Copiii din mediul rural, convinşi cu mâncare caldă să vină la şcoală – Programul „Pâine şi mâine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia World Vision Romania a lansat proiectul „Pâine şi mâine“, prin care îşi doreşte să atragă la şcoală copiii din mediul rural care se confruntă cu probleme majore din cauza sărăciei. Este vorba de 2.500 de copii din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui.

Proiectul constă în oferirea unei mese calde la şcoală, în completarea căreia copiii vor desfăşura două ore de activităţi educative – fie că este vorba de efectuarea temelor sau activităţi extracuriculare – sub îndrumarea unui cadru didactic. Prin acest sistem combinat masă + şcoală, se urmăreşte îmbunătăţirea frecvenţei şcolare, dar şi a rezultatelor obţinute, întrucât cei mai mulţi dintre ei nu au condiţii acasă să-şi facă temele sau să recupereze golurile acumulate în urmă absenţelor.  

În România trăiesc cei mai săraci copii din UE, iar jumătate dintre aceştia trăiesc la sate, unde peste 225.000 merg la culcare flămânzi în fiecare seară. Pe lângă efectele negative evidente asupra stării de sănătate, un copil hrănit insuficient nu poate da randament bun la şcoală, astfel că rata abandonului şcolar în România a atins un nivel îngrijorător de 18%, cu mult peste media de 11% a UE.

Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundaţiei World Vision, invitată la Adevărul Live, a vorbit despre ce înseamnă programul „Pâine şi mâine“ şi despre felul în care acesta va fi implementat.

Ne dorim ca până la finalul anului şcolar să ajungem la cât mai mulţi copii din mediul rural. Aici, sunt mulţi copii care merg la muncă, sunt trimişi de părinţii lor, iar dacă nu merg la muncă, atunci rămân oricum acasă cu fraţii mai mici, în timp ce părinţii sunt plecaţi la muncă“, spus Daniela Buzducea. Motivul pentru care cei mai mulţi copii ajung să abandoneze şcoala este sărăcia. Programul îşi propune să vină în întâmpinarea principalei probleme legate direct de sărăcie: lipsa hranei. „O masă caldă oferită zilnic copiilor, la şcoală, înseamnă că va deveni o condiţie pentru ei. Nu vrem să ducă acea masă caldă în familie, ci să rămână doar pentru ei. Pentru că vrem să ne asigurăm că ei vor veni la şcoală“, a mai spus directoarea executivă a World Vision Romania. 

„World Vision a făcut un studiu comparativ între ce înseamnă o masă caldă şi ce înseamnă cornul cu laptele. Programul, când a fost introdus, a reuşit să ridice un pic participarea şcolară a copiilor, dar modificarea nu a durat decât un an. În anul următor, cifrele au revenit acolo unde erau“, a declarat ea.  

Începe să devină social acceptabil să nu îţi mai trimiţi copilul la şcoală. 

Potrivit Danielei Buzducea, o masă caldă înseamnă şi o nutriţie mai corectă decât un corn şi o cană cu lapte. Iar o nutriţie corectă nu asigură doar sănătatea copiilor, cât şi şansele acestuia de a face performanţă în şcoală. „Pâine şi mâine“ este un program prin care iniţiatorii săi îşi doresc să ajungă la cei 48% din copiii care trăiesc în mediul rural. 

Oamenii pot dona prin SMS la numărul 8844 cu textul „PÂINE“, în fiecare lună, iar banii ajung direct în acest program. 

„Am în minte imaginea Anuţei. O puştoaică de trei ani, foarte, foarte deşteaptă, care stătea cu picioarele goale. Am întrebat-o de ce nu are papuci. Şi Anuţa mi-a zis că doar copiii mari poartă papuci. Sărăcia era atât de mare, încât doar cei care mergeau la şcoală primeau încălţăminte. Cu toată sărăcia, se duceau la şcoală. Toate astea depind şi de ambiţia şi determinarea părintelui. Dacă un astfel de copil nu e ajutat să termine şcoala, vă daţi seama ce ar însemna pentru ea să nu aibă şansa unui viitor“, a spus Daniela Buzducea la „Adevărul Live“. 

Copiii noştri vor trebui să intre în competiţie cu copii din celălalte state europene, care au parte de investiţii foarte serioase din partea guvernelor.

Prima şansă la educaţie, primii paşi în viaţă trebuie făcuţi corect şi frumos, iar pentru asta avem nevoie şi de ajutorul corporaţilor – ca să investim în copii noştri, a mai spus Directorul Executiv „World Vision Romania”.

Cum sunt alese judeţele pentru program?

„Rurarul, în judeţe care aparent nu sunt foarte sărace, este totuşi rău. Există judeţe în care, per total e bine, dar dacă ne uităm la diferenţa dintre rural şi urban, vedem că suntem distanţe mari şi lipsa de acces a copiilor la servicii de bază. Noi mergem către comunităţi care sunt mai sărace, unde există familii cu foarte multe nevoi, cu mai puţine oportunităţi de dezvoltare economică pentru părinţi, dar şi unde găsim dorinţa oamenilor de a face o schimbare“, a mai adăugat Buzducea. 

image

Investiţie pentru viitor  

De fapt, costul la care au ajuns cei de la World Vision Romania prin care ar putea acoperi masa caldă în fiecare zi, pe toată durată anului şcolar, dar şi activităţile de educaţie non-formală, în timpul anului şcolar, dar şi în vacanţe, pentru 2.500 de copii, ajunge la un milion şapte sute cincizeci de mii de euro. Dar pe termen lung, acesta este mult mai mic decât costurile pe care le-ar suferi statul pentru a le asigura un trai unor adulţi şomeri, care trăiesc doar din ajutor social. 

„Dacă ar fi să comparăm cu costul nepăstrării acestor copii în educaţie, cu faptul că ei, mai târziu, ar putea să devină dependenţi de ajutor social, de intervenţia statului, trebuie să fim conştienţi că acest program poate face o diferenţă foarte mare. Acesta nu este un cost, ci o investiţie. O investiţie într-un viitor în care aceşti copii pot deveni productivi, pot să fie români demni - pentru că îi ajutăm acum când au cea mai mare nevoie“, a conchis Daniela Buzducea. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite