Contre în Ministerul Sănătăţii pe tema distribuirii comprimatelor de iodură de potasiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ministerul sanatatii foto economica net

Povestea distribuirii către populaţie a celor 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu, a căror achiziţie a costat 6 milioane de euro, pare una fără sfârşit. Astfel, la câteva zile după ce secretarul de stat Tiberius Brădăţan a spus că acestea vor ajunge la populaţie numai „la nevoie”, Ministerul Sănătăţii a comunicat că lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie gratuită a comprimatelor către populaţie.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situaţie care să impună administrare de iod tuturor cetăţenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru Europa FM. 

La prima vedere, decizia pare una cel puţin ciudată deoarece pastilele de iod sunt eficiente doar dacă sunt administrate la cel mult 12 ore de la un eventual accident nuclear, iar ţinerea comprimatelor pe stoc şi distribuirea lor după evenimentul nuclear ar face imposibilă încadrarea în intervalul-limită de randament al tratamentului. 

Cu ceva timp întârziere, în cursul serii de luni, Ministerul Sănătăţii a transmis o precizare privind distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu. „Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiaţii ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătăţii lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie gratuită către populaţie, care va fi operaţionalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia”, a transmis Ministerul Sănătăţii. Mai mult, reprezentanţii instituţiei au precizat că secretarul de stat Tiberiu Brădăţan „a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”.

Reamintim că, iniţial, ministrul Sănătăţii a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceştia au explicat că acest demers ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite