Undă verde pentru operaţiile pe inimă la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, făcute de americani. Felix Negoiţescu: „Avem dotări de top, dar lipsesc medicii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listele de aşteptare cu copiii bolnavi de inimă s-ar putea scurta după ce Spitalul Grigore Alexandrescu a dat undă verde operaţiilor în secţia de Chirurgie Cardiacă, în cadrul unor misiuni umanitare coordonate de medici din Statele Unite ale Americii.

O nouă şansă la viaţă pentru 12 copii cu malformaţii la inimă. Aceştia vor fi operaţi până pe 8 noiembrie de o echipă de medici din Statele Unite ale Americii, care a venit într-o misiune caritabilă în România, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, unitate sanitară care dă astfel undă verde noii secţii de Chirurgie Cardiacă, finalizată în toamna anului 2016. 

Problema, spune managerul Felix Negoiţescu, e că deşi dotările sunt de top şi aparatura este ultra performantă, personalul medical specializat lipseşte. Prin urmare, medicii americani vor continua să vină în misiuni în România pentru a-i opera pe micuţii care au nevoie de astfel de intervenţii complicate, ce durează între patru şi cinci ore. 

„A fost făcută o prelesecţie a copiilor de către medicul cardiolog de la noi, după aceea au venit şi medicii americani şi au făcut selecţia cazurilor pe care le vor opera în zilele ce urmează. E vorba de copii care au de la două luni la 17 ani, deşi lista de aşteptare a fost lungă, dar puţini sunt cei care se şi califică pentru operaţiile de acest gen. Practic, medicii americani vor opera doi copii pe zi, sau un singur copil, în funcţie de complexitatea cazului, dar vorbim de cazuri foarte grave”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Felix Negoiţescu, managerul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală. 

Pregătim medici dar pleacă pe capete

Concret, costurile operaţiilor, transportul medicilor americani dar şi materialele care sunt folosite la intervenţii sunt aduse în România cu sprijinul a trei fundaţii, printre care şi Rotary International, care au astfel de misiuni în alte patru ţări, în afară de România. Totuşi, ţara noastră are un mare avantaj, explică specialistul. „Aici e slăbiciunea. Avem o dotare de top, dar nu avem medici. Am pregătit în ultimii ani 20 de cadre medicale în chirurgie cardiacă şi toate au plecat după ce li s-a asigurat pregătirea. Prin urmare, principala misiune a medicilor americani e să ne antreneze pe noi să dăm drumul la secţie”, a precizat doctorul Negoiţescu. 

Prin urmare, următoarea misiune va avea loc în luna ianuarie, când medicii americani vor veni din nou în România pentru a opera cazurile foarte grave. „Aceste misiuni sunt o şansă la viaţă pentru aceşti copii. Dacă nu îi operezi, îi condamni la moarte pur şi simplu. Nu vorbim aici de acei copii care au posibilitatea să meargă să fie trataţi afară pentru că părinţii lor îşi permit, ci despre acei copii ai căror părinţi nu-şi permit acest lucru”, a punctat Negoiţescu. 

Operaţii lunare la Spitalul Marie Curie din Capitală 

Costurile unei astfel de operaţii variază între 70.000 şi 100.000 de euro în străinătate, dar sunt puţine cazurile care ajung să fie tratate în afară, pe formularul E 112. Din 1.500 de copii care ar trebui să treacă prin asemenea intervenţii, doar 500 ajung pe mâna medicilor din centrele unde se face chirurgie cardiacă, respectiv Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, Capitala urmând să beneficieze, începând de acum, de două centre. 

Operaţii se fac, lunar, şi în Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală. „În fiecare lună sunt operaţi copii. Anul acesta s-au făcut cam 100 de intervenţii. Medicii italieni cu care avem noi contract se pregătesc două săptămâni pentru operaţii, evaluează copiii, apoi alte două săptămâni se fac intervenţiile. Am intrat într-un fel de normalitate, deşi secţia nu are o activitate continuă, aşa cum ar trebui. Va mai dura câţiva ani până ce vom reuşi să funcţionăm la capacitate maximă, dar problema majoră e legată de personal. Deşi avem 60 de oameni care vin şi lucrează atunci când sunt misiuni cu medicii italieni, foarte mulţi pleacă, e o presiune enormă”, a explicat, pentru „Adevărul”, Daniel Buzatu, managerul Spitalului de Copii Marie Curie din Capitală. 

Cazurile care ajung la ONG-uri sunt dramatice

Cu toate acestea, România este încă în urmă în privinţa tratării malformaţiilor la inimă ale copiilor. O spune Alex Popa, preşedintele asociaţiei Inima Copiilor, care a facilitat inclusiv accesul micuţilor şi adolescenţilor cu astfel de probleme în clinici de top din străinătate. 

„E foarte bine că avem un nou centru pentru operaţii cardiace la copii în România. Bucureştiul e un oraş mare şi se adresează sudului ţării. Cazurile care ajung la noi sunt, de multe ori dramatice, părinţi care nu ştiu la cine să apeleze şi care sunt la bunăvoinţa medicilor. Nu există o statistică foarte clară cu aceşti copii, deşi malformaţiile apar tot mai des. Sunt intervenţii scumpe, dar este esenţial ca aceşti copii să fie salvaţi. E păcat, în schimb, că statul nu reuşeşte să dezvolte o politică coerentă prin care să şi atragă personal pe zona asta. Dacă le oferi un loc de muncă bine plătit, chirurgii cardiaci nu ar mai pleca”, punctează ONG-istul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite