Ministerul Sănătăţii: În România nu există niciun caz de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii anunţă că nu există niciun caz de coronavirus în România FOTO: gov.ro
Ministrul Sănătăţii anunţă că nu există niciun caz de coronavirus în România FOTO: gov.ro

Ministerul Sănătăţii, Victor Costache, anunţă că în acest moment, în România, nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus (infecţia COVID-19). Autorităţile continuă însă măsurile de prevenire şi limitare a eventualelor îmbolnăviri cu acest virus.

UPDATE Ministrul Sănătăţii a preciză că  toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel şi cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli. „Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică şi transmise în timp util. Tot la Institut va funcţiona un telverde care va putea fi apelat de către cei interesaţi să obţină măsuri suplimentare despre noul tip de infecţie cu coronavirus” a spus  Costache. 

Acesta a subliniat totodată, că nerespectarea măsurilor privind carantina se va sancţiona conform art. 352 din Codul Penal, respectiv ”zădărnicirea combaterii bolilor”. 

Victor Costache a convocat marţi dimineaţă o videoconferinţă de urgenţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu şi municipiul Bucureşti cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecţiei COVID-19.

„La această oră nu avem niciun caz cu infecţie cu noul coronavirus în România. Asta se datorează şi eforturilor dumneavoastră, a personalului din teritoriu care a implementat măsurile decise de către comitetul Ministerului Sănătăţii încă de acum o lună. Vă felicit pentru efortul depus şi vă solicit, în continuare, mobilizare generală, responsabilitate şi profesionalism pentru gestionarea situaţiei. Vă rog să informaţi populaţia la nivel local despre ce înseamnă acest nou tip de infecţie şi despre măsurile de igienă care este necesar să le urmeze. Fac un apel la calm”, a declarat în debutul videoconferinţei ministrul Sănătăţii, conform unui comunicat remis Adevărul.  

Oficialul Ministerului Sănătăţii a discutat cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică modul de implementare a setului de măsuri care a fost decis seara trecută de către Guvernul României, în cadrul Comitetului Naţional de Urgenţă.

Măsurile de prevenţie privind coronavirusul în România

La sosirea pe teritoriul României, toţi călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localităţi din Italia, dar şi peroanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile, informează ministerul. 

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia şi Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.

„Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel şi cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli. Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică şi transmise în timp util. Tot la institut va funcţiona un telverde care va putea fi apelat de către cei interesaţi să obţină măsuri suplimentare despre noul tip de infecţie cu coronavirus” a spus Costache.

La finalul videoconferinţei, ministrul Sănătăţii a subliniat că, nerespectarea măsurilor privind carantina se va sancţiona conform art. 352 din Codul Penal.

Diferenţa dintre carantină şi izolare voluntară la domiciliu 

Carantina e obligatorie, s-a instituit prin OUG şi a fost declarată prin ordin al ministrului. Pentru cei care vin zone de maxim risc – acum lărgirea zonei de risc la cele 11 comune din Italia - cei care vin de acolo şi sunt asimptomatici intră în carantină 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină.

Carantină nu e autoizolare şi se aplică pentru cei care vin din cele 11 comune din Italia, care intră în spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ, sunt izolaţi în nişte camere cu toate condiţiile, grupuri sanitare, televizor, pentru 14 zile. Paza în exterior se asigură de jandarmerie şi poliţie locală. Cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP şi de autorităţile locale.

Pentru ceilalţi, care vin din afara celor 11 comune de maxim risc din Italia, li se indică izolarea voluntară la domiciliu. Când intră în România, primesc chestionare pe care le completează, dacă vin din cele două regiuni în afara celor 11 comune, după ce sunt consultaţi medical în aeroport sau la intrarea în ţară la punctele de frontieră, sunt verificaţi dacă prezintă simptomatologie de coronavirus, sunt îndrumaţi la domiciliu, unde fac izolare voluntară 14 zile. Dau datele de contact şi locaţia de domiciliu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite