Constanta: Poetul care şi-a descoperit vocaţia în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Caragea, un fost rugbist, a publicat nouă volume de poeme şi poezii pe care le-a editat la Iaşi întrucât de la Constanţa, nu a primit niciun răspuns.

Are 34 de ani şi este privit de criticii literari din România ca fiind o tânără speranţă a poeziei şi literaturii româneşti. Este fiul unei foste glorii a generaţiei de aur a rugbiului românesc, Florin Caragea. La fel ca şi tătăl său, Ionuţ a urmat o carieră sportivă, devenind ruigbist de performanţă încă din 1983.

În 1994 obţine primul său titlu important din carieră, devenind campion naţional la juniori cu Farul Constanţa. În acelaşi an a debutat la echipa Callatis Mangalia, jucând în liga a doua de seniori. În perioada 1996 şi 2002 activează în divizia naţională la echipele CFR  Constanţa şi Farul Constanţa.

Un timid

La 14 ani a scris prima lui poezie. Poetul îşi aminteşte că a fost un poem de dragoste, inspirat de faptul că se simţea atras de o anume domnişoară.

„Scriam mai rar şi în gereral îmi aşterneam sentimentele pe hârtie sub formă de poezii pe care, bineînţeles, nu le arătam nimănui. Am fost un timid care reuşea să se exteriorizeze prin scris“, spune Ionuţ Caragea. În 2003 s-a decis să emigreze în Canada, lucru pe care l-a făcut împreună cu soţia sa.

După o perioadă, în care a continuat să practice sportul preferat, s-a retras din activitatea de performanţă şi s-a angajat ca instructor la o sală de fitness, unde lucrează şi astăzi. „Este o slujbă care îmi asigură un venit acceptabil, suficient pentru un trai decent“, afirmă scriitorul.

Versuri cu dedicaţie

În Quebec, fostul rugbist s-a apucat de scris şi în anul 2006 a debutat la editura STEF din Iaşi, cu volumul de versuri Delirium Tremens. Cartea este dedicată fostei sale soţii, Alexandra Urse. Ionuţ Caragea a început colaborări cu numeroase reviste de literatură şi site-uri de citate celebre.

Este webmaster şi promotor literar pe siteuri de specialitate, precum şi fondator al cenaclului literar Prietenii. De asemenea, poetul este şi redactor şef al revistei Sfera Online şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec.

Citiţi mai multe în Adevărul de seară de astăzi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite