Creditul scade, restanţele cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea ratelor neplătite la timp de populaţie şi de firme s-a dublat în primele cinci luni ale anului. În timp ce creditarea rămâne în apatie, restanţele la creditele contractate de populaţie şi companii cresc rapid, ajungând la 5,5 miliarde de lei la finele lunii mai.

Tot mai mulţi români şi firme întâmpină dificultăţi la rambursarea împrumuturilor contractate. Scăderea puterii de cumpărare, leul tot mai slab şi dobânzile ce au crescut simţitor în prima parte a anului i-au determinat pe mulţi să întârzie cu plata ratelor.

Valoarea restanţelor la credite înregistrate de populaţie şi agenţi economici s-a dublat în primele cinci luni ale anului, ajungând la 5,5 miliarde de lei. În acelaşi interval, volumul creditelor acordate, calculat în lei, a crescut timid cu doar 0,44%, la 200 de miliarde de lei. Astfel, ponderea sumelor restante în totalul împrumuturilor contractate aproape că s-a dublat, de la 1,44%, la începutul anului, la 2,78%, la finele lui mai.

Banatul e fruntea restanţelor

Cei mai „mari“ restanţieri, luând în calcul ponderea sumelor restante în totalul împrumuturilor, sunt bănăţenii. În Regiunea Vest, ratele neachitate la timp de populaţie şi firme ocupau la finele lunii mai o cotă de 3,43% în totalul creditelor contractate. Cuantumul restanţelor depăşea cu puţin 500 de milioane de lei şi era în creştere cu 89,33% faţă de nivelul înregistrat la începutul anului.

Bănăţenii sunt urmaţi îndeaproape de locuitorii şi firmele din Regiunile Centru şi Sud-Vest, cu ponderi de 3,05% (restanţe de 607 milioane de lei), respectiv 2,94% (sume restante de 390 milioane de lei) în volumul total de împrumuturi.

În Regiunea Sud-Vest se înregistra la finele lunii mai cea mai redusă valoare a restanţelor, dar în creştere cu 83% comparativ cu nivelul de la începutul lui 2009. Regiunile Nord-Vest şi Nord-Est şi‑au sporit cota restanţelor la 2,86%, respectiv 2,78%. Aici, volumul ratelor neplătite la timp au ajuns la finele lui mai la 742 de milioane de lei, respectiv 550 de milioane de lei.

În Moldova, sumele restante au crescut semnificativ în primele cinci luni ale lui 2009, cu 115,6%.

Creştere rapidă în capitală

Cel mai însemnat avans al sumelor restante l-au înregistrat, în intervalul ianuarie –mai 2009, locuitorii şi companiile din Capitală. Restanţele din Regiunea Bucureşti-Ilfov au sporit cu 121%, până la 1,817 miliarde de lei, cel mai înalt nivel atins în ţară.

Ponderea lor în total credite a crescut şi ea, până la 2,6%. Cote apropiate înregistrau la finele lui mai şi regiunile Sud-Est şi Sud, cu un volum al restanţelor de 508 milioane de lei, respectiv 443 de milioane de lei.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite