Copiii le dau lecţii părinţilor. Când intră micuţii în contact cu un smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu referitor la comportamentul copiiilor în mediul digital arată că aceştia iau contact cu tehnologia de la vârste extrem de mici şi ajung să dea lecţii părinţilor.

Opt din zece copii ţin în mână un smartphone înainte de a împlini trei ani, potrivit unui studiu Starcom România, astfel că, la vârsta majoratului ajung să stăpânească tehnologia infinit mai bine decât părinţii lor. 

Studiul a fost  realizat, în primul trimestru al acestui an, şi face parte din seria Human Graph Experience – Tech Kids powered by Starcom -  care oferă noi informaţii în ceea ce priveşte utilizarea dispozitivelor electronice de către copii, preadolescenţi şi adolescenţi, cu vârste până în 18 ani. 

Cercetarea a anlizat relaţia dintre copii şi tehnologie, oferind informaţii despre abilităţile lor digitale, tipurile de jocuri preferate, principalele activităţi online şi  cele mai accesate aplicaţii de către aceştia. 

Astfel, în timp ce categoria de vârstă 0 - 3 ani intră în contact cu smartphone-ul cel mai des, prin intermediul părinţilor  - 78%, posesia şi utilizarea tabletelor creşte o dată cu intrarea copiilor la grădiniţă, iar din gimnaziu încep să utilizeze laptop sau computer personal.  

Recreerea s-a mutat online

Unu din patru copii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, din mediul urban, deţin, în prezent, o consolă de jocuri. 

“Dacă până acum 10-15 ani ideea de copilărie nu era cu mult diferită în ceea ce priveşte activităţile de recreere între generaţii, în prezent putem vorbi de un val de generaţii mult mai avansate şi mult mai conectate cu tehnologia. Încă din primii ani de viaţă, un copil intră în contact cu diverse dispozitive electronice (smartphone, tabletă, etc.), ajungând astfel până la maturitate să cunoască şi să utilizeze aceste dispozitive mult mai bine comparativ cu proprii părinţi. Tehnologia este un fenomen care creşte semnificativ de la an la an şi a cărei evoluţie o urmărim în cadrul mai multor categorii de vârstă şi segmente de consumatori. Se poate observa o tendinţă tot mai accentuată de digitalizare şi tehnologizare a activităţilor zilnice”, a declarat Andreea Zanfir, Starcom Consumer Strategist.     

                                                                          

Copiii încep să folosească internetul de la vârste foarte mici  - 0-3 ani, cu ajutorul părinţilor în primă fază-, fiind o modalitate de a descoperi şi de a învăţa lucruri noi. Părinţii consideră că după vârsta de 3 ani este adecvat să îşi lase copiii să joace jocuri online, fiind de părere că acestea le vor dezvolta abilităţile, atenţia şi viteza de reacţie, potrivit aceleiaşi surse. 

calculator

Cu ochii pe video-uri online

Cele mai populare jocuri online pentru copiii cu vârste între 11 şi 18 ani sunt cele cu mai mulţi participanţi pentru că acestea le permit să socializeze şi să interacţioneze cu alţi jucători. De asemenea, aceştia sunt mai atraşi de jocurile online de strategie. 

Cele mai comune activităţi realizate pe Internet în rândul copiilor de toate vârstele, mai aarată studiul, sunt jocurile şi video-urilor online. 

În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, priorităţile sunt legate de comunicare, de a fi conectat cu prietenii/colegii şi  căutarea de informaţii utile pentru şcoală. 

Pentru ambele categorii de vârsta cea mai accesată aplicaţie este Youtube, principala  activitate pe Internet fiind aceea  de a urmări video-uri online. 

Copiii cu vârsta până în 11 ani accesează în mai mare măsură aplicaţii precum: TikTok şi WhatsApp, având mai degrabă un rol pasiv. 

După vârsta de 11 ani, încep să  utilizeze în mai mare măsura reţelele de socializare, Facebook şi Instagram, unde au un rol mai activ: sunt creatori de conţinut, urmăresc  activitatea prietenilor/cunoştiinţelor, comunică şi se implică în diferite activităţi online.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite