Consiliul Tineretului: România a cheltuit doar 0,089% din banii destinaţi pentru integrarea tinerilor NEET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Tineretului din România solicită Comisiei Europene şi Guvernului României să găsească o soluţie pentru deblocarea fondurilor alocate Iniţiativei privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (IOT) sau pentru alocarea de fonduri pentru activităţile asociate din sume necheltuite din alte programe. Fondurile amintite sunt absolut necesare pentru tinerii din ţara noastră, o potenţială pierdere a având consecinţe extrem de grave.

Redăm mai jos comunicatul integral transmis de CTR:

Această iniţiativă, complementară altora adoptate la nivel european, se adresează tinerilor NEET (care nu lucrează şi nici nu urmează un program educaţional sau de formare profesională), în încercarea de a le găsi un loc de muncă. IOT susţine, printre altele, programele de ucenicie, stagiile sau plasarea în întreprinderi programele de formare profesională care se finalizează cu obţinerea unei calificări. Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor are un buget total  de 8,8 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

România a contribuit din punct de vedere financiar la acest program cu 26.667.988 de euro (27 de milioane de euro), fiind pe locul 11 din acest punct de vedere. În schimb, ţării noastre i-au fost alocaţi 302.237.196 de euro (302 milioane de euro), ajungându-se la un total de 328.905.184 de euro (aproximativ 329 de milioane de euro), cu posibilitatea ca la un moment dat această sumă să fi fost suplimentată, cum este în cazul altor state.

Rezultatul? Ţara noastră a cheltuit 293.227 de euro (aproximativ 300 de mii de euro), asigurând plăţi viitoare pentru un total de 4.292.403 euro (aproximativ 4,3 milioane de euro). În momentul de faţă, România a reuşit performanţa de a cheltui doar 0,089% din suma alocată! De 90 de ori mai puţin decât a plătit pentru a participa la acest program! Toate acestea în condiţiile în care în conturile ţării noastre se află 17.042.368 de euro, alocaţi de Comisia Europeană, care zac nefolosiţi.

CTR a arătat recent faptul că Guvernul României tratează cu superficialitate problemele tinerilor. Finanţarea Ministerului Tineretului şi Sportului este una execrabilă, acesta având în 2018 o alocare bugetară de 0,037% din PIB, din care în jur de 30% (adică 0,01% din PIB) fiind fonduri alocate pentru componenta de tineret (102,65 de milioane de lei). În contextul în care Guvernul României nu alocă nici pe departe suficienţi bani pentru tineri, cum este posibil să ignore o linie de finanţare care se adresează exact uneia dintre cele mai mari probleme ale acestora: încadrarea în piaţa muncii.

Conform datelor Eurostat pentru anul 2017, România se situează pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte numărul de tineri care nu lucrează şi nici nu urmează un program educaţional sau de formare profesională, 14,6% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani fiind în această situaţie în ţara noastră, la mare distanţă de media UE (7,9%), fiind depăşiţi doar de Bulgaria (14,6%) şi Italia (14,2%). Aceşti tineri nu au nicio perspectivă reală asupra derulării activităţii pe care ar putea să o presteze în cadrul pieţei muncii. 

În contextul în care în ultimii cinci ani, numărul total al tinerilor din România (definiţi, în sensul art. 2 alin (2) lit. a) din Legea tinerilor nr. 350/2006 ca ,,cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani”) a scăzut cu 11,05% (630.593 de tineri) şi ţinând cont de faptul că ţara noastră ocupă un loc fruntaş la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte şomajul în rândul acestora, este inacceptabil ca statul român să ignore în acest mod tinerii din România. Conform datelor INS, în 2018 erau 201.585 de tineri şomeri cu vârsta între 15 şi 34 de ani, în timp ce 2.746.734 de tineri erau activi.

Prin urmare, solicităm ca, în cel mai scurt timp, Comisia Europeană şi Guvernul României să găsească o soluţie astfel încât banii destinaţi ţării noastre pentru Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, să ajungă la beneficiari, tinerii NEET, contribuind la creşterea gradului de încadrare în piaţa muncii în rândul acestei categorii vulnerabile.

Atragem atenţia că în contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, fiind primul stat care gestionează implementarea Strategiei pentru Tineret a UE, este extrem de dificil să coordonăm discuţiile privind acest sector la nivel european, în contextul în care acesta este gestionat total necorespunzător la nivel naţional. Consiliul Tineretului din România a solicitat de mai multe ori în ultimele săptămâni o întrevedere cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, însă nu a primit niciun răspuns până în acest moment.

„E greu să ne dăm seama dacă guvernul, şi nu doar acest guvern, vrea efectiv să scape de tinerii din ţară şi să le facă viaţa grea celor care rămân, sau îşi bate joc de noi pur şi simplu din incompetenţă. A da cu piciorul oportunităţii de a folosi peste 300 de milioane de euro prin Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, pentru cei care au cea mai mare nevoie de sprijin, este incalificabil. Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Rovana Plumb trebuie să găsească, împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, soluţii pentru a ieşi din impas şi a folosi banii europeni pentru tineri – fie prin deblocarea programului, fie prin mutarea unor sume necheltuite din alte programe.” – Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România  
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite