Consultaţii plătite, în spitalele de stat. Cum se va împăca această idee cu inerţia pacienţilor obişnuiţi cu analizele gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele de stat ar putea acorda servicii medicale contra cost
Spitalele de stat ar putea acorda servicii medicale contra cost

Doar anumite spitale vor putea acorda servicii în regim privat: spitalele care au ambulatoriu de specialitate şi cele care fac analize şi investigatii care nu sunt decontate de bugetul asigurărilor sociale de stat.

Aşa susţin specialiştii din sistem, care afirmă că pacienţii nu sunt foarte dispuşi să scoată bani din buzunar pentru a-şi plăti consultaţiile în spitalele de stat, având în vedere că ar putea beneficia şi în mod gratuit de ele, însă după o perioadă de timp. 

„La noi nu vine lumea în regim privat, ci vin oameni care preferă să aştepte o săptămână, două sau chiar mai mult pentru a beneficia de investigaţii. În plus, fiind spital de urgenţă, 80% din internări sunt aşa, şi suntem obligaţi să facem investigaţiile în mod gratuit pentru pacienţi. Mai mult, pacienţii care ajung la noi nu au venituri foarte mari, prin urmare nu cred că vom avea posibilitatea să înregistrăm venituri proprii din consultaţii sau investigaţii”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Dragoş Daviţoiu, managerul Spitalului de Urgenţă Pantelimon din Capitală. 

Potrivit acestuia, unitatea sanitară, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, are laboratorul de analize externalizat. „Depinde foarte mult de specificul spitalului dacă poate sau nu acorda servicii în regim privat pacienţilor dispuşi să achite bani pentru ele”, a completat specialistul. 

Noile servicii pe care le-ar putea oferi spitalele 

Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a transmis managerilor de spitale, într-o videoconferinţă, că noul contract cadru de asistenţă medicală, care va intra în vigoare la 1 aprilie 2018, prevede o serie de modificări care permit unităţilor sanitare să obţină fonduri suplimentare la contractarea serviciilor cu casele de asigurări. 

„Spre exemplu, Institutul Parhon face o serie de analize care nu sunt acoperite de casele de asigurări de sănătate. Şi cei interesaţi pot plăti pentru aceste analize. La fel şi Spitalul Municipal din Capitală, care nu are ambulatoriul integrat în contract cu casa de asigurări. În principiu, spitalele care pot obţine astfel de venituri proprii sunt cele de monospecialitate, cum ar fi şi Spitalul Victor Babeş şi Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş”, au declarat oficiali din sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru „Adevărul”. 

Potrivit acestora, un spital care se află în contract cu casa de asigurări de sănătate are însă obligaţia de a face investigaţii pacientului internat. „Dacă un aparat RMN este al spitalului, el este destinat în primul rând bolnavilor internaţi şi celor de pe lista de aşteptare. Medicii pot face investigaţii pe proprii bani ai pacienţilor doar după ce sunt investigaţi bolnavii din spital”, au completat specialiştii citaţi. 

În România nu ne putem baza pe venituri proprii

În ceea ce priveşte interesul românilor de a achita bani pentru a se trata în spitalele de stat, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), spune că asiguraţii preferă să meargă în privat sau să-şi aştepte rândul, dacă pot beneficia de serviciile respective peste două-trei săptămâni. 

„Practica privată în spitalele de stat funcţionează doar pe alocuri, acolo unde este şi ambulator şi se fac internări de zi. Românii cu bani preferă să se adreseze direct în privat. În România nu ne putem baza pe venituri proprii. Plus că mulţi sunt şi reticenţi după toate scandalurile din ultimul timp, legate de aparatură şi de condiţii, dar şi de infecţiile nosocomiale”, a declarat reprezentantul ANPP. 

La rândul său, expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu a arătat că dotările dintr-o unitate sanitară trebuie să fie la nivel maxim. „Elementul-cheie ca un spital să poată face venituri proprii din care să plătească sporuri la nivel maxim medicilor este ca dotările să fie la standarde ridicate. O altă condiţie este să nu existe concurenţă privată, iar Bucureştiul nu se pretează la aşa ceva pentru că aici sunt nuclee private pe oftalmologie, pe radiologie. Apoi, este esenţial să existe un cadru legal prin care să i se permită spitalului de stat să facă venituri suplimentare, adică medicii să ofere consultaţii în timpul orelor de program, unor pacienţi care plătesc din buzunar pentru asta, pe tarife stabilite de unitatea sanitară”, a explicat medicul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite