Societate

articolul anterior articolul urmator

Creştinii din România mimează actele religioase

95
8 May 2018 19:09:14
Autor: Claudia Spridon
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Deşi aproape toţi românii ţării se declară religioşi, ei practică religia într-un mod superficial, susţin specialiştii – mai puţin de jumătate se roagă zilnic şi doar 20% frecventează biserica în fiecare duminică.

Aproape toţi locuitorii României se declară religioşi şi 95% din ei cred în Dumnezeu. Datele se desprind din cea mai recentă statistică publicată de Monitorul Social, care scoate în evidenţă modul în care românii privesc religia. Statisticile arată însă o discrepanţă majoră între ceea ce declară românii şi acţiunile lor referitoare la credinţă, astfel că dacă 99,6% afirmă că aparţin unei religii, doar 21% frecventează biserica. 
 
„Apartenenţa la o religie creştină, de orice tip de confesiune - ortodoxă, catolică, protestantă, neoprotestantă - implică un botez, fie în primele luni de viaţă, fie la adolescenţă sau maturitate. Aşa s-ar explica cifra ridicată. Sunt creştin pentru că m-am botezat”, comentează psihologul Mihai Copăceanu. 
 
Faptul că 95% din români cred în Dumnezeu nu i-a luat prin surprindere pe specialişti. „Oamenii răspund în felul acesta fără să se gândească prea mult, e o mare doză de confort şi sunt diferenţe majore între noi şi cei de alte naţionalităţi. După cum vedem în statistici, în ciuda scandalurilor din ultima perioadă, biserica rămâne una din instituţiile în care populaţia are încredere”, a explicat şi sociologul Mircea Kivu. 
 
Câţi români se roagă zilnic şi merg săptămânal la biserică
 
Asta face din România o ţară în care, la prima vedere, credinţa într-o fiinţă divină este extrem de puternică şi larg răspândită. În mod paradoxal, deşi 95% din români cred în Dumnezeu doar 44% afirmă că se roagă zilnic. Şi mai puţini sunt cei care ajung duminică de duminică în biserică: 21%. 
 
„Creştinii din România practică religia la modul superficial. Dacă s-ar calcula numărul celor care merg la biserică săptămânal, cifra reală ar fi undeva sub 10%. Mulţi dintre cei 99% declaraţi nu-şi cunosc credinţa la nivel elementar, nu frecventează biserica decât la Paşte şi Crăciun, nu cunosc adevăruri de credinţă, nici cele 10 porunci, nici rugăciuni şi nici cine a scris Biblia”, declară psihologul Mihai Copăceanu.
 
„E vorba de diferenţa între faptul că spui că eşti creştin pentru că ai fost crescut ca atare, ai fost botezat, ţi s-a spus că eşti creştin şi practica de zi cu zi. Sunt foarte mulţi creştini, unii dintre ei chiar se consideră practicanţi care nu merg în fiecare duminică la biserică”, a completat sociologul Mircea Kivu.
 
Creştinii ortodocşi, intoleranţi cu homosexualitatea
 
Acesta arată însă că atitudinea bisericii faţă de anumite subiecte îi influenţează pe credincioşi. Spre exemplu, 79% din români sunt de acord că „este necesară să crezi în Dumnezeu pentru a fi moral şi pentru a avea valori corecte”, arată studiul citat. Totodată, 67% din respondenţi sunt de acord cu afirmaţia conform căreia „homosexualitatea trebuie descurajată de societate”. 
 
„Dacă ne uităm la luările de poziţie ale Papei din ultima vreme, ele sunt mult mai tolerante decât cele ale reprezentanţilor bisericii ortodoxe”, a declarat specialistul. De cealaltă parte, psihologul Mihai Copăceanu arată că există o corelaţie clară între a fi creştin ortodox român şi intolerant cu homosexualitatea. 
 
„Religia creştină ortodoxă este intolerantă faţă de sexualitate. Nu este la fel în alte cazuri de religii creştine. Intoleranţa vine din necunoaştere, din existenţa unor prejudecăţi şi se poate transforma în ură sau agresivitate verbală şi fizică. Sau chiar în crimă”, completează Copăceanu, amintind cazul unui tânăr de 29 de ani din Statele Unite ale Americii care în 2016 a ucis 49 de persoane şi a rănit 53 înt-un atac într-un club de homosexuali, cel mai sângeros de la 11 septembrie 2001, comis de o singură persoană. 
 
Catolicii, mai religioşi decât ortodocşii
 
La nivel european, România ocupă locul şase din punct de vedere al procentului de creştini auto-declaraţi, la pol opus situându-se locuitorii Cehiei, unde 50% din locuitori susţin că sunt atei. Conform unui studiu recent, 92% din locuitorii Republicii Moldova aparţin de biserica ortodoxă, ţări cu un procentaj mare de ortodocşi fiind Ucraina, Bulgaria, Bielorusia şi Rusia. Cercetarea mai arată că este europenii practică creştinismul cu mai puţină pasiune decât creştinii din Statele Unite ale Americii, practicile lor religioase lăsând de dorit. 
 
Acelaşi studiu notează că inclusiv procentul de catolici a scăzut din 1991 încoace. Cu toate acestea, credincioşii catolici sunt mai religioşi şi mai practicanţi decât cei ortodocşi, astfel că postul şi rugăciunea sunt luate mai în serios, conchide studiul citat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

95 Comentarii

Lucian Pufu
8.05.2018, 19:49:55

Si de ce ar trebui ca cei declarati credinciosi sa mearga la biserica ? Care e legatura bisericii cu Dumnezeu, de unde vine pretentia monopolului in relatia cu El ? Biserica e o simpla afacere, e plin de tot soiul de secte si biserici crestine, toate cu pretentia ca detin unicul adevar si toate cerand bani de la cei care au naivitatea sa-i ia in serios.

+8 (16 voturi)
green
8.05.2018, 20:13:20

Bun ce zici, dar mergi mai departe, de unde au crestinii notiunea de dumnezeu, de la o biserica nula da? Si atunci cum de biserica este rea in timp ce spunea este este bun?!

0 (12 voturi)
OmTacut
8.05.2018, 20:00:21

Cu foarte mici exceptii, "religiosii" sunt niste ipocriti.

+7 (23 voturi)
Radu Mircea
8.05.2018, 20:16:39

# Om Tacut N-as fi atit de aspru cu ei , fiecare e liber sa creada , sa nu creada , sa creada citeodata , sau sa creada altadata . lnsa trebuie subliniata indirjirea cu care se ridica noi silozuri , ambitia patriarhului de a avea un mausoleu mai inalt decit Casa Poporului , setea de bani , puhoiul de noi popici ce se revarsa anual din fabricile de popi . Totul dovedeste ca sunt rupti de realitate mai mult decit permite diagnosticul . Sunt convins ca am dreptate si in 50 de ani imensa majoritate a silozurilor vor fi vindute sau inchiriate .

+7 (19 voturi)
Tepe Debeli
8.05.2018, 20:09:56

Religiozitatea este opusul habotniciei si bigotismului. Pentru a crede, trebuie sa intelegi, agnosticismul byzantin nu este calea spre credinta ci spre dogmatism obtuz. Dar nici clerul ortodox nu este educat, ca sa inteleaga, asteptand epifania salvatoare, unde nu-i duce capul. Ceea ce practica cei, care se inchipuie credinciosi in Romania este un amestec de superstiii samanistice si ritualuri magice animiste precrestine si inganarea manica de gesturi si franturi de texte neintelese. Acesta nu este crestinism ci o rutina procedurala, repetata mimetic, cu o doza groasa de naivitate, ca sa fim eufemistici.

-2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (95)

Modifică Setările