Corupţia... eterna poveste

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lumină muribundă, din care răsar imense mormane. Numeroase. Nemiṣcate. Ce să fie? Hârtii peste hârtii, documente, dosare... până în tavan. Atmosferă de coṣmar, în care vrei, dar nu poṭi nici măcar privirea s-o miṣti. Suprema încremenire. Victoria morṭii asupra viului.

Ṣi dintr-odată, dosarele prind viaṭă, dansează, iar din spatele lor apar două lumini puternice, care te orbesc. Sunt farurile unui BMW de lux. E decapotabila Primarului, care a adunat protipendada administraṭiei locale, ca să-i prevină că vine nenorocirea peste ei: controlul din capitală (azi i-am spune Curtea de Conturi). Vă sună cunoscut?

CORÚPŢIE s. 1. v. coruptibilitate. 2. decadenţă, decădere, depravare, desfrânare, desfrâu, destrăbălare, dezmăţ, imoralitate, perdiţie, perversitate, perversiune, pervertire, pierzanie, pierzare, stricăciune, viciu, (rar) deşănţare, (înv.) aselghiciune, aselghie, desfătare, preacurvie, preacurvire, preaiubire, (fig.) descompunere, putreziciune, (rar fig.) putrefacţie, (înv. fig.) putrejune. (Starea de ~ a unei societăţi.) 3. v. seducere. (Dicṭionar de sinonime -2002)
image

Spectacolul „Revizorul”  FOTO Florin Biolan (Arhivă FNT)

Ce legături pot fi între Rusia secolului al XIX-lea, aṣa cum apare în piesa „Revizorul” ṣi România secolului XXI ?

Multe, crede regizorul Felix Alexa, pe care îl bănuiesc că nu întâmplător a propus tocmai în acest an, Teatrului Naṭional „I.L. Caragiale” din Bucureṣti, montarea acestui text clasic. Pentru că i-a sesizat acuta actualitate.

Am revăzut de curând spectacolul, fiindcă Marina Constantinescu, directoarea recent încheiatului Festival Naṭional de Teatru, l-a inclus în selecṭia celor mai bune spectacole româneṣti ale ultimului an, din care a alcătuit programul anualei întâlniri a breslei teatrale. Ṣi am primit confirmarea primei impresii, că mă aflu în faṭa unei montări excepṭional articulate ṣi astfel gândite, încât povestea funcṭionarilor corupṭi, care încearcă să scape, mituindu-l pe inspectorul trimis să îi verifice, să pară extrasă dintr-un cotidian al zilei de azi.

De altfel, ṣi regizorul o mărturiseṣte în argumentul său regizoral: Revizorul este poate cel mai actual spectacol pe care l-am făcut vreodată. Cel mai direct, cinic şi tragic în acelaşi timp. O comedie neagră despre viaţa noastră gri. Şi asta nu numai pentru că l-am adus cu totul în „eterna şi fascinanta Românie"[...]”

Dar în mare măsură, da.

Când Gogol a scris, în 1836, această satiră a societăṭii ruse, spiritul său caustic nu ducea lipsă de surse de inspiraṭie. Căci Imperiul Rus sub Nicolae I era marele spaṭiu al unei economii bolnave, al unei birocraṭii monstruoase, al corupṭiei endemice, al represiunii gândirii libere, al naṭionalismului ṣi al unei vaste reṭele de spioni ai poliṭiei ṭarului. Un spaṭiu al stagnării interioare a ṭării. In mod ironic, din cauza cenzurii, piesa a putut fi reprezentată tocmai datorită intervenṭiei  împăratului rus.

Când Felix Alexa a montat Revizorul, care a avut premiera în octombrie 2013,  România arăta aṣa cum o ṣtim ṣi cum o descriu statisticile, iar regizorul nu a trebuit să se lupte cu nicio cenzură.

Vă propun un exerciṭiu de comparare, cu variante ṣi final deschis.

image

Spectacolul „Revizorul”  FOTO Florin Biolan (Arhivă FNT)

Primarul [citeṣte scrisoarea]: „Preaiubite prieten, dragă naşule... Mă grăbesc să te informez de asemenea că se află în zonă un funcţionar guvernamental, cu misiunea de a inspecta toată regiunea şi mai ales oraşul nostru. Asta am aflat-o de la nişte oameni de mare încredere, deşi el se prezintă ca persoană particulară. Cum ştiu că ai şi tu, ca tot omul, micile tale păcate, fiindcă eşti prea deştept ca să scapi ocaziile care-ţi trec pe sub nas...” Ei, astea-s de-ale noastre... „te sfătuiesc să-ţi iei toate măsurile de precauţie, fiindcă poate sosi la orice oră, dacă n-o fi sosit deja şi stă pe undeva incognito...

Ziare.com, 02 Octombrie 2014, ora 06:14:

Primarul de Piatra-Neam, aruncat în scandalul "Microsoft

Primarul municipiului Piatra-Neam, Gheorghe Stefan, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, sub acuzaiile de trafic de influenă şi spălare de bani în formă continuată.

Numele lui Gheorghe Stefan, primar al municipiului Piatra-Neam, este pomenit de un martor în dosarul licentelor Microsoft, în legătură cu primirea unei presupuse şpăgi de aproximativ trei milioane de euro.

image

Fotografia din stânga este captură din spectacolul „Revizorul” (FOTO credit Tudor Predescu, arhiva TNB), fotografia din dreapta, primarul Piatra-Neamţ, Gheorghe Stefan

Luka Hlopov:  Dar de ce, domnule primar? De ce să vină tocmai la noi în inspecţie?

Primarul: De ce! De ce! De ce! Aşa avem noi noroc! Pînă acum ne-a ferit Dumnezeu şi au luat la puricat alte oraşe; dar uite că ne-a venit şi nouă rîndul.

Ammos Liapkin-Tiapkin: Eu cred, domnule primar, că motivele sînt politice.

Primarul: Eu, domnilor, v-am avertizat. În ce mă priveşte, eu am dat unele indicaţii... Aveţi grijă ce faceţi, ăsta-i sfatul meu. Mai ales domna Zemlianika! Revizorul ăsta sigur va dori să viziteze spitalul aflat în grija dumneavoastră – aşa că vedeţi ca lucrurile să arate decent: pijamalele să fie curate şi bolnavii să nu pară scoşi din canale, cum umblă ei de obicei, îmbrăcaţi în ce s-o nimeri.

Artemii Zemlianika: Asta n-ar fi mare lucru. La o adică le dau şi pijamale curate.

Primarul: Şi n-ar strica să fie mai puţini: parcă văd c-or să dea vina pe lipsa de îngrijire sau pe nepriceperea medicului.

Artemii Zemlianika: A! În materie de îngrijire doctorul Gibner şi cu mine am hotărît să ne bizuim pe mama natură – medicamente scumpe noi nu folosim. Omul simplu, dacă e să moară – tot moare, dacă e să se facă bine, se face şi-aşa bine. [...]

Aşa-i la noi, asta-i regula. De cînd am preluat eu conducerea – n-o să vă vină să credeţi – se însănătoşesc pe capete, ca muştele. Bolnavul abia apucă să se interneze că s-a şi făcut bine; şi nu atît cu medicamente...

Doctorul Gibner : Keine medikament.

Artemii Zemlianika: Cît cu cinste şi o bună organizare.

image

Ziare.com, 18.12.2013

Cotidian austriac: Nu există antidot pentru coruptia din sistemul sanitar romanesc

Coruptia din sistemul de sănătate din Romania a intrat în atentia jurnalistilor de la cotidianul austriac Der Standard.

„In sistemul sanitar romanesc medicii mituiesc de multe ori alti medici, dar şi pacientii lor îşi plătesc spăgile. A da sau a nu da spagă - aceasta este întrebarea de care nu pot scăpa medicii tineri din Romania", scrie Der Standard.

Reportajul vizează mai multi medici tineri care au ales să părăsească tara. Unul dintre ei este Maria Barbu, care a decis să îşi înceapa activitatea de medic într-un spital de provincie. Visul ei s-a năruit în momentul în care directorul spitalului i-a cerut 5.000 de euro pentru a ocupa postul.

Ei acceptă să ia şpagi pentru a-şi amortiza investitiile, în conditiile în care salariile medicilor variază între 200 si 500 de euro.

Coruptia din sistemul sanitar este o urmare a unei traditii aproape seculare şi a comunismului. Pacientii nu au încredere în institutiile statului şi aleg să construiască o relatie personală cu medicii, oferind mită.

Intrebat în legatură cu această temă, ministrul Eugen Nicolaescu a declarat că nu cunoaste astfel de aspecte legate de coruptia privind alocarea locurilor de muncă din sistemul sanitar romanesc.

The Epoch Times, 20.05.2014:

La Institutul Oncologic din Bucureşti s-au constatat recent nereguli în legătură cu modul cum erau trataţi pacienţii şi lipsa medicamentelor. Aceste deficienţe au fost descoperite încă de anul trecut, când pacienţii internaţi nu şi-au putut face tratamentele deoarece spitalul nu avea ser fiziologic. Ministerul Sănătăţii a făcut o anchetă din care a reieşit că deşi spitalul avea bani de medicamente, bolnavii de cancer erau trimişi să şi le cumpere singuri.

image

Bolnavi în spital FOTO Florin Eşanu/Epoch Times
 

Doctorul zilei, 6.06.2014

Românii ar trebui să beneficieze de la finalul lui 2014 de medicamente de ultimă generaţie, însă pentru introducerea celor 135 de molecule noi promise, Fondul Monetar Internaţional pune condiţia să se renunţe la alte produse.

Aceleaşi surse au precizat că reprezentanţii FMI au declarat, la întâlnire, că susţin introducerea de noi molecule pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, printr-un mecanism transparent, cu o încadrare bugetară, din economiile făcute din delistarea medicamentelor existente.

image

Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

Primarul: Iar pe dumneavoastră, domnule judecător Liapkin-Tiapkin, v-aş sfătui să acordaţi un pic de atenţie instituţiei dumneavoastră. Dosarele au invadat tot oraşul...

Primarul: Iar preşedintele tribunalului... nu zic, ştie meserie, dar trăsneşte-a vodcă de la o poştă – nici asta nu-i prea bine.

Primarul: Dumneavoastră... ca inspector şcolar, trebuie să vedeţi ce faceţi, mai ales cu profesorii. Unii au nişte apucături tare ciudate.          

Luca Hlopov: Ferească Dumnezeu să lucrezi în învăţămînt! Stai tot timpul cu frica-n sîn.

digi24.ro, 21:43 31.10.14

România furată.

Dosarul Siveco: bani în sacoşă, contracte supraevaluate, achiziţii inutile.

Milioane de dolari, preţuri de achiziţie umflate cu până la 50% şi nume grele cu legături în structurile guvernamentale. Cel puţin, aceasta e imaginea conturată de anchetatori, după ce au luat la bani mărunţi programul „Sistem Educaţional Informatizat". E vorba de programul de dotare cu laboratoare de informatică a şcolii româneşti. În centru se află compania Siveco, una dintre principalele producătoare de programe pentru calculator.

image

Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

Primarul: Mie nu mi-e frică deloc, poate doar aşa... un pic... Îmi fac probleme cu toţi nenorociţii care fac plîngeri. Ei zic că i-am costat cam mult, dar eu şi cînd am luat cîte ceva de la vreunul, pe cuvînt că n-am luat cu ură. Încep să mă gîndesc, încep să mă gîndesc dacă n-o fi făcut vreo plîngere careva. Altfel nu înţeleg de ce ne-au trimis inspecţia asta...

Evenimentul zilei.ro, 18 ianuarie 2010

Coruptia este o problema sensibila în Romania, scrie ziarul francez La Croix, mentionand ca aceasta este o realitate între persoane si corporatii. Există puţini antreprenori ca îndrăznesc să deschidă gura. „Prima dată când am obţinut o întrevedere cu cineva din administraţia publică, mi-a dat întâlnire în afara biroului pentru a-mi spune care sunt tradiţiile”, explică un om de afaceri francez stabilit în România de mai mulţi ani. El a preferat ca numele să nu îi fie folosit. Aceste aşa zise tradiţii sunt bacşişuri pentru funcţionarii publici, în schimbul unor servicii şi sunt evaluate la 15-20% din valoarea demersului, în majoritatea cazurilor.  „Nu poţi să te pui contra curentului,” a mai spus acesta, explicând că firmelor care nu sunt de acord să plătească în plus, nu le merge bine.

Ziare.ro, 22 August 2014

CE: Coruptia din Romania, preocuparea majora la Bruxelles. Poate sa cangreneze o întreaga tara

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca la Bruxelles coruptia din Romania reprezinta "cea mai mare îngrijorare", iar aceasta este un fenomen care "poate sa cangreneze o întreaga tara".
"Cea mai mare îngrijorare a Bruxelles-ului vizavi de Romania se leaga de corupṭie. Pentru ca acesta este un fenomen care slabeste întreaga societate, întreaga economie si care cangreneaza. Daca nu este oprit, poate sa cangreneze o întreaga tara.  http://www.ziare.com/

image

Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

Primarul: Dumneavoastră, ca diriginte al poştei, oare n-aţi putea lua toate scrisorile, şi cele trimise şi cele primite, să le luaţi şi, pentru binele nostru comun, să le desfaceţi un pic şi să le citiţi: să nu fie vreo plîngere sau mai ştiu eu ce... Iar dacă nu e – o sigilaţi la loc; deşi puteţi da scrisoarea şi aşa, deschisă.

Dirigintele poştei: Pe mine mă-nvăţaţi? Oricum fac asta ...

Lumea Justiṭiei, 19 iulie 2013 12:53

Iată cum ni se ascultă telefoanele – Metodele folosite de servicii pentru interceptarea convorbirilor telefonice devin din ce in ce mai sofisticate. Inchiderea mobilului sau scoaterea bateriei nu reprezinta solutii pentru evitarea ascultarii telefoanelor.

Nu mai este niciun secret pentru nimeni ca majoritatea anchetelor intrumentate de procurori se bazeaza in proportie covarsitoare pe interceptarea convorbirilor elefonice.

Primarul : Acum fugiţi, adunaţi pe toţi gunoierii şi ziceţi-le să pună fiecare mîna pe o stradă... ptiu fir-ar să fie, nu pe-o stradă – pe o mătură, şi să măturaţi toată strada care duce la hotel, dar s-o măturaţi ca lumea... Auzi! Ai grijă! Staţi! Pe urmă dărîmaţi gardul vechi de lîngă cizmărie şi marcaţi cumva locul, să pară un şantier. Cînd se dărîmă mult e semn că edilul oraşului e activ. Ah, Doamne! Am uitat că de-a lungul gardului ăluia s-au răsturnat vreo patruzeci de maşini cu gunoi. Fir-ar să fie de oraş nenorocit - cum pui undeva un monument sau pur şi simplu un gard – imediat se adună toate gunoaiele.

Ziare.com 21 Martie 2012, ora 04:13

Amenda de 80.000 de lei dată de Garda de Mediu pentru mizeria din Focṣani

Sanctiunea a fost aplicata anul trecut, însă lucrurile au ieṣit la iveală abia acum câteva zile, ca urmare a contestarii amenzii in instanṭă.

Primarul : Staţi! Iar dacă revizorul îi întreabă pe oameni dacă sînt mulţumiţi – ei să răspundă:

Toţi: Multumiţi.

Primarul : Ei să răspundă:

Toţi: „Perfect mulţumiţi !”

Primarul : „Perfect mulţumiţi !”, iar dacă se trezeşte vreunul că-i nemulţumit, o să-i arăt eu o nemulţumire de n-o s-o poată duce...

emaramures.ro, 15 noiembrie 2011

Primarul Băii Mari, huiduit de dascăli ṣi personalul auxiliar din ṣcolile băimarene. Curatenia in scolile din Baia Mare a provocat o reactie neasteptata din partea dascalilor si angajatilor auxiliari din scolile municipiului prezenti in dupa-amiaza zilei de azi, 15 noiembrie, la o intalnire cu primarul Catalin Chereches. De huiduieli a avut parte edilul urbei la intrarea in sala de sedinta, care a fost luat prin surprindere de primirea deloc prietenoasa. Nemultumirea a fost cauzata de intentia primarului de a externaliza serviciile de curatenie din unitatile de invatamant baimarene pe considerentul ca se cheltuieste mult, dar nu se vede asta.

Prosport.ro, 25.05.13

Primarul Botoşaniului, huiduit de spectatori la festivitate

După finalul partidei, primarul Ovidiu Portariuc a intrat pe teren moment în care mai mulţi suporteri au început să-l huiduie. A urmat un nou moment jenant pentru edilul municipiului.




Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

image

Primarul: Din lipsă de experienţă, zău, şi din lipsă de bani... Judecaţi şi dumneavoastră: salariul de primar nu-mi ajunge nici de ceai şi zahăr. Iar dacă s-a întîmplat să iau mită, au fost lucruri mărunte: cîte ceva de-ale gurii sau stofă pentru vreo două rochii. Toate sînt calomnii, zău că-s calomnii. Lumea de pe aici s-ar bucura să mă vadă mort.

Ziare.com, 01 Octombrie 2010

Transparency International: La coruptie, Romania se situeaza între Italia si Bulgaria.

Coruptia cu care se confrunta comunitatea de afaceri locala este în principal legata de Guvern, producandu-se în general atunci cand au loc lictatii publice. "Acest lucru se refera la o multime de companii private, în special la cele mai mici", a declarat Julia Cospanaru, director adjunct al Transparency International Romania. "Legile romanesti sunt neclare si sunt adesea modificate. Este haos ", a mai spus aceasta.

"Romania poate da lectii întregii Europe în acest domeniu", a declarat Mihai Prisacariu, presedinte al Consiliul National de solutionare a contestatiilor, înfiintat in 2006. Acesta a mentionat ca în 2009 au fost date 7.360 de decizii, dintre care, 784 au fost aduse în fata instantelor si numai 89 din aceste cazuri au fost judecate în recurs.

image

Spectacolul „Revizorul”  FOTO Florin Biolan (Arhivă FNT)

Primarul: Ce bătaie de cap îţi dau, îndrăznesc să vă spun, obligaţiile unui edil! De n-ar fi decît dosarele legate de curăţenie, reparaţii, asfaltări, borduri... ce să mai, oricît ai fi de deştept, tot îţi prinzi degetele, dar, slavă Domnului, la noi lucrurile merg bine. Bineînţeles că alţi primari s-ar gîndi numai la avantajele lor; dar eu, vă rog să mă credeţi, şi cînd mă duc la culcare încă mă mai gîndesc: "Dumnezeule mare, cum să fac eu ca superiorii mei să-mi vadă rîvna şi să fie mulţumiţi?.." […]

Primarul: Cînd în oraş totul e pus la punct, străzile sînt măturate, puşcăriaşii bine îngrijiţi, beţivii puţini… eu ce să-mi mai doresc? Pînă la urmă nici nu-mi doresc onoruri. Nu zic că n-ar fi tentante, dar în comparaţie cu virtutea nu sînt decît deşertăciune.

image

Promotor.ro, 14 august 2011, 13:20

De câţiva ani de zile, acest fenomen, poreclit de mass-media, dar şi de oameni, drept "Borduriada", se bucură de un mare avânt. Prea mare faţă de necesităţile reale, lucru recunoscut şi de către autorităţi. Care, însă, iată că nu pun piciorul în prag, nici în ce priveşte controlul, nici în ce priveşte logica.

image

Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

Hlestakov: Mă întâlnesc des cu scriitori. Şi pe Puşkin îl ştiu bine. De cîte ori nu l-am întrebat: "Cum o mai duci tu, frate Puşkin? ". "Păi cum s-o duc, frate, nu cine ştie ce…" Mare figură.

Anna Andreevna: Deci mai şi scrieţi?

Artemii Zemlianika : Ce bine e să fii scriitor!

Maria Antonovna: Publicaţi?

Hlestakov: Da, public. De altfel multe opere sînt scrise de mine: "Nunta lui Figaro",  "Traviata". Nici nu le mai ştiu pe toate. […]

Anna Andreevna: Atunci probabil că şi "Crimă şi pedeapsă" e de dumneavoastră?

Hlestakov: Da, de mine e.

Maria Antonovna: Eu ştiam că Dostoievski e autorul.

Hlestakov: A, da, e într-adevăr de Dostoievski; dar mai e o "Crimă şi pedeapsă" scrisă de mine.

Anna Andreevna: Eu sigur pe a dumneavoastră am citit-o. Ce bine e scrisă!

Hlestakov: Păi eu, sincer vorbind, trăiesc numai pentru literatură.

La un moment dat am condus şi Ministerul Apărarii. Toţi generalii m-au rugat : "Domnule Hlestakov, preluaţi fără întîrziere conducerea ministerului!" Şi aşa a şi fost: de cîte ori treceam prin minister era teroare în toată regula, tremurau toţi ca varga. Fiindcă eu nu ştiu de glumă. Le-am băgat tuturor frica în oase. Pînă şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se teme de mine. Şi n-am ce-i face! Aşa sînt eu! Intransigent…

image

Ziare.com, 16 August 2012, ora 09:39

Nature: Oamenii de stiinṭă români luptă împotriva plagiatului

Acuzatiile de plagiat care planeaza asupra politicienilor romani continua sa fie dezbatute de presa externa. Jurnalistii revistei Nature amintesc ca fostul ministru al Educatiei, Ioan Mang, dar si prim-ministrul Victor Ponta sunt protagonistii unui asemenea scandal, însa "guvernul pare sa ignore aceasta problema". Aceste scandaluri au convins oamenii de stiinta din Romania sa lupte împotriva unei adevarate culturi a plagiatului, bine înradacinate în sistemul universitar romanesc.

image

Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

Ammos Liapkin-Tiapkin: Permiteţi-mi să mă prezint: sînt consilierul municipal Liapkin-Tiapkin, judecător la tribunalul judeţean.

Hlestakov: Vă rog să luaţi loc. Şi ziceţi că sînteţi judecător ?

Ammos Liapkin-Tiapkin: Acum un deceniu am fost numit pentru trei ani şi iată-mă în funcţie şi-n ziua de azi.

Hlestakov: Bănuiesc că e profitabil să fii judecător?

Ammos Liapkin-Tiapkin: Doamne fereşte ! După trei mandate de trei ani am fost propus spre decorare, cu sprijinul superiorilor mei.

Hlestakov: Mie-mi plac decoraţiile…

Ammos Liapkin-Tiapkin: Doamne Dumnezeule! Banii din pumn simt cum mă ard. Nici nu ştiu pe ce lume sînt.

Hlestakov: Ce aveţi în mînă?

Ammos Liapkin-Tiapkin : Nimic.

Hlestakov: Cum adică nimic? Văd că v-au căzut nişte bani.

Ammos Liapkin-Tiapkin: Nnu-nu.

Hlestakov: Da, sînt bani.

Ammos Liapkin-Tiapkin: Sînt pierdut!

Hlestakov: Ştiţi ceva? Daţi-mi-i mie împrumut.

Ziare.com Miercuri, 28 Mai 2014, ora 12:11

Fostele judecatoare Antonela Costache si Viorica Dinu, aflate in arest preventiv pentru fapte de coruptie de peste un an, vor fi transferate in arest la domiciliu. Potrivit procurorilor, cele doua promiteau hotarari judecatoresti favorabile in schimbul unor sume de bani ce puteau ajunge si la zeci de mii de euro.

Stirile PRO TV, 30.04.2014

"Judecatorul Stan Mustata îsi organiza intalniri conspirative cu intermediarii în toaleta Curti de Apel sau în cea a unuia dintre intermediari. Si ca sa fie sigur ca nu va fi interceptat atunci cand vorbea tragea apa sau dadea drumul la robinet.

Cotidianul.ro, 1.11.2014

Nu există o politică de combatere a corupţiei în rândul procurorilor şi judecătorilor

De la începutul anului, 44 de judecători şi procurori au fost puşi sub acuzare sau trimişi în judecată

Concluziile unui raport făcut de Banca Mondială, după analiza modului în care funcţionează CSM-ul, instanţele şi Parchetele, nu sunt îmbucurătoare. Astfel, conform analizei menţionate, şi citate de Digi24, sistemul judiciar din România are în fruntea sa şefi care nu au o politică de combatere a corupţiei în rândul procurorilor şi judecătorilor.

image

Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

Artemii Zemlianika: Am avut onoarea să vă însoţesc şi să vă fiu gazdă la mine, la spital.

Hlestakov: Da, îmi amintesc. Ne-aţi tratat cu o gustare foarte bună.

Artemii Zemlianika:  Sturion. Servesc patria.

Artemii Zemlianika: Pot spune că nu precupeţesc nici un efort şi-mi îndeplinesc cu devotament datoria. În schimb dirigintele poştei nu face absolut nimic: corespondenţa e lăsată de izbelişte, coletele întîrzie… puteţi verifica şi personal treaba asta. Judecătorul la fel –  cel care a fost mai devreme – nu face nimic, dosarele sunt stive, au invadat tot oraşul, în clădirea instituţiei creşte raţe, iar moralitatea lui, dacă e să fiu cinstită – şi, pentru binele patriei, am să fiu, cu toate că mi-e rudă şi prieten – ei bine, moralitatea lui e foarte îndoielnică. Avem aici un consilier local, Dobcinski, l-aţi văzut; ei bine, în clipa în care Dobcinski ăsta pleacă de-acasă, judecătorul se şi înfiinţează la nevastă-sa…

 La fel şi inspectorul şcolar… Nu ştiu cum de i-au încrediţat autorităţile o asemenea funcţie: e un adevărat anarhist şi le insuflă tinerilor nişte principii atît de antipatriotice, e ceva de nedescris. Nu vreţi mai bine să vă scriu toate astea pe hîrtie?

Hlestakov: De ce nu, e bine şi pe hîrtie.

HotNews.ro, 27 octombrie 2014, 15:16

Denunṭători în Dosarul Microsoft

Fujitsu Siemens GmbH Austria a formulat denunt pe data de 8 octombrie cu privire la fapte de coruptie savarsite de angajatii societatii în legatura cu incheierea si derularea contractului din anul 2004 cu Guvernul Romaniei, se arata în ordonanta DNA de incepere a urmaririi penale în legatura cu încheierea si derularea mai multor proiecte si contracte intre Executiv si Microsoft, relateaza Agerpres.
Printre ceilalti denuntatori ai faptelor de coruptie din dosarul contractelor de licentiere Microsoft se numara fostul sef al Fujitsu în Romania Claudiu Florica, avocatul Doru Bostina si martorii Gabi Marin, Dragos Stan, Adrian Fortuneanu si Vasile Andrei.

image

Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

Primarul : Anunţaţi-i pe toţi că primarul îşi mărită fata nu cu oricine, ci cu un om cum nu s-a mai văzut pe lumea asta, cu unul care poate face tot, tot, tot! Să afle toţi, tot poporul! Anna Andreevna, cînd te gîndeşti ce sus am ajuns noi doi acum! Cu totul alt nivel, fir-ar să fie!

Gandul.info 28.09.2014

Fiica primarului Iaşiului s-a căsătorit. Ce invitaţi au fost la nuntă şi ce meniu a fost servit

Aproximativ 600 de persoane, între care premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, mai mulţi miniştri şi parlamentari, au luat parte la nunta fiicei primarului PSD al Iaşiului Gheorghe Nichita, iar printre preparatele incluse în meniu a fost şi şalău în crustă de fistic.

image

Spectacolul „Revizorul” FOTO Tudor Predescu

Primarul: Acum pot să dau lovitura, să pun laba pe o funcţie ca lumea, fiincă el poate să tragă nişte sfori . Tu ce zici, Anna Andreevna, oare aş putea să mă fac [să ajung] ministru?...

Anna Andreevna: Cum să nu!

Primarul: Ah, fir-ar să fie, e ceva să fii ministru! Fiindcă de ce vrea omul să fie ministru? Pentru că atunci cînd mergi undeva, poliţia o ia înainte şi opreşte circulaţia!

Maria Antonovna: Nu mai trece nimeni.

Anna Andreevna:  Toţi stau şi aşteaptă!

Romania Libera online de Rl online, 30 martie 2008

A murit sub ochii politistilor preocupati de coloana oficiala

O studenta de 20 de ani din R Moldova a fost accidentata mortal joi dupa-amiaza in timp ce traversa strada pe o trecere de pietoni aflata pe Soseaua Kiseleff. Ea a murit sub ochii politistilor ocupati cu trecerea coloanei oficiale si a trecatorilor indignati, dar neputinciosi.

Accidentul s-a produs la intersectia soselei cu aleea de acces catre Muzeul Satului. Tanara s-a zbatut o vreme între viata si moarte, dar situatia ei i-a lasat indiferenti atat pe soferita care a produs accidentul, cat si pe politistii aflati în apropiere, mult mai preocupati de trecerea unei coloane a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu. Salvarea a venit abia dupa 30 de minute.



Spectacolul „Revizorul”  FOTO Florin Biolan (Arhivă FNT)

image

Primarul: M-a înjunghiat! M-a omorît! M-a terminat! Văd negru în faţa ochilor. Întorceţi-l, întorceţi-l din drum! Ce-a fost în capul meu, ce-a fost în capul meu tîmpit? De cînd sînt în funcţie nici un om de afaceri, nimeni n-a reuşit să mă ducă; i-am păcălit pe escrocii escrocilor, pe cei mai mari hoţi, pe cei mai tari şmecheri! Am păcălit trei prefecţi!..

Jandarmul: Un înalt funcţionar din capitală a sosit în oraş cu o misiune specială şi vă cere să mergeţi imediat la el, la hotel.

Revista 22, 21.02.2013

Politica fără corupţi. Azi, preşedinţi CJ şi primari

29 de primari şi şefi de Consilii Judeţene în funcţie sunt  trimişi în judecată. 15 de la PSD, 10 de la PDL, 3 de la PNL şi 1 de la UDMR.

Rl online , 04 iunie 2013

Patru primari din judeţul Caraş-Severin, dar şi un fost edil sunt audiaţi, marţi, la Timişoara, de procurorii DNA, informează Mediafax.

Ei sunt acuzaţi de fapte de corupţie într-un dosar disjuns din cel în care fostul şef al APIA Caraş-Severin Romică Anculia a fost condamnat pentru fraudarea de bani europeni.

Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck, a declarat, marţi, că patru primari şi un fost edil din judeţul Caraş-Severin sunt audiaţi la DNA Timişoara, într-un dosar disjuns din cel în care a fost trimişi în judecată, în 2012, fostul şef al APIA Caraş-Severin Romică Anculia şi mai mulţi aleşi locali.

Aceştia sunt suspectaţi că, împreună cu fostul şef APIA Caraş-Severin, au fraudat fonduri europene.

HotNews.ro Marţi, 23 septembrie 2014, 16:31

Botosani: Directorul judetean al APIA si doi primari, ridicati de DNA intr-un dosar de coruptie

Directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) a judetului Botosani, Liviu Zaharia, a fost ridicat, marti, pentru a fi dus la audieri la sediul din Suceava al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), transmite Agerpres.

Zaharia este cercetat intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni de savarsire a unor infractiuni de coruptie, conexe infractiunilor de coruptie si privind obtinerea nelegala de fonduri europene.Tot marti, au fost ridicati in vederea audierii, in acelasi dosar, primarul orasului Saveni, Relu Tarzioru, primarul comunei Braesti, Ioan Toma, dar si mai multi functionari ai APIA.

Ziarul de Constanţa

Nicuşor Constantinescu a vrut să-şi ascundă corupţii sub preṣ, potrivit DNA. Trei ani a blocat accesul Curţii de Conturi şi a ignorat deciziile instanţelor

Stirile PRO TV.RO  29 Octombrie 2014

Fostul ministru Gabriel Sandu, primarul Gheorghe Stefan - zis Pinalti - si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au fost arestati preventiv. Cei patru sunt acuzati de fapte grave de coruptie, in dosarul Microsoft.

Cei patru sunt acuzati de fapte grave de coruptie in dosarul Microsoft. Procurorii le reproseaza ca au pus la cale poate cel mai mare tun de dupa revolutie si ar fi bagat in buzunar ilegal aproape 25 de milioane de euro. Procurorii spun ca Dorin Cocos a incasat 9 milioane de euro (trafic de influenta). Gheorghe Stefan a primit 4 milioane de euro (trafic de influenta). Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu 4 milioane si jumatate de euro (mita), iar patronul grupului NIRO, Nicoale Dumitru, aproape 8 milioane de dolari (trafic de influenta).

Toate aceste contracte semnate de guvernanti sunt acum obiectul unei anchete a DNA. 9 ministri din toate guvernarile sunt suspectati de luare de mita, trafic de influenta sau abuz în serviciu.

 

Aṣadar, nu rataṭi “Revizorul”, în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Naṭional "I.L. Caragiale" din Bucureṣti!

Grăbiṭi-vă, deṣi nu e vreun pericol că îṣi va pierde atât de curând actualitatea !

Revizorul

de Nikolai Vasilievici Gogol


Traducere: Maşa Dinescu 

Adaptare, ilustraţie muzicală şi regie: Felix Alexa


Scenografie: Andrada Chiriac Light design: Chris Jaeger

Cu: Marius Manole, Mihai Constantin, Ana Ciontea, Irina Movil
ă, Ilinca Manolache, Claudiu Bleonţ,
Mihai Calot
ă, Marcelo-S Cobzariu, Istvan Teglas, Armand Calotă, Eduard Adam, Lorena Luchian, Ovidiu Cuncea, Axel Moustache, Razvan Popa, Cosmin Dominte, Natalia Calin, Carmen Ungureanu, Iuliana Moise ş.a.

                                                                                             
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite