Societate

articolul anterior articolul urmator

Coordonatorul Comitetului pentru vaccinarea anti-COVID: Va fi gratuită şi va fi voluntară. E nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70%

32
21 Nov 2020 16:22:50
Autor: News.ro
Valeriu Gheorghiţă FOTO CSID
Valeriu Gheorghiţă FOTO CSID

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, afirmă că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită, nu va fi obligatorie, iar, din cauza resurselor limitate ale producătorilor, campania de vaccinare se va face în trei etape.

”Asta ne şi propunem şi sper să şi reuşim în final, să încercăm să lămurim, să demontăm toate miturile care există la acest moment şi fiecare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare. Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară. În niciun caz nu va fi condiţionată sau obligatorie şi, din acest punct de vedere, cred că fiecare trebui să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile ca să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, într-o intervenţie la Digi 24. 
 
Acesta a precizat că este important de reţinut că pentru ca vaccinarea să ducă la sfârşitul pandemiei este nevoie de un nivel de imunitate colectivă care estimat la aproximativ 60-70% din populaţie.
 
Valeriu Gheorghiţă precizează că vaccinarea se va face în trei etape, începând cu angajaţii din sistemul sanitar şi din cel al asistenţei sociale şi finalizând cu populaţia generală. 
 
”Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămâni viitoare. (...) La început, capacitatea de producţie este depăşită nu poate să facă faţă aceste cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaţionale. Vorbim în primul rând de lucrătorii din sistemul medical şi din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate şi respectiv din centrele de rezidenţă, din căminele pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice la care se adaugă pe acelaşi nivel de importantă persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populaţiei generale”, a adăugat Gheorghiţă.
 
Acesta a precizat că după ce un vaccin va fi autorizat, acesta va fi distribuit simultan în toate ţările Uniunii Europene, iar România va avea o campanie de informare ”cât mai transparentă, cât mai onestă cu privire la acest vaccin”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Edmond Wolf
21.11.2020, 16:39:53

Îmi imaginez că nimeni nu are nimic împotrivă dacă mă voi vaccina în Ungaria cu vaccinul rusesc Sputnik, bineînțeles după ce va fi omologat la vecinii noștri. N-am încredere nici cât negru sub unghie în porcăriile aduse de peste ocean sau din Germania.

-5 (13 voturi)
Ludwig
21.11.2020, 16:59:51

PAi in rusia mor pe capete cu acel sputnik....sa nu fie o votka ca la rusi asa e...

-1 (7 voturi)
Nirolf
21.11.2020, 17:34:00

@Edmond Wolf Eu credeam ca sunteti de multa vreme vaccinat cu esenta de Sputnik ...

+1 (9 voturi)
m wakki
21.11.2020, 17:01:45

acum se va vedea realitatea vor fi până și unii doritori să dea șpagă ca să se vaccineze cât mai repede, peste rând dacă se poate ăștia cu propaganda lor anti-covid, anti-mască, anti-vaccin, anti-mă-sa, vor fi lăsați pur și simplu în ofsait

-2 (4 voturi)
miron miron
21.11.2020, 17:27:17

Eu sunt dispus sa-l cumpar pentru a ma vaccina cat mai repede, insa nici intr-un caz cu Sputnik.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările