Credeţi că aţi schimbat ceva dacă aţi votat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmăresc cu mare atenţie alegerile prezidenţiale şi n-am cum să nu observ avalanşa de mesaje care ridică-n slăvi votul şi bagă la înaintare importanţa acestuia pentru viitorul ţării noastre. Ba mai mult, citesc că asistăm la o "revoluţie prin vot". E foarte interesantă această formulare şi veţi vedea diseară de ce, pe străzile din România.

Da, e important să votezi, ba chiar obligatoriu dacă eşti genul de persoană care toată ziua se plânge de ţara sa, de politicienii actuali, de instituţiile publice ineficiente, de corupţie, în general de tot acest sistem. Sistem care nu va fi schimbat, sau cel puţin îmbunătăţit semnificativ, de niciunul dintre candidaţii rămaşi în turul 2. Pentru că amândoi sunt oamenii sistemului.

Primul a fost cooptat şi crescut de dinozaurii social-democraţi, iar acum se pare că primeşte şi suportul unor structuri care ar trebui să se ocupe de siguranţa naţională. Treaba e clară. Al doilea s-a plictisit de Sibiu, oraşul în care a ajuns primar datorită grupurilor de interese din spatele Forumului Democrat al Germanilor din România, şi a muşcat, în repetate rânduri, momeala întinsă de cei care fac politică de 25 de ani la Bucureşti, încercând astfel marea cu degetul. Întâi a vrut premier în 2009 (dacă vă mai amintiţi, asta ar fi ajuns dacă Geoană era ales preşedinte), apoi vicepremier şi ministru al Internelor în Guvernul Ponta la începutul anului 2014, iar acum încearcă să ajungă la Cotroceni, cu susţinerea unor oameni ca Vasile Blaga şi Adriean Videanu.

Celor care sunt interesaţi de politică numai în campanie:

Vă este frică să raportaţi neregulile pe care le întâlniţi la tot pasul, staţi ca sfinţii în faţa profesorilor care vă cer lucruri absurde, tremuraţi în faţa directorului/decanului, acceptaţi abuzurile la locul de muncă, iar acum, în ziua alegerilor, v-aţi apucat să vă laudaţi cu marele vostru demers, votul.

Votul e doar prima literă a alfabetului unui cetăţean căruia îi pasă de societatea în care trăieşte

Nu vreau să vă descurajez, dar ori cu unul, ori cu celălalt preşedinte, sistemul va rămâne acelaşi. Cei care consideră că au salvat România mergând la vot, practic exercitându-şi obligaţia de bază a unui cetăţean care se respectă, trebuie să realizeze că votul nu e suficient pentru a schimba din temelii societatea românească.

Votul e un start, e adevărat, dar nu are nicio valoare dacă în următorii ani nu suntem cetăţeni activi. Mi-ar plăcea şi ar fi extrem de util ca aceste cuvinte să ajungă la urechile tuturor celor care astăzi se mândresc pe Facebook cu faptul că au fost la vot. În măsura în care avem timp şi energie, trebuie să ne monitorizăm aleşii. Să îi tragem la răspundere pentru ceea ce fac sau nu fac.

Indiferent de rezultatul acestui scrutin, raportaţi, faceţi plângeri, fiţi “procesomani”, implicaţi-vă în problemele comunităţii, comunicaţi, spuneţi lucrurilor pe nume! Şi votaţi, desigur!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite