Criza COVID-19: E ca în război… viaţă contra moarte! Cum îşi pot face doza a treia cei vaccinaţi cu Sputnik

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţiile ATI sunt pline de bolnavi COVID FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Secţiile ATI sunt pline de bolnavi COVID FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a a atras atenţia, ieri, când România a înregistrat cele mai mari cifre de la debutul pandemiei, că toate spitalele sunt colmatate. El subliniază că în acest moment în unităţile medicale din România e ca pe front.

„442 de decese. 1.667 de internaţi la ATI. 16.743 de cazuri noi de persoane infectate. Cu toţii suntem supuşi greşelii şi unii suntem neîncrezători, dar de această dată e ca în război… viaţă contra moarte! Şi dacă sunteţi dintre cei care încă mai au dubii, încercaţi să treceţi pe lângă un spital şi priviţi către Unitatea de Primiri Urgenţe”. Acesta este avertismentul fostului ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru dat ieri, în ziua cu cele mai mari cifre de la debutul pandemiei. 

Acesta afirmă că majoritatea celor care ajung în unităţile medicale sunt dintre cei vehemenţi, nevaccinaţi sau care îşi doresc să fie salvaţi, dar deja e prea târziu. 

„Aşa arată realitatea zilelor noastre. Sunt colmatate toate spitalele. E ca pe front… Se moare! Se întâmplă! Există mii de apeluri în aşteptare! Epuizare! Durere! Tragedii fără margini! Nu mai avem timp să nu credem! Alegeţi cu mintea pentru viaţa dumneavoastră, pentru familie, oameni dragi… înainte să fie prea târziu”, a mai spus Tătaru.  

La rândul lui, coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat ieri că aproape 400.000 de români şi-au făcut şi doza a treia de vaccin până acum şi că, în general, a crescut interesul pentru imunizare. „Doza de booster a fost primită, între altele, de 96.000 de cadre medicale şi peste 20.000 de persoane care lucrează în sistemul de Educaţie. (…) Oricum, a crescut interesul românilor pentru imunizare în aşa fel încât 70 la sută dintre centrele de vaccinare au revenit la un program normal după ce în vară acesta a fost redus”, a precizat Gheorghiţă. 

Acesta a subliniat că persoanele vaccinate în alte ţări cu seruri anti-COVID care nu sunt recunoscute în UE se pot revaccina, la cerere, în România, cu vaccinurile agreate la nivel european după minimum 30 de zile de la completarea schemei pe care au efectuat-o cu acele tipuri de vaccinuri, a anunţat, ieri, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Un subiect pe care aş vrea să îl aduc în atenţia dumneavoastră este legat de persoanele care au fost vaccinate în afara ţării cu vaccinuri neautorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, de pildă Sinovac, Sinopharm, Sputnik, deci, practic, vaccinuri care nu au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi, ca atare, nu sunt recunoscute şi folosite în România. În aceste situaţii, la cerere, persoanele respective se pot revaccina, practic îşi reiau schema de vaccinare după minimum 30 de zile de la completarea schemei pe care au efectuat-o cu acele tipuri de vaccinuri. Se pleacă de la principiul unei persoane care are istoric de trecere prin boală şi care se poate vaccina cu schemă completă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Un nou maraton de imunizare în Capitală 

În acest context, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că un nou maraton de vaccinare este în pregătire în mai multe centre din Bucureşti. „Avem în plan în perioada următoare să organizăm un maraton de vaccinare în mai multe centre de vaccinare din Capitală, însă, trebuie să definitivăm în acest moment toate detaliile logistice legate de personalul medical care trebuie să deservească o activitate de acest gen. Vom identifica să avem un centru de vaccinare care are o capacitate mai mare în fiecare sector şi simultan să avem acest tip de activitate. Nu pot să vă dau la acest moment perioada în care se va desfăşura acest eveniment, dar cât se poate de repede, în următoarele două săptămâni probabil că vom face acest eveniment. Este în pregătire şi stabilim toate detaliile şi vom transmite din timp informaţiile necesare pentru a fi cunoscute”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

54,03% dintre bucureşteni s-au vaccinat 

Acesta a ţinut să sublinieze că, procentual, România stă tot prost la capitolul imunizare. „Acoperirea vaccinală la nivel naţional din total populaţie, adică 19,3 milioane de locuitori, populaţie rezidentă, conform Institutului Naţional de Statistică, este de circa 30%, iar din populaţia eligibilă de peste 12 ani – circa 34%. (...) În municipiul Bucureşti, astăzi, rata de acoperire vaccinală este de circa 54,03%. Sunt trei judeţe care au rata de acoperire vaccinală peste 40% – Cluj: 48,75%, Sibiu: 41,87% şi Constanţa: 41,3%”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, care a subliniat că au fost vaccinate cu prima doză de vaccin anti-COVID 5,79 de milioane de persoane, cu schemă completă de vaccinare fiind 5,54 milioane de persoane.

Putem fi pe un platou, dar unul foarte mare 

„Dinamica numărului de cazuri este greu de estimat în această perioadă pentru că depinde foarte mult de măsura în care reuşim să respectăm măsurile care au ca obiectiv limitarea răspândirii infecţiei şi măsura în care vom reuşi să ne vaccinăm într-un număr mai mare. Din ceea ce am observat în datele raportate zilnic, nu este exclusă posibilitatea să ne apropiem deja de un platou, însă, chiar şi în felul acesta, un platou la peste 15.000 de cazuri este mult prea mare, pentru că evident numărul de cazuri grave va fi atât de crescut încât va depăşi capacitatea sistemului medical. 

„Un platou la peste 15.000 de cazuri este mult prea mare pentru că evident numărul de cazuri grave va fi atât de crescut încât va depăşi capacitatea sistemului medical“ Valeriu Gheorghiţă coordonatorul campaneiei de vaccinare

Trebuie să reducem numărul de cazuri noi prin măsurile deja cunoscute şi prin vaccinare, să reducem numărul de cazuri grave, şi acest lucru se poate face pe de o parte prin vaccinare, pe de altă parte, printr-o monitorizare corectă a pacienţilor care se află acasă să nu întârzie prezentarea la medic şi să ţină legătura cu medicii de familie”, a mai arătat Valeriu Gheorghiţă. 

Întrebat cum vor fi Sărbătorile de iarnă, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „Depinde de cât de mult ne vom implica fiecare dintre noi. Este evident, pe de o parte, vorbim de rolul autorităţilor, dar pe de altă parte, este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale şi să înţeleagă că doar prin respectarea măsurilor igienico-sanitare şi prin vaccinare, având exemplul celorlalte ţări, putem să ţinem sub control efectele negative ale acestei pandemii, şi aici mă refer la numărul de cazuri grave şi la spitalizări şi evident la decese”, a precizat medicul militar.

Ce ţări UE au sărit în sprijinul României 

Uniunea Europeană a trimis, prin Mecanismul de Protecţie Civilă, 250 de concentratoare de oxigen pentru a trata pacienţii COVID-19 cu simptome severe din România, a anunţat Janez Lenarčič, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor. 200 dintre dispozitive provin din stocurile Ţărilor de Jos ale rescEU (Operaţiunile Europene de Protecţie Civilă şi Ajutor Umanitar), iar 50 din Polonia. Concentratoarele cerute de România au fost preluate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, iar 100  dintre ele au şi ajuns la Spitalul modular Pipera. Pe de altă parte, şi Ungaria a oferit României ajutor în lupta cu COVID-19. „Ministrul de Externe Peter Szijjarto a oferit sprijin din partea Ungariei pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus”, potrivit Reuters. Totodată, Budapesta a anunţat că a trimis României 1.000 de cutii cu Favipiravir, medicamentul utilizat pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.

Top 10 al vaccinării mondiale 

Într-un top al ţărilor cu cel mai mare grad de imunizare, în fruntea listei se află Emiratele Arabe Unite, unde 86% dintre locuitori au fost vaccinaţi cu ambele doze de vaccin. Pe locul doi, la mică distanţă, se află Portugalia, unde 85% au fost vaccinaţi cu ambele doze. Malta este pe locul trei, cu 84% din populaţie care a primit ambele doze şi este urmată de Singapore cu 81% din populaţie complet vaccinată şi Qatar, care a vaccinat complet 78% din populaţie. În partea inferioară a acestui Top 10 al vaccinării mondiale se află Spania (78% din populaţie complet vaccinată), Islanda (77% din populaţie complet vaccinată, iar 15% au primit şi a treia doză), Danemarca (75%), Chile (75%) şi Uruguay şi China (75%). 

Letonia intră în stare de urgenţă sanitară 

Ajunsă la 92.645 de cazuri de COVID-19 la milionul de locuitori, Letonia a declarat luni stare de urgenţă sanitară la nivel naţional pentru o perioadă de 90 de zile. Numărul contaminărilor zilnice este în prezent de peste 1.000 în această ţară baltică, cu 1,9 milioane de locuitori, înregistrând o rată de răspândire a coronavirusului mai mare decât cea constatată la începutul anului.

Conform noilor reguli, masca sanitară devine obligatorie în toate clădirile deschise publicului, iar orice angajat din sectorul de stat va trebui să fie vaccinat până pe 15 noiembrie. Persoanele care nu sunt vaccinate nu vor putea intra în supermarketuri şi numai magazinele considerate esenţiale vor fi deschise în weekend. Toţi cetăţenii letoni sunt încurajaţi să lucreze în regim de telemuncă, dacă acest lucru este posibil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite