Creşte presiunea asupra sistemului medical: Numărul pacienţilor bolnavi de COVID-19 aflaţi la terapie intensivă a trecut pentru prima dată de 500

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul pacienţilor aflaţi la terapie intensivă a trecut pentru prima dată de 500, ajungând la 504, astfel că presiunea pe sistemul sanitar devine tot mai apăsătoare.

Numărul pacienţilor internaţi la secţiile de ATI creşte simţitor pe fondul înmulţirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Spitalele din România dispun de 1.900 de locuri de terapie intensivă, din care doar 840 sunt dotate complet. Astfel, nu este exclus ca România să ajungă, în toamnă, în situaţia în care s-a aflat Italia la începutul pandemiei, atunci când medicii au fost nevoiţi aleagă pe aleagă pe cine salvează de la moarte.

Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, sâmbătă, la 77.544  de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.189  de noi îmbolnăviri din 22.991  de teste efectuate. În acelaşi timp sunt înregistrate 3.233  decese, din care 37 în ultimele 24 de ore. Numărul pacienţilor internaţi la Terapie intensivă a ajuns la 504, nivel record de la începutul pandemiei.

Astfel, presiunea asupra sistemului sanitar a devenit tot mai apăsătoare, iar cadrele medicale, fie medici sau asistente, sunt nevoite să se confrunte cu un volum uriaş de muncă. 

Spre exemplu, în Capitală, doar aproximativ jumătate dintre lucirle de la terapie intensivă destinate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus mai sunt disponibile. Situaţia nu este mai bună nici în alte judeţe din ţară, care sunt aproape de atingerea capacităţii maxime de internare pe secţiile ATI.

În acest context, dacă românii nu vor respecta măsurile anti-Covid, iar numărul infectărilor va continua să crească, atunci medicii vor fi puşi în situaţia de a decide cine trăieşte şi cine nu, deoarece resursele medicale sunt limitate.

“Toată problema este legată de repetarea acestei creşteri. Dacă ea se va dovedi continuă în următoarea perioadă, atunci sigur că efortul colegilor care lucrează în secţiile de terapie intensivă va fi foarte mare şi, bineînţeles, în anumite zone din ţară se va impune transferarea pacienţilor în alte locaţii care încă sunt disponibile. E vorba de acel interval care, la început, este legat de evoluţie nu foarte gravă a bolii, dar care la un moment dat se poate agrava şi atunci omul trebuie să ajungă în secţia de terapie intensivă, trebuie să aibă asistenţă respiratorie. Al doilea este legat de faptul că aceste secţii de terapie intensivă au o capacitate limitată”, a afirmat recent Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite