COVID-19 Petiţie ARESEL către Guvern privind alocarea de resurse pentru comunităţile marginalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epidemia COVID-19 afectează cu precădere comunităţile marginalizate din ţară FOTO Arhivă
Epidemia COVID-19 afectează cu precădere comunităţile marginalizate din ţară FOTO Arhivă

Grupul de acţiune ARESEL solicită de urgenţă guvernului să acţioneze pentru comunităţile marginalizate şi personale vulnerabile în contextul crizei epidemice de COVID-19. ARESEL a lansat totodată şi o petiţie, susţinută de mai multe organizaţii din ţară.

„Cum să te speli pe mâini dacă nu ai acces la apă?!”, sunt întrebate autorităţile de către mai mulţi activişti pentru drepturile omului, care au lansat şi o petiţie în acest sens. „Am solicitat de urgenţă Guvernului României să acţioneze pentru protejarea şi ajutorarea acestor persoane. Statul român este responsabil pentru toţi cetăţenii săi (inclusiv romi) iar, în această situaţie de criză, trebuie să acorde un interes deosebit şi celor mai vulnerabili”, arată ARESEL.

Redăm conţinul integral al petiţiei demarată de către grupul ARESEL:


„Către: Guvernul României
În atenţia: Domnului Ludovic Orban, Prim-Ministru al României

Copie: Administraţia Prezidenţială - Domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României
Parlamentul României
Domnului Titus Corlăţean - Preşedinte Interimar al Senatului
Domnului Ion Marcel Ciolacu - Preşedintele Camerei Deputaţilor
 
Subiect: Cerem resurse pentru comunităţile marginalizate şi persoanele vulnerabile

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Noi, reprezentanţi ai asociaţiilor civice, organizaţiilor neguvernamentale pentru drepturile omului şi reprezentanţi ai societăţii civile, ne manifestăm îngrijorarea în legătură cu situaţia comunităţilor defavorizate, în special comunităţile de romi, a grupurilor şi persoanelor vulnerabile în perioada aceasta marcată de pandemia Coronavirus dar şi de efectele deja vizibile ale crizei declanşată de aceasta.

Credem că este necesar să menţionăm că situaţia de ansamblu este critică: măsurile de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu Coronavirus sunt impracticabile în multe comunităţi marginalizate/ ghetoizate, fără acces la utilităţile de bază şi la resurse financiare care să le permită aprovizionarea măcar cu soluţii dezinfectante. 

Vă solicităm să luaţi în considerare următoarele măsuri de maximă urgenţă, pe care le considerăm esenţiale în evitarea unei crize şi mai accentuate pentru comunităţile marginalizate şi pentru persoanele aflate în risc crescut de sărăcie şi excluziune socială:
 

  •     Accesul, în regim de urgenţă, la apă potabilă pentru comunităţile care nu au acces la apă, sau aprovizionarea acestora cu apă potabilă.
  •     Asigurarea de alimente necesare traiului pentru comunităţile şi grupurile vulnerabile, ţinând cont de faptul că acestea sunt, în mare parte, în imposibilitate financiară sau ale căror resurse se vor termina rapid.
  •     Asigurarea unor condiţii minime de igienă şi produse dezinfectante pentru comunităţile care nu au acces la facilităţile şi utilităţile de bază.
  •     Asigurarea unor condiţii decente care să permită izolarea persoanelor care locuiesc în blocuri de locuinţe sociale de tip ghetou, suprapopulate, cu grupuri sanitare la comun, aspect îngrijorător ce poate periclita sănătatea celor din jur.  De asemenea, dezinfecţia imobilelor care se regăsesc în condiţii insalubre, fiind adevărate focare pentru cei care locuiesc în acestea.         
  •     Asigurarea urgentă a accesului la serviciile medicale pentru persoanele izolate sau în risc de excluziune socială şi a celor care nu beneficiază de asigurări medicale.
  •     Includerea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Romi, a Birourilor Judeţene pentru romi, experţi locali romi şi reprezentanţi ai societăţii civile în comitetele centrale şi locale de urgenţă pentru combaterea Coronavirusului şi a efectelor sale.
  •     Asigurarea echipamentului de protecţie necesar (măşti, mănuşi, combinezoane) şi de soluţii dezinfectante pentru persoanele care se ocupă de cazuri sociale în comunităţi sau pe străzi, pentru asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari şi şcolari din comunităţile de romi.
  •     Găsirea unor soluţii economice pentru ajutorarea persoanelor care îşi obţineau veniturile prin interacţiuni directe (meşteşugarii), a persoanelor care nu erau angajate cu forme legale (zilierii) şi acum şi-au pierdut sursele de venit. Aceste persoane, dar şi persoanele fără adăpost, care nu au avut surse de venit nici înainte, nu sunt prinse în spectrul beneficiarilor pentru care Guvernul asigură diferite forme de protecţie pe perioada crizei. 
  •     Poziţionarea fermă împotriva rasismului şi descurajarea manifestărilor rasiste şi xenofobe în rândul populaţiei, în contextul în care atât în publicaţiile media, cât şi pe reţelele de socializare s-au intensificat în mod alarmant ştirile şi postările cu caracter rasist şi instigatoare la ură.  În acest sens, vă solicităm sprijinul în vederea înăspririi sancţiunilor din legislaţia de combatere a discriminării şi adoptarea, în regim de urgenţă, a Proiectului de lege privind măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, proiect adoptat deja tacit de către Senatul României.
  •     Derularea unei campanii audiovizuale de informare adaptate pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului în comunităţile defavorizate, unde procentul de analfabestism este mai ridicat sau unde lipsesc sursele tradiţionale de informare”.


„Aceste probleme critice necesită toată atenţia instituţiilor responsabile şi găsirea unor soluţii în regim de urgenţă pentru perioada imediat următoare. Statul român este responsabil pentru toţi cetăţenii săi (inclusiv romi) iar, în această situaţie de criză, trebuie să acorde un interes deosebit şi celor mai vulnerabili. Asigurarea unui tratament egal şi acordarea resurselor necesare vieţii se impun pentru depăşirea acestei perioade şi pentru evitarea actelor disperate la care oamenii ar putea recurge  pentru a supravieţui.  În plină criză, Uniunea Europeană a anunţat alocarea a peste 37 de miliarde de Euro din bugetul comunitar pentru a contracara efectele produse de pandemia de Coronavirus, plus posibilitatea realocării a 28 de miliarde de Euro pentru statele care nu au contractat toate fondurile structurale alocate lor. România mai poate apela şi la Mecanismul European de Protecţie Civilă, activat în prezent, cu un total de fonduri alocate de 800 milioane de Euro”, se arată în textul petiţiei.

ARESEL solicită ca, din aceste resurse sau din negocierile României pentru mărirea/redirecţionarea sumelor alocate, să prioritizaţi acordarea unor fonduri şi pentru ajutorarea comunităţilor defavorizate, a grupurilor şi persoanelor vulnerabile, aflate în risc crescut de sărăcie şi excluziune socială, mai ales că această pandemie va genera efecte critice pentru societate, pe termen nedefinit.

Campania este susţinută de: Platforma Civică Aresel, Asociaţia DANROM, Asociaţia Fast Forward, Asociaţia Nevo Parudimos, Asociaţia Vox Deltae, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociaţia „Ai Încredere”, Asociaţia Partener pentru Tine, CRSDS – Centrul Romano de Studii şi Dezvoltare Socială, Asociaţia Mişcarea Romilor Unită, Institutul pentru Politici de Dezvoltare, Fundaţia Roma Education Fund România, Asociaţia Cultură şi Tradiţie Rom@Gal, Asociaţia Centrul Rromilor "Amare Rromentza", Asociaţia Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca, Centrul FILIA, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Asociaţia Centrul pentru Educaţie şi Drepturile Omului, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite