articolul anterior

Consumăm ce ne dictează piaţa sau ce ne dorim cu adevărat?

4
20 May 2019 12:06:10
Cristian Teodor
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

4 Comentarii

Serban Polli
20.05.2019, 15:08:35

"Sharing-ul este mai mult o ideologie sau o strategie de marketing decat un model economic real" - Wikipedia De aceea imi permit sa comentez articolul pe tema economica al unui doctor in economie. Pentru ca este in fapt un articol politic. Sub pretextul, real de altfel, al limitelor resurselor se promoveaza acest pseudo-model economic care in fapt produce o redistribuire a profiturilor. Acest model nu presupune o impartire a resurselor ci achizitionarea accesului la aceste resurse. Resursele vor ramane proprietatea celor din ce in ce mai putini iar noi ceilalti le vom inchiria cat timp avem cu ce. Merita citite argumentele economice, dupa gargara politico-ecologica, care critica acest model afirmand ca duce la pauperizare, la cresterea dependentei de marile corporatii si paradoxal la consumul cel putin a tot atatora resurse. - https://en.wikipedia.org/wiki/Sharing_economy Istoric vorbind, nici o societate nu a redus consumul dacat cand nu a mai avut ce sa consume, fie din motive de cataclisme naturale, fie de foamete, fie de dictatura, fie toate trei impreuna. Doamne fereste!

Maleficio Decenu
20.05.2019, 20:40:41

Consumăm ce ne dictează posonariul și credibilitatea de credit.

Andone
21.05.2019, 04:14:41

"Tendinţa actuală este sharing-ul ce constă în utilizarea în comun a mai multor categorii de produse." Citisem undeva ca niste agricultori s-u reorganizat in cooperative. Acum "utilizarea la comun" Cand era pe vremea lui Ceusescu cu "baie la capatul coridorului la comun" , cantine "la comun" , ziceam ca-i "comunist" Acum e "o strategie de marketing"

+1 (1 vot)
Bogdan Matis
21.05.2019, 20:07:34

Sistemul capitalist dicteaza ca resursele exista sa fie consumate, fie de aceasta generatie sau de urmatoarea. In acest moment umanitatea consuma mai mult decat aceasta planeta poate sa furnizeze. Asta va duce in curand la epuizarea unor resurse dar acest lucru nu poate fi stopat. Mai mult, in loc sa se incurajeze reducerea consumului, se intampla exact opusul!! Energia care vine de la soare este o resursa nelimitata, dar ce extragem din pamant are o limita si la un moment dat se va termina. Avantajul pe care il avem este ca traim pe o planeta imensa, cea mai mare dintre planetele terstre. Daca luam in calcul fundul oceanelor de 350 milioane km2, avem inca o planeta de marimea lui Marte. Deci cand se vor epuiza resursele acestei planeete, e o intrebare la care nu exista inca raspuns. Ar putea fii mii de ani, ar putea fi zeci de mii de ani. Un lucru este cert, generatia noastra nu va mai fi in viata cand acest lucru se va intampla. Iar cei dintre noi care vom mai prinde varsta pensionarii, vom asista la acelasi nivel de consum si lacomie pe care il vedem si acum

+1 (1 vot)