Creşte numărul copiilor cu COVID-19 în stare gravă. Când trebuie să sunăm la 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulpina Delta a noului coronavirus îi afectează mai ales pe tineri Foto: Pixabay
Tulpina Delta a noului coronavirus îi afectează mai ales pe tineri Foto: Pixabay

Un bebeluş de o lună şi un copil de 4 ani din Bucureşti au ajuns în stare gravă la spital cu noul coronavirus. Părinţii au crezut că au laringită şi i-au ţinut acasă până în ultima clipă. Medicii atrag atenţia asupra semnelor care pot indica infecţia.

Sunt tot mai puţine locuri în spitale la Terapie Intensivă pentru copiii cu COVID-19, iar medicii le atrag atenţia părinţilor că micuţii nu ar trebui trataţi acasă, după ureche, deoarece le pot pune viaţa în pericol. De exemplu, doctoriţa Cristina Drăghici, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă „Marie Curie” din Bucureşti, a povestit cu ce situaţie dramatică s-a confruntat în weekend. 

„Nu ştiu cum e seara de vineri în alte părţi, însă la Camera de Gardă am evaluat mai mulţi copii, dintre care doi sunt de menţionat. Primul copil – 4 ani, puseuri febrile debutate în urmă cu 12 ore, temperatura maximă – 41,2 grade Celsius, refractar la tratament, saturaţii bune, fără alte manifestări clinice îngrijorătoare. Mama nevaccinată, susţinând că are în prezent laringită nedocumentată, convinsă că nu poate fi altceva, după teste, pozitivă COVID, la fel şi copilul. Al doilea copil – sugar de o lună, puseuri febrile debutate în urmă cu 3 zile, temperatura maximă – 38,5 grade, refractar la tratament, scaune de consistenţă apoasă. Mama nevaccinată, simptomatologie similară, pozitivă COVID, la fel şi sugarul, ambii transportaţi la «Matei Balş» prin SMURD”, a detaliat medicul.

Sunând pentru transfer, adaugă dr. Drăghici, am aflat că sunt puţine locuri disponibile la „Matei Balş” pentru transferul copiilor COVID pozitivi stabili pentru că au tot venit: „Şi vor mai veni”. 

Ce trebuie făcut 

Medicul insistă că, la orice semn de febră sau durere în gât, să fie făcut un test pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus. Aceasta a făcut câteva recomandări în cazul în care testele copiilor ies pozitive: „Las aici câteva indicaţii, alături de calda rugăminte de a lua în serios ce se întâmplă şi ce se va mai întâmpla”. 

Astfel, în cazul în care testul RT-PCR este pozitiv, trebuie anunţat medicul de familie cât mai curând posibil. Părinţii vor rămâne în izolare 14 zile, timp în care trebuie să urmărească apariţia unor noi semne de boală. Adică, dacă starea de sănătate se modifică, apare febră mare şi la intervale scurte de timp, 3-4 ore, sau aceasta persistă mai mult de 5 zile. Refuzul alimentaţiei, frecvenţa mai mică a urinărilor, tusea sau respiraţia cu dificultate sunt alte simptome pentru care trebuie sunat la 112 în vederea transportării la spital. La nevoie se administrează antitermice – paracetamol sau ibuprofen – suspensie sau supozitor, mai recomandă medicul.     

„Vor începe şcolile în curând şi atunci dacă cel mic se infectează, e clar că şi părinţii şi bunicii se pot infecta. Şi atunci, trebuie să luăm măsuri la îndemână, care sunt vaccinarea şi măsurile de prevenţie. Chiar dacă avem puţini copii internaţi în acest moment, sunt şi cazuri medii sau severe, mai ales că cei mici pot avea afecţiuni cronice, pot fi supraponderali, deci există riscul să facă şi formă severă”, a declarat şi medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”.

Infectaţi de profesor, deşi elevii purtau măşti 

În California, de exemplu, un învăţător nevaccinat de la o şcoală primară din California (SUA) se află la originea a cel puţin 26 de cazuri de COVID-19, între care 18 elevi. Acest incident demonstrează importanţa vaccinării cadrelor didactice, mai ales atunci când elevii sunt prea mici pentru a fi vaccinaţi, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA.

Incidentul aduce în discuţie purtarea obligatorie a măştilor sanitare în clase, în cadrul unei escaladări a epidemiei legate de varianta Delta, puternic contagioasă. Cadrul didactic în chestiune, despre care nu se ştie dacă este învăţător sau învăţătoare, a continuat să predea în mai 2021 timp de două zile după apariţia primelor simptome, crezând iniţial că este vorba de o alergie. Cadrul didactic nu a purtat mască în timpul orelor de lectură în clasă, în pofida recomandărilor în vigoare în comitatul Marin, din San Francisco.

Toţi elevii aveau sub 12 ani, o categorie neeligibilă la vaccinare. Au fost raportate şi alte 8 cazuri, în rândul părinţilor sau fraţilor celor contagiaţi.

Ferestrele clasei erau deschise, iar elevi purtau măşti sanitare. Secvenţierea virusului a arătat că toate cazurile au fost provocate de varianta Delta.

Toţi angajaţii la stat ar trebui vaccinaţi/testaţi 

De altfel, premierul Florin Cîţu a declarat că, în opinia sa, toţi angajaţii la stat care se află în contact cu cetăţenii ar trebui să fie testaţi sau vaccinaţi. „Cred că nu doar personalul medical, ci şi din învăţământ şi personalul din MApN şi toţi cei care lucrează pentru Guvern trebuie să fie vaccinaţi sau testaţi. Aceasta este varianta pe care eu o voi propune şi sper să fie aprobată, în funcţie şi de discuţiile cu specialiştii. Vom discuta şi în coaliţie. Acolo unde intrăm în contact cu cetăţenii, trebuie să fim responsabili”, a spus Cîţu.

Între timp, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că România a depăşit 1.000 de noi cazuri de COVID-19, în 24 de ore, cifra infectărilor fiind duminică, 29 august, de 868 de noi cazuri. Potrivit aceleiaşi surse, în ultimele 24 de ore au decedat 19 persoane, iar 269 se află internate la ATI, cu peste 20 mai multe decât în ziua anterioară.  

Dr. Simin Aysel Florescu, manager la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, a declarat că se aşteaptă în continuare la o explozie a numărului de infecţii. „Avem vaccinul, putem să prevenim, însă scopul autorităţilor n-ar trebui să fie acela de a se concentra pe secţiile de terapie intensivă, ci pe campania de imunizare”, a declarat medicul. 

Specalştii ecomandă sp sunăm la 112 în cazul în care copilul refuză alimentaţia, frecvenţa urinărilor e mai mică, tuşeşte sau respiră greu 

Dr. Octavian Jurma: „Clujul a ajuns fruncea la infectări“ 

Cercetătorul Octavian Jurma a făcut pe pagina sa de socializare o analiză a efectelor pe care le-a avut festivalul de 10 zile ţinut între 6 şi 15 august, la Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, organizarea unor evenimente care au reunit zeci de mii de oameni în plin val 4 Delta au adus Clujul în „fruncea infectărilor”. „Evoluţia incidenţei în Cluj este aproape identică cu cea din Constanţa până în urmă cu 12 zile, după care Cluj accelerează şi «decolează» acum 4 zile. Cluj a lăsat acum în praf până şi Timiş, un alt judeţ care se străduieşte să redevină capitala COVID-19 a ţării, dar nu are festivaluri aşa prestigoase ca să ţină pasul. În absenţa completă a monitorizării post-eveniment în România, putem măsura doar impactul local şi nu ştim câte cazuri sunt de fapt exportate şi diagnosticate în alte judeţe”, atrăgea atenţia cercetătorul în postarea din 26 august.

Oricum, în perioada următoare, adăuga acesta, se vor cumula în media naţională efectele tuturor festivalurilor şi evenimentelor organizate în multe judeţe din România după Marea Relaxare din 1 august 2021.

„Cluj este doar un prim exemplu de ce poate face tulpina Delta în unul dintre cele mai vaccinate, civilizate şi mai bine gestionate judeţe din România. Vă las pe voi să vă imaginaţi ce va face tulpina Delta în judeţele cu rată de vaccinare şi educaţie mult mai scăzute”, mai spune dr. Jurma. 

Campania negaţionistă a avut succes 

Cercetătorul mai arată că în cazul în care se compară perioada august 2020 când incidenţa şi AIR – raportul ATI la internări sau indicele gravităţii bolii – cu august 2021, când ne aflam în creştere accelerată a incidenţei şi AIR ar fi trebuit să scadă, se observă că AIR este acum în platou la o valoare medie de 14 faţă de 7, cât era acum un an. Prin urmare tulpina Delta, în România, nu este doar de 2 ori mai infecţioasă, dar este şi de 2 ori mai periculoasă decât tulpina ancestrală de acum un an, explică specialistul.

Evident că o parte importantă a gravităţii bolii nu e determinată doar de proprietăţile intrinseci ale virusului şi de gradul scăzut de educaţie al populaţiei: „Un al factor important este succesul campaniei negaţioniste şi antivaccinare care a convins multi oameni că boala COVID-19 este doar o gripă, că mai degrabă o să te omoare la spital cu nosocomiale sau cu oxigen şi că vaccinul e mai periculos decât infectarea. Aceeaşi campanie a determinat şi mulţi politicieni să treacă de partea negaţioniştilor din convingere sau din oportunism. Avem deci motive întemeiate să purtăm masca chiar dacă suntem vaccinaţi şi mai ales motive să ne testăm imediat cum devenim simptomatici şi să ne adresam cât mai repede medicului sau spitalului, de preferat în primele 7 zile ale bolii, când medicaţia antivirală este eficientă şi poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, conchide cercetătorul.

Cheagurile de sânge, mai riscante la COVID-19 decât la vaccin  

Riscul de coagulare a sângelui după vaccinul AstraZeneca sau Pfizer, apărut în ocazii foarte rare, este mult mai mic decât cel apărut din cauza noului coronavirus, arată un studiu la scară largă realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford. Studiul vine în urma temerilor legate de cazurile de coagulare a sângelui survenite în urma vaccinării, fapt care a determinat unele ţări care administrau AstraZeneca să opteze pentru vaccinuri alternative. 

Studiul a fost publicat în jurnalul medical British Medical Journal şi a examinat datele privind 29 de milioane de persoane din Anglia vaccinate între decembrie 2020 şi aprilie 2021. Astfel, s-a constatat un risc foarte mic de apariţie a unor condiţii de coagulare care ar putea duce la spitalizare sau la moarte la scurt timp după primele doze de vaccinuri AstraZeneca şi Pfizer. Cercetătorii au mai constatat că vaccinul AstraZeneca a fost asociat cu 107 cazuri de trombocitopenie sau cu niveluri scăzute de trombocite la 10 milioane de persoane, dar cifra pentru cei infectaţi cu virusul a fost de 934. Totodată, vaccinul Pfizer a fost asociat cu 143 de cazuri de accident vascular cerebral la 10 milioane, în timp ce infecţia COVID a fost legată de 1.699 de cazuri de accident vascular cerebral. Studiul a mai arătat că riscurile crescute asociate cu vaccinul au fost doar pe termen scurt, în timp ce infecţia cu virus a fost asociată cu un risc crescut pentru întreaga perioadă de 28 de zile examinată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite