Costin Georgescu, fost director SRI, la videochatul adevarul.ro: "Aş face un guvern aşa cum a făcut Churchill, de uniune naţională"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii între anii 1997 - 2000, la acest moment analist politic, a venit  la videochatul "adevarul.ro". Discuţia a fost moderată de jurnalistul George Rădulescu. Soluţiile pe care le propune Costin Georgescu pentru ieşirea României din criză reprezintă un plan de măsuri anticriză care trebuie bine construit, depolitizarea, stoparea contrabandei de la frontiere şi compet

Costin Georgescu a vorbit, la videochatul "Adevarul", despre remanierea guvernamentală care abia a avut loc, despre reţelele de interlopi, a dezbătut şansele moţiunii de cenzură în Parlament precum şi despre perspectivele economice pe care le mai are România la ora actuală.

Costin Georgescu este un om politic român, deputat PNL în legislatura 1996-2000, care a îndeplinit funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii între anii 1997 - 2000. În prezent, este analist politic.

Cele mai importante declaraţii ale lui Costin Georgescu, la videochat-ul adevarul.ro.

"Sunt tineri la ora actuală care au făcut facultăţi în străinătate pe banii statului, s-au întors în ţară bine pregătiţi, foarte utili pentru stat, dar în afară de câţiva luaţi de firme private, statul a luat foarte puţini dintre ei pentru a-i folosi. Ai în mână cele mai bune instrumente şi nu profiţi"

"Am văzut oameni politici în toate partidele şi ar fi mai competenţi acum decât cei aflaţi sus."

Inexistenţa unui plan de reformă şi de restructurare a statului român

"În orice perioadă trebuie să ai un plan. Orice guvern vine cu un plan de lucru care e normal, cu atât mai mult când ţara trece printr-o perioadă grea, ar trebui să avem un plan de lucru deosebit, pe care să te bazezi. Asta presupune că trebuie să ai la guvernare oameni competenţi. În Bulgaria au adus ministrul de Finanţe un mare specialist de la Banca Mondială, noi nu vrem aşa ceva."

"Ce să conţină acest plan? IMM-urile care au fost lovite, care aveau o contribuţie la dezvoltare. Au impus impozitul forfetar, le-au terminat. Aducem foarte puţini bani la buget. Traficul la frontiere este deosebit de mare faţă de cât e normal. Se pierd  prea mulţi bani la frontiere prin: contrabanda cu ţigări, cu băuturi alcoolice, cu grâu, făină etc. "

"Nu am elemente concrete să spun, am o experienţă cu Ţigareta 2, una dintre marile lovituri aduse contrabandei din România. A fost unul dintre marile succese ale SRI la acea oră. în România. S-au făcut laude la adresa SRI, Poliţiei Române, sistemului juridic şi ne-au confirmat că, în spate, erau interese ale unor persoane politice din ţară şi din străinătate. Era unul din motivele, pe care nu le ştiam, atunci ni s-a zis că din punct de vedere al SRI, România corespunde să intre în NATO."

"Nu poţi într-un serviciu de informaţii fără o echipă. Este un director care coordonează. Şeful bun este cel care ştie să-şi facă echipa, indiferent dacă este preşedinte de stat, prim-ministru etc. "

"Nici preşedintele nu poate lua singur decizii asupra SRI, nici SRI nu ia decizii de capul lui. Toate deciziile trec printr-un CSAT, se lucrează numai în baza lor . Nici pe vremea securităţii nu se putea face doar ce vrea securitatea, teoretic."

"Aş aştepta mai mult de la Parlament, legislativ, dar criza se resfrânge puternic în Parlament la ora actuală."

"Sunt dureroase opiniile cititorilor care vor să plece din ţară. Eu le spun să aibă puţin optimism, le înţeleg suferinţele prin care trec. Noi suntem cei care trebuie să hotărâm viitorul ţării."

"Amestecul persoanelor politice în afaceri ilegale se întâmplă mai mult decât în alte ţări, iar măsurile ar trebui să fie mult mai drastice. Chiar preşedintele a spus că licitaţiile nu sunt corecte. Şi chiar nu sunt..Ar trebui schimbată legea"

"Sper că vom avea un guvern, nu mă interesează culoarea politică. Trebuie să avem un guvern care să aibă un program economic pentru ieşirea din criză. Împrumutul ăsta o să-l plătim noi, copiii noştri, nepoţii noştri. Sper să începem să şi urcăm, să se oprească această coborâre. Sper ca în 2011 să fie posibilă venirea unui astfel de guvern. La ora actuală este o chestie mocnită în toate partidele, apar persoane care îşi expun punctul de vedere concret, corect. Se tot micşorează salariile, cresc preţurile, taxele etc. Dar prin asta se micşorează consumul, ajung mai puţini bani la buget. Până nu se iau măsuri economice pentru a intra în rândul lumii". 

"Remanierea a fost făcută doar ca să se câştige timp. De unde să le dăm 2-3 luni. Ei trebuiau să aibă acest plan chiar dacă se schimbă un ministru. Remanierea se face când ai un guvern bun şi vrei să conducă şi mai bine şi ai doi-trei miniştri care nu au adus rezultate, atunci îi schimbi cum vrei tu ca premier. Noi am adus doar nişte oameni, ce experienţe au ai?!".

"Cred că opoziţia se gândeşte foarte bine cum să facă moţiunea de cenzură, dar chiar dacă ajunge la guvernare şi nu au planul de ieşire a României din criză, putem să ne urcăm toţi la conducerea ţării şi nu facem nimic. Avem oamenii care ştiu care să facă ceva. Economişti competenţi, oameni cu experienţă. "

"România a fost privită bine. Are simpatie destulă în Occident, dar nu-ţi dă nimeni de pomană. Am avea atâţia bani de luat din Occident, de la Uniunea Europeană, am luat câteva milioane din toate acele miliarde. La foarte multe capitole, trebuie şi statul român să participe cu sume. Acei bani nu se pot fura, de aia nu sunt luaţi. Nu ştim să folosim banii. "

"Trebuie să ne simţim egali în faţa legii. Românii încă nu au învăţat să lupte pentru drepturile lor. În alte ţări, dacă se întâmplă ca un poliţist să nedreptăţească o persoană civilă, o încurcă rău dacă omul se duce la tribunal."

"Trebuie să avem un guvern cu un program de ieşire din criză. Aş face un guvern aşa cum a făcut Churchill, de uniune naţională, în momentele grele eu asta văd. Cred că societatea civilă este prea puţin reprezentată, ar trebui reprezentată pe mai multe domenii în care să vină şi să atenţioneze imediat când apare un astfel de aspect. Trebuie să avem acest refelex al prevenirii abuzului. Asta este o democraţie pe care trebuie să ne-o manifestăm".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite