobat în şedinţa de guvern din data de 24 februarie 2021, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 12 / 25 februarie 2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care aduce modificări cu privire la rolul şi responsabilitatea consiliilor de administraţie ale spitalelor publice în vederea transparentizării licitaţiilor din spitale. OUG 12/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial ieri, 25 februarie 2021”, a anunţat Ministerul Sănătăţii pe pagina sa de Facebook.

Conform sursei citate, OUG 12/2021 stabileşte noi atribuţii pentru consiliile de administraţie ale spitalelor publice, printre care avizarea achiziţiilor directe care depăşesc valoarea de 50.000 de lei şi dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităţilor desfăşurate în spital. 

   

”Rapoartele DNA despre corupţia din sănătate arată că mita pretinsă de managerii de spitale pentru contractele încheiate cu unitatea spitalicească pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins între 5 şi 20%. Prin ordonanţa de urgenţă pe care am propus-o şi pe care Guvernul a adoptat-o în ultima şedinţă, aducem transparenţă în încheierea contractelor pentru a pune capăt unor astfel de practici ilegale care au căpuşat bugetul Sănătăţii în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu. 

Măsurile care au intrat în vigoare prin OUG 12/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii răspund nevoii de a eficientiza activitatea spitalelor publice din România printr-o implicare mai activă a consiliilor de administraţie. De asemenea, ele se înscriu în obiectivele Guvernului şi ale Ministerului Sănătăţii de a creşte transparenţa şi de a opri corupţia din sistemul sanitar.

d
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite