UPDATE Copiii agresaţi la grădiniţa „Flipper Garden” vor fi expertizaţi la Institutul Naţional de Medicină Legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care au fost agresaţi verbal şi fizic la grădiniţa privată „Flipper Garden” din Capitală vor fi expertizaţi astăzi de către specialişti ai Institutului Naţional de Medicină Legală. Procedura a fost solicitată de poliţiştii care anchetează cazul.

UPDATE „Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure informarea părinţilor cu privire la lista actualizată a unităţilor de învăţământ preuniversitar particular acreditate/autorizate din fiecare judeţ şi din Capitală. În acest sens, inspectoratele şcolare vor colabora cu Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) pentru a furniza o imagine la zi a acestor informaţii. Lista va fi elaborată într-un format accesibil publicului larg şi va fi afişată atât la avizierele inspectoratelor şcolare judeţene, cât şi pe prima pagină a site-urilor inspectoratelor şcolare/instituţiilor conexe”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Educaţiei.

De ce este importantă expertiza psihiatrică

Expertiza este importantă pentru a stabili modul în care au fost afectaţi copiii, cât şi pentru bunul mers al anchetei, arată Digi24. Chiar dacă procedura a fost solicitată de poliţişti, rezultatele ar fi de folos şi părinţilor care vor să afle cât de tare au fost afectaţi micuţii de violenţa la care au fost supuşi în grădiniţă de către directoarea unităţii.

    

Potrivit psihologului Mihai Copăceanu, la un copil tratat astfel la grădiniţă poate apărea teama de a mai merge la grădiniţă, dar şi de locurile străine şi de oameni străini. În acelaşi timp, acesta a mai spus că un copil agresat se poate trezi din somn plângând.

„Cel mai adesea poate interveni refuzul de a mai merge la grădiniţă. Numai că efectele nu se văd la toţi copiii imediat şi la toţi în acelaşi fel. Dacă violenţa fizică este dublată şi de o violenţă verbală în care acesta este catalogat ca prost sau este jignit în mai multe feluri, copilul poate dezvolta tulburări a imaginii de sine, care, la momentul vârstei preşcolare, se formează prin modul în care este recepetat de ceilalţi. Poate avea coşmaruri, se poate trezi din somn plângând sau poate face pipi în pat, poate dezvolta o teamă de abandon. Poate începe să se joace singur, să nu mai caute socializarea, pentru că îincepe să îi fie de teamă de tot ce este străin. Până la urmă şi doamna directoare era un străin, care a început să dea în el”, ne-a explicat psihologul Mhai Copăceanu.

Totodată, psihologul lămureşte că urmările agresiunilor se pot întinde pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă tot în funcie de copil. „Am copii care s-au transferat de la o şcoală la alta, au trecut ani după ce au fost agresaţi şi tot îşi mai amintesc. Copiii au o memorie emoţională, iar violenţele au un impact cu caracter emoţional puternic. Nu ne putem juca cu asta. Pot fi traume emoţionale majore”,  a mai spus psihologul.

Chiar dacă ancheta poliţiştilor a început în urma a două plângeri împotriva directoarei Ioana Neagu, acum, porivit Poliţiei Capitalei, sunt cinci astfel de plângeri.

Totodată, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar, unitatea nu avea autorizaţie de funcţionare, iar aceasta trebuie închisă de către poliţişti.

Grădiniţei i s-a respins autorizarea în 2015

Grădiniţa "Flipper" a depus o cerere de autorizare provizorie de funcţionare în vara anului 2015, dar documentaţia a fost incorect întocmită, motv pentru care Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP) a respins solicitarea, arată News.ro.

Mai mult, conducerea grădiniţei nu a plătit nici taxa de evaluare, care la acea vreme era de  4.400 lei.

"În acest context, grădiniţa nu a intrat în proces de autorizare de funcţionare provizorie. Mai mult, documentaţia pentru autorizare provizorie se depune înainte ca unitatea de învăţământ să înceapă activitatea. Aşa că trebuia ca în grădiniţă să nu fie niciun copil, până la momentul la care primeau ordinul de ministru pentru funcţionare provizorie", a explicat reprezentantul ARACIS, Violeta Darie, precizând că reprezentanţii grădiniţei ştiau că unitatea funcţionează ilegal.

În acest caz, s-a autosesizat şi Avocatul Poporului

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la "posibile agresiuni exercitate asupra copiilor de la o grădiniţă din Capitală", a transmis printr-un comunicat de presă, luni, Avocatul Poporului, potrivit Mediafax.

Potrivit comunicatului, reiese că Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma articolelor de presă care au relatat cazul, în urma agresiunilor surprinse de camerele de supraveghere, dar şi a informaţiilor făcute publice de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, conform căreia "din datele şi probele administrate într-o cauză, întemeiată pe sesizările a două persoane, a rezultat presupunerea rezonabilă că directorul unei instituţii particulare de învăţământ preşcolar a exercitat acte de violenţă asupra a doi minori înscrişi în programul de învăţământ".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite